Här är vinnaren av Novus Folkets pris 2025!

Varje år anordnas Spinngalan av PR-branschföreningen PRECIS, med Novus som en av årets sponsorer. Novus Folkets pris tilldelas den PR-kampanj som av det svenska folket anses vara den bästa, med störst intryck och förmåga att skapa bestående effekt hos mottagaren.

Årets Folkets pris tilldelades Cancerfonden med kampanjen ”Lämna ingen i sticket”. Bidraget uppmärksammar vikten av HPV-vaccinet och resan mot att utrota livmoderhalscancer. Svenska folket röstade fram ”Lämna ingen i sticket” och priset lämnades över med motiveringen:

Genom en slagkraftig och effektgivande kampanj har ett livsviktigt budskap fått stort genomslag och skapat starkt engagemang. Kampanjens förmåga att både öka medvetenheten och inspirera till konkret handling har haft en bestående inverkan och gjort en verklig skillnad hos målgruppen.”

 

Vi har intervjuat Fanny Pontán, legitimerad sjuksköterska på Cancerfonden och en av projektledarna för arbetet med att utrota livmoderhalscancer och kampanjen Lämna ingen i sticket.

Att vinna Folkets pris innebär att kampanjen har skapat ett starkt intryck hos allmänheten. Vad betyder det för er som organisation att ha fått den här bekräftelsen från svenska folket?

Fanny Pontán

”Det känns helt fantastiskt. Vi har verkligen kämpat för att nå ut och nu har vi fått ett kvitto på att budskapet nått fram, att folk har lyssnat och agerat – det betyder allt och det gör oss både stolta och glada. Men jobbet är inte klart. Nu hoppas vi att ännu fler kvinnor passar på att vaccinera sig innan den sista juni i år, medan vaccinet fortfarande är gratis.”

 


Kampanjen ”Lämna ingen i sticket” rör ett ämne som berör många på djupet. Vad låg till grund för idén bakom kampanjen?

”Varje år drabbas runt 500 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer och 150 av dem mister livet, ofta i ganska unga år. Men livmoderhalscancer är en sjukdom som vi faktiskt kan utrota, tack vare HPV-vaccinet. Det är helt otroligt och en chans som vi bara inte får missa. För att lyckas behöver minst 70 procent av alla kvinnor födda 1994–1999 vaccinera sig – och det är just där den här kampanjen kommer in. Med ”Lämna ingen i sticket” ville vi från Cancerfondens sida sätta ljus på den här livsviktiga frågan. Vi såg att det fanns ett stort behov av att öka kunskapen om HPV-vaccinet och lyfta att de här kvinnorna nu hade chansen att vaccinera sig helt gratis.”

Vilka eventuella lärdomar har ni fått från ”Lämna ingen i sticket” som ni kommer att använda i framtida kampanjer?

”Vi såg snabbt att kampanjen gjorde skillnad, men att storstadsregionerna var svårare att nå. Därför behövde vi rikta insatserna mer direkt till kvinnorna där, tydligare kommunicera att vaccinet är gratis en begränsad tid och möta dem där de är. Det resulterade bland annat i en omfattande satsning i Stockholm och Göteborg, där vi aktivt sökte upp och hjälpte kvinnor att boka tid. Totalt ledde det till 6 000 bokade tider.

Hur arbetade ni med målgruppen för att säkerställa att budskapet i er kampanj nådde fram på ett effektivt sätt?

”Vi visste att vi behövde prata med flera grupper parallellt: både kvinnorna som skulle ta vaccinet och de politiker som har makten att göra vaccinationen tillgänglig. Tidigt i arbetet identifierade vi också att vi behövde samarbeta med andra aktörer för att nå ut bredare. Därför kombinerade vi pressarbete, digital synlighet och strategiska samarbeten – bland annat med Filmstaden och Capio. Genom att arbeta brett och målmedvetet kunde vi maximera räckvidden och påverkan. Det var verkligen ett teamwork hela vägen.”

Har ni identifierat några konkreta resultat eller förändringar som kampanjen har lett till, på kort eller lång sikt?

”Ja, kampanjen har haft en stark effekt! Vaccinationsgraden har ökat från 30 till över 50 procent, och i Kalmar och Värmland har vi till och med nått 70 procent. Vi slog rekord med ett Instagram-inlägg som delades 16 500 gånger, och många regioner har förenklat bokningsprocessen efter vår påverkan. Dessutom hjälpte vi 6 000 kvinnor att boka vaccintider. Nu hoppas vi att ännu fler vaccinerar sig innan den sista juni – därefter kostar vaccinet återigen cirka 6 000 kronor.”

Kontaktperson
Helena Björck

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: