Novus: var tredje är mycket eller ganska orolig för att själv smittas av Corona viruset

Novus har de senaste 5 veckorna följt frågan om oron för smittspridning i Sverige och oron att själv smittas av Corona viruset

Undersökningen sker på eget initiativ i vårt försök att sprida lite ljus över hur allmänheten ser på detta.

Sammanfattning

Varannan svensk känner oro för smittspridning i Sverige – färre tror att de kommer att drabbas själva

I mars undersökningen känner 50 % mycket eller ganska stor oro för att coronaviruset får spridning i Sverige. Det är en signifikant uppgång av oroliga jämfört med undersökningen veckan innan då endast 30 % kände samma oro. Samtidigt är så klart denna uppgång väntad då även myndigheternas kommunikation har varit i samma linje.

Idag är det nästan var tredje (28%) som är mycket eller ganska oroliga för att drabbas själva. Andelen som är oroliga för att drabbas själva har ökat signifikant jämfört med föregående vecka. Från 18 % till 28 %

Om man tittar enbart på de som är mycket oroliga ser det ut så här:

SD:s sympatisörer är i signifikant högre grad än övriga väljargrupper mycket oroliga. Detta går i linje med övriga undersökningar. SD kan förklaras som ett “nödbromsparti” där de som vill stanna upp en negativ utveckling samlas. Det är så klart inte enda drivkraften men är man orolig så ökar chansen att SD som parti lockar, och man vill se en radikal förändring jämfört med idag.

M-sympatisörer är också lite oroligare, det är inom felmarginalen, men även det stämmer med en generell trend bland de som idag sympatiserar med M. Dock är det svårare för M att vinna väljare baserat på oro, då SD är det starkaste partiet för denna grupp, och det behövs bara ett “nödbromsparti” i ett land. Ett till kan inte locka väljare på samma sätt. För att konkurrera med ett sådant parti måste man snarare vara lösningsfokuserad, alternativt minska oron i samhället framförallt genom tydligt ansvarstagande och ledarskap.

Undersökningen består totalt sett fyra fältperioder som genomförts i Novus Sverigepanel från ett slumpmässigt rekryterat riksrepresentativt urval i åldern 18–79 år. Undersökningen är genomförd på Novus egna initiativ. I den här undersökningen presenterar resultatet från 27 februari – 3 mars, samt en tidsserie för samtliga fältperioder nedan:

Fältperiod Vecka Antal intervjuer
30 jan – 5 feb v5 2056
13 – 19 feb v7 1010
20 – 26 feb v8 1026
27 feb – 3 mar v9 1001

Ladda ned rapporten här: Novus allmänhetens oro för coronaviruset 2020303

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: