Novus egna undersökningar

Coronastaus 0422

Uppdaterad 20200422 kl 16:00

Blogginlägg om Corona och Novus underökningar:

Exempel där Novus så här långt varit facit kring Corona

Du är inte så unik som du tror och var otroligt tacksam för det, det är vårt gemensamma beteende som klarar oss ur krisen
Det är något konstigt med Coronarapporteringen, jag begriper inte
Allt är det samma men ändå inte
Hur många är egentligen smittade av Corona?
Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering

Baserad på undersökningar genomförda 9-21 april i Novus coronastatus

När tror man att man smittats av Corona och varför?

Jag har nu uppdaterat med tre gånger så många intervjuer och detta förändrar bilden lite. Nu tror 2 % (ca 15 000 vuxna svenskar) av de som tror de smittats av Corona att det skett i december 2019. 5 % (ca 38 000 vuxna svenskar) tror de smittats i januari 2020. Mer än var femte, (165 000 vuxna svenskar) tror de smittats i februari. Sedan är det en överväldigande majoritet, 60 % (ca 450 000 svenskar) tror de smittats i mars. Slutligen är det 10 % (75 000 vuxna) som tror de smittats i april.

Kan man då lita på vad man tror? En persons individuella svar är mycket osäkert, individer kan ha fel. Men som kollektiv jämnar dessa osäkerheter ut sig, självklart kan ingen veta eftersom det kräver ett kliniskt test. Men trots osäkerheten bör detta anses vara något av det bästa vi har i väntan på slumpmässiga nationella kliniska tester. Detta ger en möjlighet att skatta de som inte är så sjuka att de testas för att läggas in akut på sjukhus. Vill du göra en sanity check? Gå till dig själv, om du varit sjuk under denna perioden, kan du avgöra om det var influensa, vanligt förkylning, allergi eller Corona? OM du känner någon som varit sjuk, kan den personen avgöra det? Generellt kan man rätt väl avgöra sin egen hälsostatus. Särskilt svenskar som kollektiv. Frisk/sjuk? Vad kan det vara? Det är frågor nästan alla kan svara på med hyfsad säkerhet.

Som referens är det 0,2 % (16 000 svenskar) som testats positivt. Nu börjar man i högre omfattning testa sjukvårdspersonal, så siffran har ökat i lägre åldersgrupper ute i landet nu.

Men då är frågan hur stort mörkertalet är. Kan det vara över 90 %? Vem vet? Kan 10 % av svenskarna redan haft Corona? Men med tanke på att man systematiska sättet testerna sker där man är extremt restriktiv med vilka som testas och den osäkerhet som topsningen har (kan bara upptäcka sjukdomen de första 5 dagarna man har den, sedan går viruset ned i luftvägarna, så de 2,5 % sjuka i Stockholm man hade i sitt test är förenat med extremt mycket osäkerhet), precis som Novus undersökning som ju baseras på kollektiv självskattning.

Tittar vi på alla sjuka så är det fortfarande över var tredje som varit sjuk längre än 5 veckor med främst förkylningssymtom. Det är en mycket stor grupp som varit sjuka mycket länge. 450 000 vuxna svenskar är sjuka nu och har varit det längre än 5 veckor. Totalt är 1,2 miljoner svenskar sjuka idag.

Totalt sjuka svenskar idag

Av dessa 1,2 miljoner svenskar som idag är sjuka i förkylningsliknande symptom ser det ut som en liten konstant nedgång. Andelen som frisknat till har ökat och ny har 9 % av alla svenska vuxna nyss varit sjuka men är symptomfria nu ( ca 680 000 vuxna). Däremot ser vi också en ökning av andelen som är lite värre sjuka, och är sängliggande, det är nu 3 % av svenska vuxna. Det har legat runt 0-1 % tidigare så en uppgång där tyvärr. Men totalt antal sjuka går ned.

Generellt

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval i varje undersökning. Så det är inte samma människor som svarar dag efter dag utan det är nya människor som slumpas fram varje gång.

Alla undersökningar är genomförda i Novus Sverigepanel. Deltagarfrekvensen är över 70 % på endast en dags datainsamling. En nivå som är rekordhög. Novus undersökningar är något man gärna svarar på, vilket gör mig otroligt tacksam. Tack alla ni som hjälper till att sprida förståelse kring denna unika och oroande situation som Coronapandemin medför. Utan er hade vi inte kunnat få fram denna information. Tillsammans har vi kunnat visa Sverige och världen hur väl vi sköter oss och förvaltar det kollektiva ansvar som är en förutsättning som krävs för att vi skall kunna klara denna pandemi med så liten skada som möjligt på samhälle och individer.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare blogginlägg:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Tidigare dagars coronastatus:
Coronastatus 0420 (Förtroendet för myndigheter och institutioner)
Coronastatus 0420 (Svenskarna håller avstånd)
Coronastatus 0417 (Hur länge är man sjuk)
Coronastatus 0414 (När insjuknade man i det man tror är Corona?)
Coronastatus 0409 (Skillnaden mellan män och kvinnor)
Coronastatus 0408 (Små skillnader i sjuka mellan regioner)
Coronastatus 0407 (Fler tillfrisknar efter sjuk >5 veckor)
Coronastatus 0406 (Hur ser Svenska folket på framtiden?)
Coronastatus 0405 (Hur orolig är man för att bli sjuk?)
Coronastatus 0404 (Vilka symtom har de som tror det fått Corona?)
Coronastatus 0403 (bl.a. 30% av de som är sjuka nu har varit sjuka över 5 veckor)
Coronastatus 0402 (Stockholmarna sköter sig bättre ang påskresor)
Coronastatus 0401 (Förtroende för institutioner och media)
Coronastatus 0331 (Seniorspecial! Hur de äldsta agerar kring Coronaviruset)
Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)
Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: