Novus egna undersökningar

Coronastatus 0420

Senaste undersökningen i Coronastatus hittar du alltid här: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200420 kl 14:00

Blogginlägg om Corona och Novus underökningar:

Exempel där Novus så här långt varit facit kring Corona

Du är inte så unik som du tror och var otroligt tacksam för det, det är vårt gemensamma beteende som klarar oss ur krisen
Det är något konstigt med Coronarapporteringen, jag begriper inte
Allt är det samma men ändå inte
Hur många är egentligen smittade av Corona?
Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

Denna sida kommer uppdateras regelbundet, tidigare inlägg är här:
Coronastatus 0420 (Svenskarna håller avstånd)

För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering

Förtroendet för myndigheter och institutioner planar ut på samma rekordnivå

Idag tittar jag på 1000 intervjuer mellan 17 april – 19 april och förtroendet för myndigheter och institutioner

Förtroendet för arbetsgivaren är lite missvisande då de som inte har en arbetsgivare har svarat “vet ej” Därför siffrorna är markant lägre där.

Sjukvården är fortsatt i topp där 8 av 10 har förtroende för dem. Ganska logiskt då man ser att sjukvården kämpar på dygnet runt, men samtidigt verkar hinna med antalet akutfall. Novus Coronastatus visar att vi sköter oss som svenskar i vårt arbete att plana ut kurvan, och det gör att Sjukvården har en chans hinna med. Men det kommer ju också andra positiva rapporter som t.ex. att 8 av 10 överlever IVA, så trots detta pressade läge ser det ut som det finns ljuspunkter.

Därefter kommer Folkhälsomyndigheten, MSB, Regeringen, Sveriges radio, SVT, UD osv. om man sorterar efter andelen som har mycket högt förtroende. Hela 51 % av svenskarna har högt förtroende för Sjukvården. 49 % för Folkhälsomyndigheten, se mer i grafen ovan.

Generellt är det också helt avgörande att vi i stort har förtroende för de ansvariga myndigheterna, annars kommer vi inte följa de råd som kommer. Det är ett ömsesidigt förtroende. Svenskarna tar det ansvar som ligger på dem och sköter sig. Igår kunde vi berätta om att 90 % av Svenskarna håller avstånd när de är ute. Men det förutsätter också så klart att vi litar på de som kommer med råden.

Samtidigt fortsätter inte förtroendet att rusa, utan det planar ut men på en fortsatt rekordhög nivå.Om något ser man en liten nedgång. Tydligast ser man det på balansmåtten

Balansmåttet är de som har förtroende minus de som inte har förtroende. Ett positivt balansmått betyder att fler har förtroende, ett negativt att fler inte har förtroende. Tog bort ett part institutioner som inte är så aktuella nu. UD, Skolan och arbetsgivaren. De var viktigare för en månad sedan.

Men som där ser man tydligt att det var en kraftig uppgång för alla undersökta vid månadsskiftet mars/april, men att det efter det gått ned lite. Dock fortfarande på rekordhöga nivåer. Sjukvården är den som gått ned minst, det är ett otroligt högt fortsatt förtroende för sjukvården. Det finns ett signifikant lite lägre förtroende i åldersgruppen 18-29 år för sjukvården. Även bland de som bor i Småland öarna och i Västsverige.

Men utan förtroende för alla inblandade, myndigheterna för medborgarna och medborgarna för myndigheterna så klarar vi inte tillsammans av att platta ut denna kurva och komma så lindrigt som möjligt undan pandemin. Så det är mycket glädjande att se detta även fortsatt. Det är lätt att fastna i domedagsinformationen. Men jag ser så mycket positivt som man lätt tar för givet och som man framförallt missar om man bara tittar på alla farhågor om vad som kanske kan komma att hända och att det minsann inte är över osv. men Svenskarna fortsätter att sköta sig i stort. Det är de bästa nyheter man kan ha just nu.

Generellt

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval i varje undersökning. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje gång.

Alla undersökningar är genomförda i Novus Sverigepanel. Deltagarfrekvensen är över 70 % på endast en dags datainsamling. En nivå som är rekordhög. Novus undersökningar är något man gärna svarar på, vilket gör mig otroligt tacksam. Tack alla ni som hjälper till att sprida förståelse kring denna unika och oroande situation som Coronapandemin medför. Utan er hade vi inte kunnat få fram denna information. Tillsammans har vi kunnat visa Sverige och världen hur väl vi sköter oss och förvaltar det kollektiva ansvar som är en förutsättning som krävs för att vi skall kunna klara denna pandemi med så liten skada som möjligt på samhälle och individer.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare blogginlägg:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Tidigare dagarns coronastatus:
Coronastatus 0417 (Hur länge är man sjuk)
Coronastatus 0414 (När insjuknade man i det man tror är Corona?)
Coronastatus 0409 (Skillnaden mellan män och kvinnor)
Coronastatus 0408 (Små skillnader i sjuka mellan regioner)
Coronastatus 0407 (Fler tillfrisknar efter sjuk >5 veckor)
Coronastatus 0406 (Hur ser Svenska folket på framtiden?)
Coronastatus 0405 (Hur orolig är man för att bli sjuk?)
Coronastatus 0404 (Vilka symtom har de som tror det fått Corona?)
Coronastatus 0403 (bl.a. 30% av de som är sjuka nu har varit sjuka över 5 veckor)
Coronastatus 0402 (Stockholmarna sköter sig bättre ang påskresor)
Coronastatus 0401 (Förtroende för institutioner och media)
Coronastatus 0331 (Seniorspecial! Hur de äldsta agerar kring Coronaviruset)
Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)
Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: