Novus egna undersökningar

Coronastatus 0408

Detta är en äldre presenterad undersökning i Coronastatus, den senaste finns alltid här: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200408 kl 12:50

Nytt på bloggen: Allt är det samma men ändå inte

Tidigare blogginlägg:

Hur många är egentligen smittade av Corona?
Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

Denna sida kommer uppdateras dagligen, Gårdagens inlägg är här:
Coronastatus 0407(Fler tillfrisknar efter sjuk >5 veckor)

För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering

Skillnad i regioner?

Idag tittar jag på data 5 & 6 april, 1173 intervjuer och tittar på regionala skillnader, var ett tag sedan jag refererade till det nämligen, Med 21 dagars undersökningsdata och över 13 000 unika intervjuer hinner vi bara skrapa på ytan här. Det kan vara värt att gå tillbaka och titta lite på något ytterligare.

Det ser fortfarande ut som Corona finns överallt. Eftersom den sociala distanseringen uppenbarligen fungerar. Vi har visat det i våra undersökningar under hela perioden. Men bekräftades också från Folkhälsomyndigheten på pressträffen igår. Från vårt perspektiv att titta på delen av isberget som är under vattnet så ser vi inga egentliga skillnader mellan i regioner. Framförallt ser vi ingen markant ökning i Stockholm. Men så klart kan och är trycket olika på akutvården beroende på hur många som blir allvarligt sjuka, och hur det ser ut i förhållande till riskgrupper.

Tror du att du smittats, samt om man tror att ens partner är smittad?

De regionala skillnader är små. I Västsverige tror 11 % att de och eller deras partner har smittats av Corona. Jämfört med riksgenomsnittet 8 %. Lägst andel tror det i Norrland (5%). Det finns fortfarande inga tydliga tecken på att fler i Stockholm skulle vara smittade utifrån en egenuppskattning av sjukdomen.

Sjukdomssymptom?
(vi har också frågat om partnerns sjukdomssymptom, om man har någon, och kan därmed få en bredare bild om hushållens sjukdomsstatus och symptom)

Västsvenskarna som i högre grad tror de har smittats av Corona har en högre andel snuviga. Norrlänningar har huvudvärk. Sydsvenskar är trötta och har ont i halsen. Torrhostan är vanligast i Sydsverige och i Norrland.

Ja ni kan titta själva. Grafen är interaktiv och man kan ”släcka och tända” grafer. Den fungerar bäst på datorn med en datormus, då man kan hålla muspekaren över en stapel och se mer information om stapeln.

Fortsätter att tjata om att det fortfarande ser ut som en tillplattad kurva. Bloggar mer om tankarna kring det här: Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.

Novus dagliga Coronastatus är baserad på dagliga löpande undersökningar med ca 600 intervjuer per dag. Som delvis presenteras individuellt eller sammanslaget beroendet på hur mycket data som behövs för att göra pålitliga tolkningar.

Alla undersökningar är genomförda i Novus Sverigepanel. Deltagarfrekvensen är över 70 % på endast en dags datainsamling. En nivå som är rekordhög. Novus undersökningar är något man gärna svarar på, vilket gör mig otroligt tacksam. Tack alla ni som hjälper till att sprida förståelse kring denna unika och oroande situation som Coronapandemin medför. Utan er hade vi inte kunnat få fram denna information. Tillsammans har vi kunnat visa Sverige och världen hur väl vi sköter oss och förvaltar det kollektiva ansvar som är en förutsättning som krävs för att vi skall kunna klara denna pandemi med så liten skada som möjligt på samhälle och individer.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare blogginlägg:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Tidigare dagarns coronastatus:
Coronastatus 0406 (Hur ser Svenska folket på framtiden?)
Coronastatus 0405 (Hur orolig är man för att bli sjuk?)
Coronastatus 0404 (Vilka symtom har de som tror det fått Corona?)
Coronastatus 0403 (bl.a. 30% av de som är sjuka nu har varit sjuka över 5 veckor)
Coronastatus 0402 (Stockholmarna sköter sig bättre ang påskresor)
Coronastatus 0401 (Förtroende för institutioner och media)
Coronastatus 0331 (Seniorspecial! Hur de äldsta agerar kring Coronaviruset)
Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)
Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: