Ladda ner rapporten här: Novus Väljarbarometer augusti 2023
Analys
L och KD är fortfarande under 4 % spärren även om de ökar lite. C och MP ligger lite över, men det är ändå 4 partier som ligger däromkring. V är lite starkare men ligger ändå ganska stabilt mellan 7-8 % i väljarstöd. Inga stora förändringar där. S tangerar denna mandatperiods högsta notering som de hade i maj 2023 på 38,4. För att hitta ett högre väljarstöd för S måste man gå tillbaka till 2009. M och SD tappar och ligger endast 1,7 procentenheter från varandra, men SD är den största förloraren på sommarens turer kring koranbränningar.
Väljarflöden:
- M tappar främst till Soffan, S och även lite till KD och vinner från SD och L
- L vinner från S och lite från soffan och tappar till M
- C vinner från soffan och tappar till S
- KD vinner från M och S samt tappar till soffan
- S vinner från M, soffan och SD samt tappar till L, KD och MP
- V vinner från soffan och lite från MP och tappar inte något större till någon
- MP vinner från S och lite från soffan samt tappar till V
- SD tappar till M, S och lite till soffan och vinner inte väljare från någon
Nedgången för SD med väljarflödet till M och S är intressant. Min analys är att orsaken bakom nedgången är koranbränningen kopplat till det nationella säkerhetsläget och hotet mot Natomedlemskapet. Att svensken vill förbjuda brännandet av de stora religionernas böcker som Koranen, Bibeln och Tora ser vi i Novus undersökningar under sommaren. Att svensken tror och vill att vi skall gå med i Nato inkl SD:s väljare vet vi också från våra undersökningar.
När då är en person som uppenbart provocerar och försätter Sverige i denna situation och även ökar terrorhotet mot Sverige med sina handlingar är inget svensken vill se. SD:s roll i detta har ju snarare fokusera på problemet med Islam inte hur man navigera i dessa utmaningar så att t.ex. Nato medlemskapet blir av. När flera stora frågor krockar är det pragmatism de flesta förväntar sig av politiska ledare. Även om de gärna skall visa att det är frågor som står i konflikt mot varandra och komma med en smidig lösning framåt. Kärnväljare är ofta konfliktlåsta. Men det är mycket få väljare nu som är kärnväljare så det gäller att förstå även här att det inte är de som skriker högst som representerar majoriteten.
De som går till M anser att regeringens linje är rätt. De som går till S anser att det bör skötas på ett helt annat sätt. Exakt hur vet vi inte från undersökningen men det är lika många väljare från SD som går till regeringens ledare som till oppositionens ledare.
SD har legat runt dessa nivåer i väljarstöd innan, så det är inte sensationellt lågt men nedgången bryter en återhämtningstrend SD hade fram till Juli. Sommarens koranbränningar har tydligt sänkt stödet för SD.
Det andra parti som tappar i augustis väljarbarometer: Moderaterna lämnar främst till soffan. Man vill alltså se en annan politik men vet inte vem som skulle genomföra den av de alternativ som finns.
Soffans roll i svensk politik har jag skrivit om tidigare, den är allt mer framträdande. När det bara finns ett parti man ens kan tänka sig att rösta på. Orsaken till det är konflikt- och negativt fokus på andra partiers politik och företrädare. Sen är den nästan lika många som lämnar M för S, alltså som ser att S hade kunnat lösa detta bättre. SD som regeringsunderlag och deras uttalanden under sommaren ligger M i fatet nu och leder till tappade sympatisörer.
Väljarstödet för M är det lägsta denna mandatperiod, och 0,1 under valresultatet.
Socialdemokraterna vinner flest sympatisörer. S leds av den partiledare som har högst förtroende och som kanske inte behöver göra något.
Ser svensken ett land som mest åker med och försöker navigera i stora utmaningar utan att det egentligen löses. En person som systematiskt bränner koranen men får göra det enligt yttrandefriheten gång på gång på gång och nu varannan svensk är orolig för terrorattentat påverkar det stödet för regeringen. Då är det fler som söker ett parti som inte är del i regeringsunderlaget men som kan regera landet. Då är S närmast till hands. V, MP och C har alla högre trösklar för många väljare att gå till. När Sverige också ”styrs” av internationella händelser mer än nationella blir det mer fokus på vem som skall leda regeringen. Samtidigt är nog S ganska nöjda med att inte regera nu. De frågor som är på dagordningen är inga man löser enkelt eller snabbt och den ytterst ansvariga, regeringen, måste jonglera många frågor som tar tid om det är politiken som skall lösa dem. Myndigheternas verktyg är mer direkta och egentligen är det konstigt att det inte är mer fokus på ansvarig myndigheter i den mediala bevakningen.
Andelen osäkra väljare, ”soffan” har också ökat markant med 2,7 procentenheter från 8,9% i juli till 11,6 % i augusti. Ett tecken på den osäkerhet som väljarna ser just nu. Vilka politiker kan lösa situationen Sverige befinner sig i? När ansvarsutkrävandet sker på politiskt ledarskap och de inte har några snabba verktyg skapar det en stor osäkerhet kring politikens förmåga att över huvud taget kunna lösa problemen. Vem kan ta över rodret och verkligen styra, inte bara surra fast sig i masten helt utlämnad till utländska aktörers agerande?
Den ekonomiska politiken styrs av valutan som styrs av den internationella marknaden och kanske lite av Riksbanken som ökar den ekonomiska bördan på medborgaren. Elpriset väntas skena så fort kylan kommer. Säkerhetsläget dikteras av en koranbrännare, religiösa ledare, Ryssland och Turkiets president. Lägg sedan till att det fortfarande inhemska problem med skjutningar, där ingen regering lyckats komma till bukt med det, trots högsta prio från flera regeringar i rad.
Torbjörn Sjöström, VD
Ladda ner rapporten här: Novus Väljarbarometer augusti 2023
Om det vore val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 72, Liberalerna 0, Centerpartiet 17, Kristdemokraterna 0, Socialdemokraterna 146, Vänsterpartiet 30, Miljöpartiet 18, Sverigedemokraterna 66.
Novus väljarbarometer genomförs med hjälp av telefonintervjuer, SMS och vykort. Telefonintervjuerna har genomförts av PFM Research på uppdrag av Novus.
Novus väljarbarometer för augusti 2023 genomfördes under perioden 7–20 augusti 2023. Totalt besvarade 3 319 personer undersökningen, som är baserad på ett riksrepresentativt och obundet slumpmässigt urval (OSU) av 6 512 röstberättigade svenskar i åldern 18 år och uppåt utan övre åldersgräns. Detta ger en deltagarfrekvens på 50,97%, avrundat till heltal = 51%. Andelen osäkra väljare ligger på 11,6%.