Vi måst erkänna att vi är vilse (Inlägg om Corona som vanligt)
När man går vilse är inte problemet att man inte vet vart man skall. Problemet är alltid att man inte vet var man är och inte har koll på kartan.
Om vi tänker på Coronapandemin. Det slutgiltiga målet är solklart. Att komma igenom krisen med minsta möjliga skada.
Men vet vi var vi är?
Absolut inte.
- Vi vet inte hur smittsamt viruset är.
- Vi vet inte hur många som är smittade
- Vi vet inte hur länge man är sjuk
- Vi vet inte vilka symptom de flesta har.
Novus undersökningar har under dessa månader gett många ledtrådar. Några av de bästa ledtrådar vi har som samhälle. Men det räcker inte så klart. Hade våra undersökningar kunnat kompletteras med kliniska tester hade vi omedelbart kunnat fylla alla våra månader av regelbundna undersökningar med mycket mer innehåll. Vi hade ännu mer exakt kunnat validera flera osäkerheter. Vi hade direkt kunnat göra en korrektare kartbild av sjukdomen, hur många som är drabbade, hur länge och när man blev sjuk.
En kombination av kliniska tester med Novus slumpmässiga undersökningar skulle ge oss unik kunskap om viruset direkt.
Vi skulle kunna sluta gissa om symptomen, vi skulle veta. Något som borde vara av medicinskt intresse kan man tycka. Men även ur ett samhällsperspektiv. Är 25 % av stockholmarna redan smittade, eller är det 10%. Novus undersökningar pekar på de högre talen, 26 % i Stockholm och 15 % i hela Sverige. Men kan det fastställas har det enorm inverkan på folkhälsan och Sveriges ekonomi. Kunskapen är faktisk värd miljarder.
Det enda underlag som finns idag är självskattning. Visst denna självskattning har visat sig så långt det går att se vara väldigt nära de enda publicerade kliniska tester som skett med ett vettigt urval, läs mer här. Men om man gjorde detta mer koordinerat hade man också kunna lära sig enormt mycket mer om sjukdomen.
Kanske sker det snart, jag har inte gett upp ännu, även om jag idag efter exakt 70 dagars konstant undersökande av detta börjar misströsta. Vi fortsätter med våra Coronaundersökningar. Inget av det vi gör är i onödan. Men det är samtidigt tråkigt att se att det kunde bli så mycket bättre, Sverige förtjänar att det görs ännu bättre. Det går, det är inte svårt. Det är faktiskt felräkningspengar jämfört med samhällsnyttan.
Vi är vilse, i månader har man nu i månader sprungit i full fart efter varje möjlig oas. Varenda dåligt underbyggda framtidsmodell har setts som en definitiv framtidsförutsägelse. Totalt ignorerat att alla parametrar in i dessa modeller är okända och bara består av gissningar man sedan dragit ut tangenten på.
För mig som är VD för ett kunskapsföretag är det med stor sorg jag ser hur ointressant kunskapen är i det offentliga rummet. Pressträffar fylls med innehåll för de skall hållas, inte för att sprida information. Myndigheter jobbar dygnet runt med något. Men jag vet inte om man faktiskt ör överens om vad som är målet längre och vad ens roll egentligen är. Egentligen borde man stanna upp nu och försöka fylla de vita fläckarna i kartan. Ta ett andetag och ta ut kompassriktningen när man väl kommit fram till var vi faktiskt är.
Inte sett någon faktiskt ställa sig denna fråga: ”Alltså jag tror att vi är vilsna. Vi behöver stanna och ta reda på var vi faktiskt är.”
Tvärtom tävlar alla om att skrika: ”Vi springer åt fel håll, spring åt andra hållet!”
Vi blir inte mindre vilse av att springa åt något annat håll.
Men man ser ju rätt dum ut om man står still och funderar, och alla tittar ju…
Men nu är läget att stanna upp. Skaffa kunskap. Sluta gissa, detta gäller alla inblandade. Myndigheter, politiker och inte mist massmedia.
Det är inte en nationell akut kris i det perspektivet att Sverige går under imorgon. Vi kommer vakna imorgon. Men vi måste nu förstå var vi är och veta hur långt vi kommit i denna virusresa. Ta reda på hur kartan faktiskt ser ut istället för att gissa. Sluta spring, sluta skrik och börja tänk. Så kan vi sedan göra något smart tillsammans. Det vore väl kul. Då kunde vi verkligen säga att vi gör något nyttigt tillsammans. Och visst man måste inte anlita Novus. Men jag vill verkligen att det skall bli bra. Jag vill verkligen att vi skall skaffa oss kunskap. Det är därför vi i 70 dagar idag gjort allt vi kan för att ta fram och dela med oss av relevant kunskap.
Torbjörn Sjöström
VD
Novus