Idag minns vi Alf Sjöström, Novus grundare

Idag skulle pappa fyllt år, han hade då blivit 74 år, han fick inte ens bli 64, han hann inte ta ut en enda dags pension.
Novus grundare och en av de riktigt stora svenskar inom undersökningsvärlden. Det var 9 år sedan han gick bort och jag fick gå in som VD dagen efter och lämna mitt IT bolag.
Känns som igår men också som en evighet sedan. Corona väcker många minnen och jag tas ofta tillbaka till minnesbilderna nu när pappa dog på IVA med oss i familjen närvarande.

Men man måste komma ihåg allt bra. Han var den vänligaste människan jag vet. Trodde gott om alla, ofta för gott, han gick på nitar kring många. Han blev lurad på minst ett livsverk under tiden, kanske fler. En del där ute borde ha vett att skämmas och hålla tyst. Jag och ni vet vilka ni är.


Trots detta byggde han upp flera fantastiska bolag, han gav aldrig upp, tänkte alltid nytt, och som mest hade hans koncern över 1000 anställda runt hela östersjön. Han startade Sveriges första call center. Han drog igång Gallup igen i Sverige, han startade Novus, utan hans kunskap och nätverk hade inte Novus funnits. Att det nu är ett av Sveriges mest välkända bolag är något jag tror han drömde om. Jag tog över detta i ren panik. Vem skulle annars göra det? Fanns ingen som kunde ta det. Det var den jobbigaste tiden i mitt liv. Men att få bygga vidare på pappas arv och göra det starkare än någonsin är jag glad att få göra. Att vi som familj är aktivt inblandade och lyckats hålla ihop. Att vi nu jobbar tillsammans för att visa hur man gör riktiga undersökningar. Undersökningar som ger svar ingen annan lyckats med och inte nog med det under en global pandemi kommer vi med riktiga innovationer.

Men jag saknar min pappa varje dag. Går inte en dag jag inte tänker på honom och hur fantastiskt det hade fått vara att göra detta tillsammans med honom. Inte bara ta vid där han tvingades lämna.

Torbjörn Sjöström
VD
Novus
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: