Om Corona: Sluta stirra på spåkulor och framtidsmodeller

Det är något djupt osunt och primitivt i viljan att vilja förutsäga framtiden. Nu kring Coronaviruset och den blinda fixeringen vid prognoser.

En känd svensk kris- och PR-konsult skall tydligen ha sagt. ”Det bästa man kan göra är att förutsäga framtiden för ingen jäkel kommer någonsin vet om man har rätt eller fel”

Kanske är det sprunget från samma vilja och lockelse.

”Hur kommer det att gå?”

Nog en av de vanligaste journalistiska frågorna så länge jag kan minnas. Jag har själv fått den lite då och då, men oftast har jag vett att svara ”jag vet inte”.

Jag brukar hela tiden påminna mig själv om att framtiden skapar vi själva. Vi kan faktiskt förändra vår egen framtid. Alltså nästan allt vi gör går ut på att förändra vår egen framtid. Vad skulle vi annars hålla på med om dagarna i våra liv? Varför skulle man gå i skolan? Varför skulle man lära sig något nytt? I Coronafallet varför skulle man stanna hemma från jobbet och tvätta händerna om framtiden redan var bestämd?

Det hela världen nu gör är att försöka förändra viruset smittspridning, och platta till kurvan.

Ändå behandlas prognoser som om de vore magiska formler som ger oss en inblick i en förutbestämd framtid.

Enligt modeller så skulle 50 000 varit döda för längesen. Modeller sa oss också att vi skulle uppnå flockimmunitet i maj.

Sedan kommer verkligheten och gör sig påmind. I Spanien hade 5 % antikroppar trots stort antal döda. Igårkväll (20/5) konstaterade folkhälsomyndigheten att Stockholm i början på april hade 7,8 % som hade antikroppar. Långt från de spåkulemodeller som tillbetts blint  visar.

”Hur kunde det gå så fel?”

”Viruset måste vara mer dödligt”

Dags att påminna om det uppenbara. Modellerna är primitiva gissningar om framtiden. Baserat på extremt begränsad data.

Modellen utgår nog inte ens från västvärldens verklighet och hela befolkningar i land, utan från datorsmiuleringar om hur man gissat att vi skulle bete oss OM en pandemi skulle slå in. Och gissningar om smittsamheten och gissningar om dödligheten, ja det är bara gissningar om nästan alls.

För man har inte haft pandemi i västvärlden i modern tid och viruset är helt nytt. De är sannolikt grovt tillyxade modeller utifrån andra världsdelar. Det tar absolut inte in det vi alla följt som ett mantra. “VI MÅSTE PLATTA TILL KURVAN”

Vi vet att Sverige plattat till kurvan. Att modellerna inte stämmer då är väl självklart.

Däremot vet vi också att vi misslyckats att skydda våra sjuka äldreäldre. Så dödligheten blir extremt skev åldersmässigt. Det går inte att prata om dödligheten genom att titta på totalt sjuka och antal döda utan att titta på underliggande sjukdomar och ålder och titta på dödligeten inom riskgrupper. Men även där saknas helt data. Så det gissas hej vilt även där. Där verkar man inte ens ha ödmjukheten att säga att det är totala gissningar och så grova förenklingar att det blir direkt missvisande.

Det går heller inte att förutsäga framtiden. Herregud, det går inte ens med säkerhet att förutsäga vädret imorgon. Trots hundratals eller tusentals år av övning, med superdatorer och väderradar som följer molnen med en exakthet som får virusmodellerna att se ut som en leksak.

Sluta leta efter våra moderna siare. Sluta gissa hej vilt. Fokusera på det vi vet och se till att vi vet mer.

Till det, jag litar oändligt mycket mer på svenska folkets egen uppskattning av sin hälsa, än en matematisk modell med så få in parametrar som skall förutsäga framtiden. Du och jag kan tala om hur vi mår idag. Det är sant och i grupp ger det en bra bild av hur svenska folket mår idag. Det är inte ett försök att förutsäga något, utan ger tyvärr fortfarande den mest aktuella bilden av Coronas spridning som finns idag. Fortfarande över två månader efter att vi började följa detta.

Så här många svenskar tror att de är smittade av Corona:

Uppdatering kl 13: Såg detta uttalande av Tegnell i DN: Han menar också att det inte är säkert om proverna kommer från personer som speglar befolkningen i stort.

Så texten nedan blev ointressant, jag utgick från att urvalet var vettigt, nu verkar det inte vara det så procenten med antikroppar är då helt omöjliga att dra några slutsatser kring. Det konstigaste är varför siffrorna släpptes över huvud taget då…

Sedan en kommentar om Folkhälsomyndighetens antikroppstest i som visade läget i början på april. 7,3 % i Stockholm baserat på 1200 slumpmässiga tester på hela landet ger en felmarginal på ca 4,3 %, alltså mellan 3,0 % och 11,6 % stockholmare hade i början på april antikroppar mot Corona

Detsamma gäller övriga områden om 1200 tester var jämnt utspridda i landet. Så 7,8 % i början på april betyder inte 7,8 % i början på april. Det är mitten på en felmarginal. så räkna på varje publicerat tal en felmarginal på regioner på ca 4 % utifrån de lilla jag sett krin omfattning av testerna.

Men viktigast, sluta titta på primitiva modeller om framtiden som de vore en verklig framtid. Särskilt som vi alla gör det vi kan för att undvika den framtiden. Alla borde veta bättre. Det kan vara intressanta teorier men det är ingen spådom!

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: