Vad tycker väljarna?

September 2024

Viktigaste politiska frågan september 2024

Läs hela rapporten här: Novus Viktigaste politiska frågan september 2024

Kommentar

Lag och ordning går kanske inte helt oväntat kraftigt framåt, med en statistiskt säkerställd uppgång på 7 procentenheter jämfört med juni, och ligger nu bara 3 procentenheter efter förstaplatsen, sjukvården. Sommaren brukar kännetecknas fler rapporter om skjutningar, men det anmärkningsvärda i år är att det inte är SD som vinner väljare på grund av den ökade oron, utan främst S.

Det finns flera statistiskt säkerställda uppgångar: landets ekonomi, miljön, äldreomsorgen, sysselsättning/arbetslösheten/jobben samt energipolitiken. Det är särskilt intressant att jobben har klättrat från tolfte till åttonde plats, å andra sidan är det en fråga som har varierat i prioritet för väljarna under perioder. Jag kan tänka mig att detta är en fråga som kräver påminnelser, genom nyhetsrapportering eller politiskt fokus, för att bli en av de viktigaste frågorna även bland dem som inte söker jobb.

Landets ekonomi blir återigen viktig efter en nedgång strax före sommaren.

Generellt sett tror jag att tilltron till politiken som ett verktyg att lösa problem kan ha ökat. Den sänkta räntan har troligen bidragit till att människor kan se bortom den akuta oron över sina bolån. Det kan också bero på att regeringen fortsatt att kommunicera om politiska lösningar även under sommaruppehållet. Jag har inte undersökt detta närmare, men det känns som att det har varit något mer kommunikation om politiska lösningar under sommaren än vad som vanligtvis är fallet.

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på eget initiativ under perioden 29 augusti – 4 september 2024 i Novus Sverigepanel och besvarades av totalt 1041 personer i åldern 18–84 år. Frågan som ställdes var: ”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?”. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanligafragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Läs hela rapporten här: Novus Viktigaste politiska frågan september 2024

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: