Väljarbarometern

Här hittar du samtliga väljarbarometrar som gjorts i samarbete med Novus.

5/9-22

Novus VB 5 september: C ökar lite

Ibland blir det fel. Vi ber om ursäkt för ett litet tryckfel i en tabell i morse. Nu är allt korrigerat och alla dessa siffror stämmer med de uppmätta opinionssiffrorna för 5/9-22.

Novus väljarbarometern 5/9 med felmarginalen utplottad, utan felmarginaler finns längre ned

Felmarginal för denna enskilda mätning: M 2,2%, L 1,1%, C 1,6%, KD 1,4%, S 2,6%, V 1,5%, MP 1,3%, SD 2,3%, Annat 0,4%.

 

Analys

Novus väljarbarometer publiceras först i SVT på deras site och kort därefter på Novus hemsida. Här kompletteras den med en kommentar från mig för att försöka skapa lite mer förståelse kring vad som händer och var som kanske inte händer.

Valet kommer att bli ovisst ända fram till valdagen tror jag. Inför valet 2018 bestämde sig mer än var tredje sista veckan. Det kommer vara minst lika många denna gång. Det är det som tredagars rullande genomsnitt visar.

Denna veckas utfrågningar, politisk granskning och debatter kommer påverka mycket. Men också ”verkligheten” kring synen på elpriser, inflation och brottsligheten kommer ha ovanligt stor påverkan. Pressträffar i helgen om panikåtgärder för att stabilisera bolagen i elmarknaden lägger ju inte mindre nerv på oron för framtiden precis.

Jag är också fortsatt oroad över att fokus är på demobilisering av motståndarsidan snarare än att locka väljare för sin egen politik. Det är en kortsiktig destruktiv taktik som varit närvarande i mång år nu, men skruvats upp ytterligare samtidigt som vi har en extremt komprimerad valrörelse.

Som en krydda på det så har man bestämt sig för att det finns två block. Det ena blocket innehåller till skillnad mot sist Alliansen bildats partier som inte kan åka buss tillsammans. Det andra innehåller V som sänkte sin egen statsministerkandidat för drygt ett år sedan tillsammans med SD.

V och C vill inte ha med varandra att göra låter det som. L och SD likaså.

Det jag tror M, L, KD, SD är överens om är att de har en gemensam fiende i S. Sånt fungerar bra i krig. Men en gemensam fiende räcker inte om man vinner.

Till er som ser mönster på SVT:s hemsida

Jag får en del frågor nu om att det blir en sinuskurva på SVTs hemsida baserat på Novus väljarbarometer.

Ser ni ett sådant mönster här? Vi redovisar partierna separat, för partierna går faktiskt till val separat. Sen har vissa partier en gemensam fiende.

SVT har precis som många nyhetsmedia valt att slå ihop partier i block.

Om det är något väljarna har lärt sig efter två val och oändligt långa regeringsbildnings dagar. Förutom att Löfven gillade finska pinnar. Men viktigare den parlamentariska instabilitet som varit nu. Fokus för partierna mer är på konflikter och andras tillkortakommanden än vad man kan åstadkomma. MP lämnade i affekt när S, MP regeringen skulle regera ett halvår på en M, KD, SD regering. Där sänka regeringen har varit den politiska spelteorins huvudmål i nyhetsbevakningen. Men som tog en paus när mänskligheten höll på att gå under i en pandemi, och sen invasion i Ukraina och Sverige kom på att försvarsförmågan inte räcker till utan rekordsnabbt ansöker om NATO medlemskap…

Ja… Tillbaka till mönstret. Jag ser inget sådant mönster i vår presentation av vår väljarbarometer. Även om det råkar uppstå om man summerar väljarstöd på ett sätt. Men dra inga andra växlar på det än att väljarna ändrar sig och att det är extremt svårt att välja i år.

När vi gör undersökningar handlar det inte ”bara” om saker som korrekta frågor, representativa urval och felmarginaler. Vad som också är viktigt är att man OM man slår ihop svarsalternativ, att de är relevanta och kan slås ihop? Ja och Nej till Nato slår man inte ihop så klart. Vet ej och Ja till Nato inte heller osv. Det är enkla exempel.

Men kring politiken är frågan mer. Vilka sammanslagningar kan man göra som stämmer med väljarens åsikter?

Kan man slå ihop M+KD+L+SD? Eller kanske bara M+KD+L? Eller M+KD+SD? Eller ingen av dom? Eller som DN:s ledarsida vill, S+M?

Skall man slå ihop S+V+MP+C? Eller S+MP? S+C? S+V? Eller som S ledarsida nog vill: Bara S?

Om man svarar att man skulle rösat på t.ex. C idag? Betyder det att man stödjer… ja vilket alternativ ovan? Eller betyder det bara att man anser att det C säger är det bästa eller minst dåliga?

När Alliansen fanns var det ett tydligt regeringsalternativ som utmanade sittande regering. Ett alternativ väljarna garanterat såg och som man kunde med goda grunder se att väljaren höll med om, som kampanjade i ett år va, som hade en gemensam politik? Något sådant alternativ finns inte över huvud taget nu.

Att då säga att man hittar mönster i en sammanslagning av siffror som media och en del partier gärna ser av olika anledningar, ja vad är poängen?

Visst kan man klaga på termometern, men löser det några verkliga problem? En hög väljarrörlighet är väntad nu. Politiker försöker göra allt de kan för att få väljare att ändra sig. Pressträffar om elpriserna påverkar så klart. Elpriserna som sådana påverkar, osv osv.

Vi vet att väljarna prioriterar politik, sen vill de att politiken de stödjer skall kunna genomföras utan för stora eftergifter, så makten blir ju en viktig ytterligare komponent, precis som förtroende för partiföreträdare är.

Men jag lovar (utan att faktiskt ha undersökt detta) att få väljare tror det kommer bil en stabil regering efter valet. Det är samma konfliktsökande politiker nu som innan gjort allt för att bråka om makten. Så att då tro att det finns två tydliga regeringsalternativ som väljarna väljer mellan?

Lägg då sedan till de som gärna hoppas att undersökningarna är fel och gör vad de kan för att ha det som öppning när undersökningarna inte visar det man vill att dom skall visa. I USA var det fake news och fake polls varje gång de inte sa som man ville… Men en påminnelse, det var inte väljarna som sa så, det var politiker, opinionsbildare och mindre nogräknad nyhetsmedia.

Väljarna ser främst de uppenbara problem varje dag som jag listat gång på gång i mina analyser. På grund av detta är det ett svårt val, och det gör sig påmint i en hög väljarrörlighet.

Torbjörn Sjöström

VD

 

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 61, Liberalerna 15, Centerpartiet 31, Kristdemokraterna 23, Socialdemokraterna 102, Vänsterpartiet 28, Miljöpartiet 19, Sverigedemokraterna 70.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 1315 personer som svarat per telefon, SMS och post under perioden 2 – 4 september 2022. Andelen osäkra väljare 5,1 procent.

Socialdemokraterna backar jämfört med gårdagens mätning och får nu ett väljarstöd på 28,9 procent, en nedgång med 0,9 procentenheter. Sverigedemokraterna ökar något och får ett stöd på 20 procent, en ökning med 0,2 procentenheter. Moderaterna backar, 0,7 procentenheter jämfört med gårdagen och får ett väljarstöd på 17,4. Centerpartiet får nu ett väljarstöd på 8,8 procent, en ökning med 1,3 procentenheter. Centerpartiet puttar därför ner Vänsterpartiet ett steg som i denna mätning får ett stöd på 8 procent. En minskning med 0,2 procentenheter. Kristdemokraterna minskar även de 0,2 procentenheter jämför med gårdagens mätning och landar på ett stöd på 6,6 procent. Miljöpartiet ökar med 0,7 procentenheter och får därmed ett väljarstöd på 5,5 procent. Liberalerna får ett stöd på 4,2 procent och minskar därmed 0,1 procentenheter jämfört med gårdagen.

 

För att räkna signifikanta förändringar behöver förenklat en förändring vara större än summan av felmarginalen är. Men det tillkommer en extra dimension när vi har ett tredagars rullande medelvärde, vi genomför 500 intervjuer om dagen och tittar på de tre senaste dagarna. Förändringen kan inte jämföras med en undersökning där samma personer är med i båda. Så man behöver för att säkerställa en statistiskt säkerställd förändring jämföra dagens undersökning med en som är tre dagar gammal eller äldre.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: