Meny
Analys
Uppgången för M igår blir mer sannolik utifrån dagens undersökning.
Jämfört med för TRE dagar sedan har vi nu en statistiskt säkerställd förändring. Socialdemokraternas nedgång (-3,6).
M:s uppgång är inte säkerställd på tre dagar. Men på två dagar, dock vill vi ha tre dagar för att kunna säkerställa den helt, dock bekräftar dagens undersökning gårdagens uppgång. Men som jag skrev igår, det behövs tre dagar för att säkerställa en förändring.
SD dock fortfarande större än M, men inte säkerställt. De är nu inom felmarginalen från varandra.
S har tappat ganska rejält.
Varifrån kommer väljarna?
Om vi tittar tre dagar tillbaka vinner M väljare från SD men också från S, KD och C
S tappar till M, SD, C och V nästan lika mycket.
SD tappar stort till M men vinner från S.
Så jämfört med tre dagar tillbaka är det M som vinner från flera håll och S tappar brett. SD tappar till M men vinner från S.
Kan det vara att så att fler tycker att ser problemet men inte känner att S har några lösningar? Att vintern kommer och elpriserna kommer rusa med det? Att stöd till Ukraina är bra och så men det löser inte våra problem i Sverige? Jag funderar också på om fler börjar tveka kring SD:s vilja att samarbeta med M om SD blir största parti. Rapporteringen om problemen med M:s väljarstöd kan också lett till att fler funderat över M:s roll framöver. SD har ju främst visat sig vara en aktör att lita på när det gäller att sänka regeringar och budgetar från båda sidor. Så det ligger sannolikt en utmaning hos SD att visa att de också vill fokusera på samarbete och lösningar.
Jag brukar säga att jag bygger pussel, känner att jag saknar några bitar nu. Alltså några aktuella undersökningar förutom väljarbarometern att luta mig mot. Men jag är inte förvånad över en hög väljarrörlighet nu. Det var ju något vi räknade med att kunna följa med våra dagliga undersökningar. Alla tecken innan tydde på en mycket hög väljarrörlighet. Men jag lät mig själv luras in i en stabilitet i veckan efter en radikal förändring i väljaropinionen. Nu är vi inne i ytterligare en. Det är både långt och kort kvar till valet.
Var det så kraftiga förändringar igår?
M var nere och vände en dag på 15 % och när den dagen sedan försvann ur tredagarsintervallet igår blev ett snabbt ökat stöd för M från en bottennotering tre dagar innan förstärkt. Något jag inte tänkte på igår. Men alltid lär man sig något nytt.
Men en ytterligare påminnelse om den stora väljarrörlighet som en komprimerad valrörelse med stor oro kring framtiden, låg tilltro till politikens förmåga att lösa samhällsproblemen, turbulensen i världen som även påverkar alla svenskars plånbok högst påtagligt redan nu och hotar bli värre inom kort.
Ingen framtidsförutsägelse
Detta är ingen framtidsförutsägelse utan ett försök att så gott som möjligt förklara nuläget. Jag är helt övertygad om att det är bättre att veta om dem än att ha det som en överraskning på valdagen. Att väljarna inte vet vilket parti de skall rösta på och ändrar sig nu är mycket viktig information. Inte bara för valet utan också för kommande mandatperiod. Ett svagare demokratiskt mandat är något politiken behöver förhålla sig till, trots ett högt valdeltagande. Det behövs ett långsiktigt arbete för att bygga upp tilltron till politiken och säkerställa att förväntansbilden stämmer med politikens faktiska förmåga att utföra sitt arbete som förtroendevald i en representativ demokrati.
Torbjörn Sjöström
VD
Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 66, Liberalerna 19, Centerpartiet 24, Kristdemokraterna 25, Socialdemokraterna 94, Vänsterpartiet 30, Miljöpartiet 21, Sverigedemokraterna 70.
Novus har för den här undersökningen intervjuat 1576 personer som svarat per telefon, SMS och post under perioden 29 – 31 augusti 2022. Andelen osäkra väljare 5,3 procent.
Socialdemokraterna fortsätter backa och tappar 1,5 procentenheter jämfört med gårdagen och får ett väljarstöd på 26,6 procent. Sverigedemokraterna ökar 0.5 procentenheter och får ett väljarstöd på 20,0 procent. Moderaterna får ett ökat väljarstöd med 0,6 procentenheter och får ett stöd på 18,9 procent. Vänsterpartiet får ett väljarstöd på 8,4 procent, en ökning med 0,6 procentenheter. Även Kristdemokraterna får en ökning på 0,6 procentenheter och får ett stöd på 7,2 procent. Centerpartiet tappar något och får et stöd på 6,8 procent, en minskning med 0,5 procentenheter. Miljöpartiet har ett oförändrat stöd jämfört med gårdagen, på 5,9 procent. Liberalerna får ett väljarstöd på 5,3 procent, en minskning på 0,3 procentenheter.
Felmarginal för denna enskilda mätning: M 2,0%, L 1,2%, C 1,3%, KD 1,3%, S 2,3%, V 1,4%, MP 1,2%, SD 2,1%, Annat 0,5%.
För att räkna signifikanta förändringar behöver förenklar en förändring vara större än summan av felmarginalen är. Men det tillkommer en extra dimension när vi har ett tredagars rullande medelvärde, vi genomför 500 intervjuer om dagen och tittar på de tre senaste dagarna. Förändringen kan inte jämföras med en undersökning där samma personer är med i båda. Så man behöver för att säkerställa en statistiskt säkerställd förändring jämföra dagens undersökning med en som är tre dagar gammal eller äldre.