Novus nyhetsbrev juni 2021

Slutspurt inför semestrar

Sommaren närmar sig och vi har nu levt med pandemin i mer än ett år. Men visst känns det som vi är i början av ”post-pandemin”? En optimism spirar i många delar av världen. För Novus har pandemin faktiskt gett oss mer att göra. Behovet av att förstå vad som händer därute har bara ökat, vi är idag fler medarbetare än när pandemin startade.
Sommaren är ingen hopplös undersökningsmånad. Förr brukade man säga att man inte kunde undersöka på sommaren. Så är det inte längre. Nedan berättar vi att det snarare kan ha sina fördelar att göra undersökningar under semestertider.

På uppdrag av Mälardalens Högskola har vi undersökt hur vår fysiska aktivitet påverkats under pandemin. Läs mer om det i månadens nyhetsbrev och varför du bör träna även under semestern.

Snart bara ett år kvar till riksdagsvalet. Almedalen brukar vara startskottet på valrörelsen delvis blir det väl så även i år även om Almedalsveckan i huvudsak är digital. Vi kikar på vad som händer under veckan och laddar för det stora come-backåret nästa sommar då vi med största sannolikhet ses igen i gränderna i Visby.

Missa inte heller vårt webbinarium, tisdagen 22 juni, i samarbete med Falck kring hur vården påverkats under pandemin. Sist men inte minst får du träffa vår business advisor, Peter Blid som bjuder på sina bästa kundtips!

Trevlig läsning!


Gör undersökningar under sommaren och få rapporten när du är tillbaka i augusti!

När undersökningar primärt genomfördes via fasta telefoner var det mycket färre som svarade under sommaren. Så är det verkligen inte längre. Nu är det lika många som svarar under sommaren som resten av året.

En majoritet av våra on-line undersökningar besvaras via mobilen, det är så många som 55-60% beroende på ålder. Telefonnumret följer också med på semester nu. Så var det ju inte förr då man hade ett telefonnummer till hushållet. Nu har vi flera kontaktvägar till individen, inte till huset. Det man så klart behöver ta hänsyn till att våra dagliga rutiner förändras under sommaren. Så vi behöver ge respondenterna lite längre tid på sig att svara. Utöver det är det lika bra tillförlitlighet på undersökningar under sommaren som vi alltid har. Den åsiktsmässiga representativiteten finns där.

Några exempel:

Allmänheten 18-79 år, undersökningen har en svarstid på max fem minuter:
En veckas insamlingsperiod under sommaren ger 45-50% deltagarfrekvens
Två veckors insamlingsperiod under sommaren ger 50-55% deltagarfrekvens.
Tre veckors insamlingsperiod under sommaren ger 55-60% deltagarfrekvens.

Så passa på att dra nytta av sommarperioden!

Med sommaren menar vi, i detta fall, juli månad. För att din undersökning ska kunna ligger öppen och vara möjlig att svara på under juli måste frågeformuläret vara godkänt och klart senast 29 juni.

Gör din offetförfrågan här…


Almedalsveckan, digital även i år

För 53 år sedan startade Almedalsveckan, även i år kommer årets upplaga att vara digital. Under fyra dagar, 4 juli – 7 juli, kommer allmänheten, näringslivet och organisationer bjudas in till ett komprimerat program via webben. Arrangörerna av Almedalsveckan räknar även framöver med att det digitala inslaget kommer bestå och hoppas på så sätt göra veckan mer tillgänglig även för dem som inte har möjlighet att vara på plats i Visby. Med ett år till nästa riksdagsval är årets upplaga ett startskott på valrörelsen och vi kan nog ändå räkna med att Almedalsveckan kommer vara oerhört het 2022. Tidigare år har partierna haft varsin dag under veckan, men med årets komprimerade program kommer man dela på dagarna enligt följande program:

Talar kl 11:00 Talar kl 19.00
Söndag den 4 juli Vänsterpartiet/
Nooshi Dadgostar
Kristdemokraterna/
Ebba Busch
Måndag den 5 juli  Liberalerna/
Nyamko Sabuni
Sverigedemokraterna/
Jimmie Åkesson
Tisdag den 6 juli   Centerpartiet/
Annie Lööf
Miljöpartiet/
Märta Stenevi
Onsdag den 7 juli Socialdemokraterna/
Stefan Löfven
Moderaterna/
Ulf Kristersson

Novus har inga egna arrangemang under årets Almedalsvecka, men vi kommer delta i flertalet seminarier och paneldiskussioner.

Programmet i sin helhet hittar du här.


Så har pandemin påverkat vår fysiska aktivitet, och därför bör du lägga in träningstimmarna även under semestern!

I en undersökning Novus genomfört på uppdrag av Mälardalens Högskola konstaterar vi att pandemin slagit hårt mot vår fysiska aktivitet. Under pandemin har tiden som svenska folket avsätter för måttligt ansträngande aktivitet (när man blir andfådd) minskat med i genomsnitt 100 minuter per vecka. Tiden för ansträngande aktiviteter (som tex löpning) har minskat med 30 minuter per vecka.

Även andelen som inte rör sig alls har ökat. Innan pandemin var det tre av tio svenskar som inte rörde sig alls, och den siffran är nu uppe i fyra av tio. Nästan hälften av befolkningen utför ingen mycket ansträngande aktivitet jämfört med en tredjedel innan pandemin. Dessutom har stillasittandet ökat med 40 minuter per dag. En intressant skillnad mellan könen är att kvinnor minskat sin andel organiserad träning medan männen tvärtom har ökat densamma.

Man ser en tydlig koppling mellan välmående och fysisk aktivitet. Personer med högre nivåer av fysisk aktivitet säger sig vara mycket nöjda med livet just nu medan personer med lägre nivåer av fysisk aktivitet säger det omvända. 22% menar att de mår bättre idag än för ett år sedan (med en överrepresentation bland män) medan 24% säger sig må sämre (och här ser vi en fler kvinnor än män).

Så slutsatsen inför året sommarsemester: se till att vara fysiskt aktiv även när du är ledig, då kommer du ladda batterierna betydligt bättre inför hösten!

Läs även Micael Dahléns blogginlägg om ämnet…


Novus webbinar i samarbete med Falck

Tisdagen 22 juni kl 12:00 – 13:15 genomför vi ett webinar i samarbete med Falck. Hur mycket kan vården utvecklas utifrån det alla lärt sig det senaste året under pandemin? Och hur tänker allmänheten?

Har samverkan och innovation varit en tillgång under den pågående pandemin och hur i så fall? Och hur kan den framtida vården avlastas utifrån dessa erfarenheter. Grundbulten för omställningen av sjukvårdssystemet fångas i begreppet ”god och nära vård”. Finns det nya perspektiv på det som kommit till uttryck under pandemin?

Utifrån en aktuell undersökning från Novus om vården under pandemin, där vi också frågat allmänheten om vad de själva lägger in i begreppet ”god och nära vård”, följer ett reflekterande samtal om vårdens fortsatta utveckling utifrån lärdomar som samtliga deltagare bär med sig från pandemin.


Lär känna en novusmedarbetare

Denna gång träffar vi Peter Blid.

Vad gör du på Novus?
Jag arbetar som Business advisor vilket innebär att jag är rådgivare i olika typer av kunduppdrag.

Vad är särskilt kul med ditt jobb?
Oj, svårt att lyfta ut enskilda saker. Men jag försöker. Tänkte börja med människorna. Vi har ett fantastiskt gäng här, som samarbetar och värnar om varandra. Vi är individer med många olika typer av erfarenheter, och som innebär att vi ofta har bra förkunskaper inom olika fält, som totalt sett ger oss en väldigt bra splitt vision.

En annan sak jag vill lyfta är omväxlingen. De flesta av oss hjälper och jobbar med vitt skilda branscher, kunder och uppdrag (där kasten mellan stort och smått ibland kan bli ganska tvära). Tror de flesta av oss älskar de där kasten, och att många bär på någon form av konstant nyfikenhet om vad som kan ligga runt hörnet.

Sen såklart möjligheten att få bidra till att göra bra och viktiga saker för våra kunder. Att få ta fram kunskap och beslutsunderlag som vi vet bidrar till, och i många fall har stor påverkan på, svensk samhällsutveckling är jäkligt häftigt.

Dina största utmaningar i jobbet?
Som många företag med liknande logik som oss: att hålla inspiration och kreativitet uppe i tider som denna, när vi alla under långt tid suttit, och fortfarande sitter, på distans. Vi kan ju det här nu liksom.

Men också väldigt intressant att spåna kring hur arbetslivet (och vardagslivet såklart) kommer utvecklas framåt. Vilka förändringar kommer vi se på sikt. Vi som i hög grad verkat i en bransch som bygger på fysiska kontakter mellan oss som leverantör och våra kunder, och där många av oss är vana av att hålla fysiska presentationer av rapporter mm, vad kommer egentligen hända härnäst…

Formulera en egen fråga (något du kanske brinner lite extra för)
Klimatfrågan – i stort som smått. Väldigt intressant att kartlägga och följa attityder och beteenden – och över tid se hur fort det faktiskt kan gå med vissa typer av beteendeförändringar och omställningar (och hur trögt det kan gå med andra).

Du hittar Peter Blid på Linkedin här…


Läs- och lyssningstips!

Dags att tänka om kring synen på människans roll i samhället

Detta är del ett i Torbjörn Sjöströms bloggserie som handlar om behovet av att tänka om kring synen på människan, samhället och det offentliga.

Läs blogginlägget här…

 

 

Brit Stakston är tillbaka i Novus Sanity Check

Torbjörn och Brit har inte pratats vid på ett år och det faller sig naturligt med en diskussion om coronaåret, Novus arbete med Coronastatus och även app-strulet vid vaccineringen. Sedan går så klart samtalet vidare till en hel del annat som vad händer nu, vilka orosmoln finns det och vilka möjliga positiva ljusglimtar finns det?

Lyssna på poddavsnittet här…

 


Kontakta oss

…om du vill ha mer information eller har frågor om oss eller en undersökning du vill göra.
Tveka inte att kontakta din kontaktperson på Novus alternativt maila till info@novus.se, peter.blid@novus.se.

Kontakta oss


Är du inte prenumerant än?

Har du fått brevet vidarebefordrat till dig, men vill ha det direkt i din inkorg nästa gång?

Klicka för att prenumerera på våra utskick

 

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: