Debatt: ”Därför kunde Trump vinna valet i USA”

Publicerad på SvD debatt måndag 14 november

Det som förenar Trumps anhängare är precis samma sak som förenar SD:s väljare – en stor oro för framtiden. Det är inte en fråga om vänster eller höger, det är en fråga om bortglömda grupper, skriver Torbjörn Sjöström, vd för opinionsinstitutet Novus.

DEBATT | USA-VALET

Att Trump vann valet kom som en chock för alla, inklusive mig. Även om jag inte var förvånad över att han var en kandidat som skulle få många väljare kunde jag inte drömma om att han skulle få så många röster att han faktiskt skulle bli USA:s näste president. Han hade ju ett eller annat sätt förolämpat 77 procent av amerikanska befolkningen.

Men efter att ha varit på besök ett tag i USA nu och mitt uppe i en eftervalsanalys med representanter från båda partierna, medierna, undersökare och kampanjgeneraler så börjar de sista pusselbitarna falla på plats.

Drivkrafterna bakom Trumps framgång är densamma som vi ser i hela västvärlden. SD:s kraftiga framfart som jag skrivit om tidigare på SvD Debatt.

Här sammanfattas det av en undersökare som ”what about me-ism”, en drivkraft starkare och bredare än de andra ismer som stödjer Trump.

Vad är det då? Ja, minns ni dom arga unga männen? De som nu blivit nästan var femte svensk? De som anser att invandringen är det största problemet i Sverige. Samma sak här i USA, en allt större grupp saknar framtidstro och ser hur alla andra prioriteras framför dom själva. Rädslan för invandringen har primärt inte med hudfärg att göra utan med pengar, man ser välfärdssamhället rasa framför ögonen, man känner sig utelämnad, och alla andra prioriteras.

Det som förenar Trumps anhängare är precis samma sak som förenar SD:s väljare – en mycket större oro för framtiden. Det är inte en fråga om vänster eller höger, det är en fråga om ”Men jag då? Hallå ni glömde mig!”.

Jag har förresten fått se alla fyrfältsmodeller gå sönder när man tittar på populistiska väljare. Det är andra saker som driver. Det är inte demografi utan känslor och upplevda framtidsutsikter.

I USA exempelvis så anser 70 procent av Trumps väljare att män råkar ut för lika mycket diskriminering som kvinnor. Endast 12 procent av Clintons väljare anser det. 90 procent av Trumps väljare anser att vita är lika diskriminerade som minoriteter, endast 12 procent av Clintons väljare anser det.

Det är det saknade perspektivet som jag så många gånger efterlyser i medierapporteringen. Det blir snävt och vinklat baserat på ”breaking news”, eller den fråga som för tillfället är glödhet i medierna. Många grupper hamnar helt i medieskugga. Hamnar man i medieskugga, hamnar man också i politikernas blinda fläck. Samtidigt ser dessa personer till exempel landsbygden avfolkas, att skolan har slut på pengar samt att polisen har släckt och stängt. De få ekonomiska satsningar som sker är inte riktade mot dem utan mot de människor de mest läser om i tidningarna.

Eller som en österrikisk forskare sa här apropå populismens framväxt i västvärlden: ”It¨s still the economy stupid!”. Det stämmer, det är synen på ekonomin som är det yttersta svaret till varför man vill hitta en utomstående att skylla på. Hade man känt att ladan var full och framtiden ljus hade man inte slutit sig in i sig själv eller sin familj, eller sitt land, utan öppnat hjärtat och välkomnat förändring. Då hade nämligen förändringen varit av godo, och vi hade haft råd att göra fel.

Den sista ingrediensen i detta är att man i USA har ett ännu mindre förtroende för staten. Clinton stod för allt som var dåligt med en dysfunktionell regering. Men faktiskt, denna förklaring är inte den viktigaste för det har byggts upp under mycket lång tid. Trump fångade de väljare som sa: ”Men hallå ni har glömt mig!”

Att han kunde vinna beror sedan på det extremt låga valdeltagandet i USA, endast 19 procent av den amerikanska befolkningen röstade på Trump, och lika många röstade på Clinton. Resten fick, ville eller kunde inte rösta.

I Sverige röstar många fler, men som ni ser, det som händer i USA och kring Trump är egentligen inte unikt, men som med allt annat i USA så är det mer show, och allt är större. Så också förvåningen över Trumps seger.

 

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: