Novus svensk väljaropinion mars 2018

Kommentar:

3,9 % är lägsta stödet någonsin i Novus Svensk väljaropinion och första gången Miljöpartiet är under 4 % spärren i vår sammanställning.

Utöver det är det små förändringar i väljarstödet. Moderaterna tappar lite och vi har nu två partier vars partistöd är under 4 % spärren, och det är nästan helt jämnt mellan blocken, och SD en stor tunga på vågen.

Rent generellt tycker jag mig se en avvaktande attityd hos väljarna, visst valåret har börjat för partierna men det ser inte ut som det har gjort det hos väljarna ännu. Det kommer många utspel men det är många månader kvar till valet, faran är kanske snarare att det är mer fokus på problemen än lösningarna, att det blir taktik för att distansera sig från varandra mer än att tävla om vem som kan leda landet bäst. Vi vet att väljarna egentligen efterfrågar ett stabilt ledarskap och att man löser problemen. Inte fokuserar på konflikten och hur illa det skulle vara om den andra parten fick makten. Oron är redan stor, framtidstron är låg, förtroendet för politikers förmåga att lösa problemen är lågt. En konfliktsökande valrörelse riskerar att demobilisera mer än engagera väljarna. Men som sagt, just nu tycker jag mig mest se en avvaktande inställning till partierna från väljarna.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: