Novus svensk väljaropinion januari 2018

Kommentar Novus svensk väljaropinion januari 2018

Moderaterna fortsätter att öka och har nu den högst nivån i Svensk väljaropinion sedan september 2016, det är ingen tvekan om att partiledarbytet vände den negativa trenden för Moderaterna. Jämfört med bottennoteringen i augusti 2017 så har dom ökat med 7,7 procentenheter.

Vi vet från Novus väljarbarometer att M främst vunnit tillbaka väljare från Centerpartiet, som under samma period tappat 3,4 procentenheter. Även från Sverigedemokraterna vinner de tillbaka väljare som tappat 1,5 procentenheter under samma period. Men det förklarar inte hela uppgången, Socialdemokraternas nedgång på 1,3 procentenheter sedan augusti 2017 krävs för att förklara moderaternas uppgång helt.

Alliansen (40,6 %) är också större än de rödgröna (39,9 %) vilket visar att man vinner lite väljare över blockgränsen.

Däremot bör Kristdemokraternas 2,8 % vara en stor oro för Alliansen som helhet. Det är den lägsta nivån någonsin för KD i Svensk väljaropinion. At KD är under 4 % är inget ovanligt, men däremot är nivån lägre nu. I genomsnitt har KD haft 3,5 % sedan valet 2014. Att börja valåret så här lågt är mycket lågt. Januari 2014 hade KD 3,5 % inom felmarginalen under 4 % spärren. Nu är KD i Novus väljarbarometer statistiskt säkerställt under spärren.

Som vanligt kommer det att komma kommentarer om att de inte borde räknas in i Alliansen i summeringen. Men vi kommer alltid att räkna in och särredovisa riksdagspartier oavsett nivån de har.

Det är dock för tidigt att räkna ut något parti, väljarrörligheten är stor, och ett starkt M ökar chansen för stödröster till KD. Men jag tror att KD gärna hade sett lite bättre start på valåret.

Miljöpartiet är värt att nämna också, även de balanserar på 4% spärren, även om de ligger på rätt sida. Men om dom kan få stödröster från de andra rödgröna partierna verkar mindre troligt. De hotas också av FI som inte är stora nog att särredovisas (ett parti behöver över 2 % i tre månader). Men samtidigt står de för en majoritet av rösterna i gruppen “övriga”.

Ja det kommer att bli ett spännande valår.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

 

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: