Novus svensk väljaropinion november 2017

Kommentarer Novus SVO november 2017

I det stora hela har det inte hänt så mycket jämfört med oktober i Novus svensk väljaropinion, moderaterna återvann många missnöjda väljare i oktober både från Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Något som nu har stabiliserat sig. De rödgröna tappar lite, så skillnaden mellan blocken är idag liten. Men det som ligger under ytan kan snabbt skapa förändring, och vi går snart in i ett valår som kan leda till snabba positionsförflyttningar. Väljarrörligheten är hög och många vet inte var man har partierna eller vilka partier man kan lita på. Förtroende för partiledare och politiker är lågt, frågan är också vilken förväntansgrad man har på politiken att leverera lösningar, det finns många indikationer på att även det sjunker. Även om vi har en stark ekonomisk tillväxt och en minskad arbetslöshet så finns det stor potential för ett missnöje och en oro som kan resultera i stora förändringar i partisympati under valåret.

Moderaterna går fram lite jämfört med oktober. Men uppgången mattas av rejält jämfört med september till oktober. Ulf Kristersson ser mer ut att parkerat M på en tydlig position som Sveriges näst största parti. Men fortsatt under nivån innan starten på fallet som föranleddes av Moderaternas utspel i januari i år. Jämfört med november 2016, då de hade 22,8, är Moderaterna fortfarande en bra bit under nivåerna för ett år sedan.

Liberalerna är kvar på 5,5 de har legat på en nivå mellan 5 och 6 sedan december 2015.

Centerpartiet fortsätter att tappa lite sympatisörer, 10,7 % är årets näst lästa nivå, endast lägre i januari. Moderaterna har vunnit tillbaka många väljare som de tappade till Centerpartiet efter januari. Centern var den största vinnaren på Moderaternas problem under året, nu vänder dessa väljare tillbaka till Moderaterna.

Kristdemokraterna ligger kvar på samma nivå som föregående månad, med ett väljarstöd på 3,4 %, långt upp till 4 % spärren. Senast KD var över 4 % i Novus svensk väljaropinion var för 33 månader sedan, i februari 2015.

Socialdemokraterna backar lite jämfört med oktober från två månader precis under 30 strecket. De ligger däremot kvar på en nivå precis över genomsnittet för Socialdemokraterna under 2017.

Miljöpartiet ökar under november från att varit precis och balanserat på 4 procentsspärren på så är det en liten bit över med 4,7

Sverigedemokraterna planar ut efter tre månaders nedgång. Idag med god marginal Sveriges tredje största parti, med ett resultat som ligger på 3,3 procentenheter över valresultatet. Dock en bra bit från toppnoteringen 20% i december 2015 i samband med ID kontrollerna och de stängda gränserna.

Alliansen har nu 40,2 och rödgröna 40,8. Skillnaden mellan blocken krymper och är nu liten, de rödgröna är 0,6 procentenheter större än Alliansen i månadens sammanställning.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

 

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: