Novus svensk väljaropinion september 2017

September var något avvaktande i väntan på Moderaternas nya partiledare.

Novus Svensk Väljaropinion, Sveriges poll of polls, är ett väljarindex som Novus sammanställer och publiceras regelbundet sedan 2008. Indexet presenteras en gång i månaden och sammanställs på intervjuer genomförda den senaste månaden. Resultaten från Novus, Sifo och Demoskop vägs samman. En metod som internationellt brukar kallas poll of polls.

För historisk utveckling se denna sida

Kommentar:

Det kanske är lite konstigt att politiken väntar på ett partis ledare på så sätt, men vi har en situation där många väljare lämnat moderaterna under Anna Kinberg Batras period som partiledare.
Om vi tittar sedan valet 2014 så är det Centerpartiet som har vunnit flest Moderata väljares sympatier. Därefter är det Sverigedemokraterna som tagit många väljare.
Backar vi tillbaka lite så har det skett i lite olika steg. Under sommaren 2016 började Centerpartiet vinna väljare. Detta sammanfaller med att flyktingfrågan inte längre är den viktigaste politiska frågan i våra undersökningar. Centerpartiet symboliserade en tydlig motpol till ett stängt samhälle och vid Moderaternas utspel i januari 2017 tappade M väljare till C med besked.

Förtroendet för Anna Kinberg Bartra har rasat, från att vara den mest populära partiledaren, visserligen på en markant lägre nivå om man jämför med Fredrik Reinfeldt, till att endast ha mer förtroende än KD:s partiledare och Miljöpartiets två språkrör i botten av förtroendelistan.

Många av Sverigedemokraternas väljare har tidigare röstat på Moderaterna, antingen 2010 eller 2014.

Sen är det sannolikt att Reinfeldts omsvängning till det nya arbetarpartiet i sin tur vann många av dessa väljare från Socialdemokraterna.

På vissa sätt finns det liknande lockelse i Sverigedemokraterna nu som i Moderaterna då. Alla skall göra rätt för sig. Ingen skall leva på bidrag om man inte kan försörja sig själv. Sen är målet för detta olika, innan 2006 var det att man skulle arbeta om man kunde, inte gå på bidrag.
Nu är det kostnaden som flyktingarna medför som behövs någon annan stans.
Det som gör krafterna sannolikt starkare nu är att valrörelsen 2014 i mycket gick ut på att pengarna var slut. Många minns säker t.ex. Magdalena Anderssons uttalande om tomma lador.
Lägg sedan till rapporteringen om en havererad skola, sjukvård, polis och försvar. Att då ha en ökad kostnad på flyktingar när pengarna inte finns är en stark anledning till varför Sverigedemokraterna vunnit så många väljare.

Moderaterna har också tappat i sakägarskap i fråga efter fråga, nu sist i vår undersökning är de inte längre bäst i Landets Ekonomi, den tog Socialdemokraterna. Samt lag och ordning som nu Sverigedemokraterna anses vara bäst i.

Men är det så att Moderaterna med Ulf Kristersson kan återuppbygga förtroendet för Moderaterna så är det sannolikt flera väljare som kan tänka sig att återvända.

Partiledarens roll för partistödet var nog som tydligast när Stefan Löfven tog över efter Håkan Juholt. Direkt när Löfven tillträdde kom väljarna tillbaka till Socialdemokraterna.

För Alliansen behövs sannolikt ett starkt Moderaterna för att hålla ihop. Om Centerpartiet till stor del består av f.d. moderater och på grund av att man en motpol mot ett slutet samhälle, men också mycket på grund av Annie Lööf och i lägre grad för centerpartiets politik, så är det nära till hands att dessa väljare fortsätter vara lättrörliga, och kanske inte sympatiserar med Centerpartiet när politiken kommer i fokus. Samtidigt har många Moderater gått till Sverigedemokraterna. Men vi vet också vet att en stor del av Sverigedemokraternas sympatisörer går dit som en protest mot de andra partierna, och de flesta kommer från Moderaterna närmast som sagt.

Kristdemokraterna har varit beroende av stödröster i mer eller mindre omfattning de senaste valen, men om inte Alliansen håller ihop och Moderaterna är utarmade är frågan om KD:s framtid i riksdagen än mer oviss.

Med septembers Novus svensk väljaropinion har vi ett år kvar till valet. Sannolikt kommer mycket att hända. Moderaterna kommer ha en central roll, om det går bra så kan det bli nytt liv i alliansen. Om det går dåligt då sitter sannolikt Socialdemokraterna säkert.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: