Novus svensk väljaropinion maj 2018

Kommentar

Socialdemokraterna tappar och Sverigedemokraterna ökar i Novus Svensk Väljaropinion maj 2018

Invandring/integrationsfrågan är en fråga Sverigedemokraterna varit starkast i Novus undersökningar sedan februari 2010. I april 2018 ansåg var tredje svensk att SD hade bäst politik i invandrings/integrationsfrågan. 14 % av svenskarna ansåg Socialdemokraterna är bäst och 12 % anser att Moderaterna är bäst. Båda långt efter SD

När sedan denna fråga dominerar den politiska debatten är det inte så konstigt att Sverigedemokraterna gynnas.

Lägg sedan till att detta är en fråga där vi kan konstatera att väljarna är mer insatta än vad debatten verkar visa.

Vi kunde igår presentera en undersökning som visade att anledningen till varför en majoritet av svenskarna är för en minskas invandring är på grund av att de ser att problemen inte är i antalet som kommer hit, utan i integrationen. Man ser människan, och man ser att utmaningen långt ifrån är över. (länk till undersökningen)

Men också att detta inte är en fråga om etnicitet, utan om (brist på) pengar och behov av prioriteringar.

Ur regeringens perspektiv är det inte en fråga om ”volymer” utan om att minska utanförskap. Att möjliggöra för de asylsökande som redan är här att gå från en kostnad till en intäkt. En fråga som inte alls diskuteras så mycket om man tar hänsyn till väljarna resonerar kring frågan enligt vår undersökning.

Sverigedemokraterna behöver heller inte ha lösningar på detta, det att ha en stark position i sin kritik mot politiken som förts/förs. En andel av stödet för SD baseras på att de andra partierna inte löser problemen man ser. Sist vi undersökte detta instämde en majoritet av de som idag sympatiserar med SD att det är en proteströst mot de andra partierna (Länk till undersökningen) 

Jag har fått frågan om varför de inte rösta blankt istället? En lite märklig tanke känner jag. Tänk så här, om man nu först fått höra att Sverige håller på att gå sönder under Alliansens regeringstid, att Sverige skulle bli varmt och humant om de rödgröna fick makten. Sen ser man en försäkringskassa som är minst lika inhuman nu som då. Ett Sverige som var en humanitär stormakt, en dryg månad senare behövde sätta upp ID kontroller på Öresundsbron för det inte fungerade längre.

Vad skall en väljare göra om som tappat tron på både Alliansen och de rödgröna?

Sluta rösta? Eller ge Sverigedemokraterna en chans? De är de enda kvar som inte haft makten.

De säger att de ser problemen dessa väljare också ser. Något som räcker långt för många. Lägg sedan till att Jimmie Åkesson uppträder mest sansad i debatterna. Jimmie vann tydligt SVTs partiledardebatt.  Stefan Löfven var inte ens i närheten enligt tittarna.

Alternativet när man tappat tron på regeringen och oppositionen till Sverigedemokraterna är att inte rösta alls eller rösta blankt. Men ett sådant passivt handlande att inte gå och rösta är för många inte ett alternativ, det borde ju inte vara det heller om man tänker efter. Vår demokrati är stark för att vi har ett högt valdeltagande. Målet måste ju vara att det bibehålls.

Sverigedemokraternas uppgång borde verkligen vara en rejäl tankeställare för alla andra partier, inte vart väljarna tog vägen, utan varför de inte stannade kvar. Vi ser är att många helt tappat förtroende för både Alliansen och de Rödgröna, problemet är egentligen inte att man röstar på något annat. Utan att man tappat förtroendet för partierna man tidigare röstade på. Dessa partier måste verkligen jobba med att vinna tillbaka och förtjäna väljarnas förtroende. Hur man vinner förtroende får jag ta i ett annat forum. Det finns ett par rätt enkla saker man kan göra. Men jag kan ju inte ta allt på en gång.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: