Novus svensk väljaropinion oktober 2017

Novus Svensk Väljaropinion, Sveriges poll of polls, är ett väljarindex som Novus sammanställer och publiceras regelbundet sedan 2008. Indexet presenteras en gång i månaden och sammanställs på intervjuer genomförda den senaste månaden. Resultaten från Novus, Sifo och Demoskop vägs samman. En metod som internationellt brukar kallas poll of polls.

Dock börjar det bli lite brokigt. Sifo publicerar ca 11 800 intervjuer (1800 telefon och 10 000 web slumpmässigt rekryterat via telefon), men de räknar själva det som ca 2000 intervjuer.  Så sifos ca 12 000 intervjuer blir 2000. Demoskop ändrade metod, och gör nu 1000 telefon och 600 web, rekryterat via flera hemsidor, som de skriver. Så Demoskops ca 1600 blir 1000.

Novus ca 4000 intervjuer räknas som 4000 intervjuer. Då det är en undersökning baserat på ett slumpmässigt urval, och vi räknar det som de 4000 intervjuer det är.

Att summan inte blir exakt 7000 intervjuer är för att vi använder de intervjuer som sker under oktober månad. Vissa fältperioder kan ligga på månaden efter eller före beroende på publicering.

Kommentar:

Månaden domineras av Moderaternas uppgång på bekostnad av Centerpartiet. Liberalerna och Sverigedemokraterna. Är det en Kristersson effekt vi ser? Det är för tidigt att säga, men det vi kan vara rätt trygga i är att det är på grund av partiledarbytet i Moderaterna. Men det kan lika gärna vara att Moderaterna bekräftar krisen genom att byta partiledare, än att det är Ulf Kristersson som sådan. Det kommer vi mer kunna uttala oss om längre fram.

Men det ger vind i seglen för Moderaterna, och Alliansen vädrar morgonluft ändå. Att Sverigedemokraterna inte längre är Sveriges näst största parti är symboliskt viktig för många.

Socialdemokraterna är kvar på knappt 30 %, med god marginal Sveriges största parti. Men regeringsunderlaget ser svagare ut med Miljöpartiet balanserande på fyraprocentspärren.

Alliansunderlaget också en skakig situation på grund av fyraprocentspärren, Kristdemokraterna är en bra bit under 4%, med ett starkare Moderaterna finns det återigen en liten chans för stödröster, men det kan lika gärna vända åt andra hållet. En mycket hög väljarrörlighet får vi vänja oss vid, och det innebär också att gamla sanningar som kamrat 4% inte behöver gälla längre. Men vad gäller stödröster så är det för tidigt att se på detta.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: