Novus egna undersökningar

Coronastatus 0414

Detta är en äldre presenterad undersökning i Coronastatus, den senaste finns alltid här: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200414 kl 15:30

Blogginlägg om Cornona och Novus underökningar:

Du är inte så unik som du tror och var otroligt tacksam för det, det är vårt gemensamma beteende som klarar oss ur krisen

Det är något konstigt med Coronarapporteringen, jag begriper inte
Allt är det samma men ändå inte
Hur många är egentligen smittade av Corona?
Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

Denna sida kommer uppdateras regelbundet, tidigare inlägg är här:
Coronastatus 0409 (Skillnaden mellan män och kvinnor)

För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering

När insjuknade man i det man tror är Corona?

Idag tittar jag på data 9-13 april, 1329 intervjuer och framförallt tittar mer på var för man tror att man drabbats av Corona och när man i så fall insjuknade.

Var tionde svensk tror att de smittats av Corona. Om vi utgår från att man känner sin kropp så är detta väldigt intressant för att ge information om de som inte behöver uppsöka vården akut. Sjukdomen verkar också variera i grad och längd.

Det finns en liten uppgående trend, men mycket liten bland de som tror de smittats. Däremot ökar andelen som inte vet om de smittats eller inte smittats ökat kraftigt, idag uppger 18 % att de inte vet om de smittats eller inte. Egentligen inte så konstigt eftersom symptomen kan vara väldigt otydliga eller kanske även obefintliga.

Vi har följt upp de som tror de smittats, och frågat dem och om de har en partner de tror smittats när de tror de smittades och varför. 13 % av de som idag tror de smittats av Corona tror det skett i December eller Januari, alltså innan det första konstaterade fallet i Sverige rapporterades om

6 % uppger att de tror att de smittats i December 2019, de orsaker man uppgett är antingen symptom, eller resor till Asien.

7 % tror de smittades i Januari, där beskrivs ungefär samma orsaker. Symptom och resa till Asien, eller Kina specifikt. I februari tror var femte som idag tror de smittats. Då är det också en tydlig koppling till resor inom Europa, Italien Schweiz men också smittad i Sverige. Symptomen refereras till även här.

I Mars tror den stora majoriteten (57%) att de smittats, antingen refereras till utlandsresa, men även symptom. I mars ser vi också en del uppge att de träffat personer som sedan fått sjukdomen konstaterad och själv utvecklat symptom. I april försvinner inte oväntat resa som orsak till misstanke, då i princip ingen kan resa, och vi är också i första halvan av April så oklart också hur många som kommer säga att de smittat under april framöver.

Rent generellt är det mycket fler som refererar till symptom än till resor när man går igenom de anledningar man anger som orsak till varför man tror sig smittats. Flera refererar också till att alla i familjen smittats.

Andelen sjuka i Sverige

16 % har idag någon form av sjukdom. Det kan kanske skönjas en viss nedgång, då det innan påsk var 20 % som hade någon form av sjukdom.

Det ser fortfarande ut som en tillplattad kurva. Bloggar mer om tankarna kring det här: Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.

Vi kommer dra ned på frekvensen och andelen information som släpps i Novus coronastatus, från att i över tre veckor undersökt och släppt dagliga undersökningar helt gratis kommer vi att dra ned på andelen publik information men också vad vi kan erbjuda gratis. Det är så klart inte ekonomiskt hållbart att fortsätta ge bort så mycket gratis. Vi har velat bidra med allmän kunskap och förståelse, ett sätt att kunna uppskatta synen på pandemin men också de enorma mörkertal som finns i de offentliga siffrorna.  Vi kommer fortsätta undersöka, men vi kan inte i samma omfattning erbjuda informationen publikt som vi gjort. Jag vet att det vi släppt har varit till nytta för samhället.

Alla undersökningar är genomförda i Novus Sverigepanel. Deltagarfrekvensen är över 70 % på endast en dags datainsamling. En nivå som är rekordhög. Novus undersökningar är något man gärna svarar på, vilket gör mig otroligt tacksam. Tack alla ni som hjälper till att sprida förståelse kring denna unika och oroande situation som Coronapandemin medför. Utan er hade vi inte kunnat få fram denna information. Tillsammans har vi kunnat visa Sverige och världen hur väl vi sköter oss och förvaltar det kollektiva ansvar som är en förutsättning som krävs för att vi skall kunna klara denna pandemi med så liten skada som möjligt på samhälle och individer.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare blogginlägg:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Tidigare dagarns coronastatus:
Coronastatus 0408 (Små skillnader i sjuka mellan regioner)
Coronastatus 0407 (Fler tillfrisknar efter sjuk >5 veckor)
Coronastatus 0406 (Hur ser Svenska folket på framtiden?)
Coronastatus 0405 (Hur orolig är man för att bli sjuk?)
Coronastatus 0404 (Vilka symtom har de som tror det fått Corona?)
Coronastatus 0403 (bl.a. 30% av de som är sjuka nu har varit sjuka över 5 veckor)
Coronastatus 0402 (Stockholmarna sköter sig bättre ang påskresor)
Coronastatus 0401 (Förtroende för institutioner och media)
Coronastatus 0331 (Seniorspecial! Hur de äldsta agerar kring Coronaviruset)
Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)
Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: