Vad tycker väljarna?

Augusti 2024

Partiledarförtroende augusti 2024

Läs hela rapporten här: Novus Partiledarförtroende augusti 2024

Analys

Under sommaruppehållet har ingen partiledare ökat sitt förtroende bland svenska folket. Tre har tappat statistiskt säkerställt: Pehrson, Dadgostar och Helldén har alla haft en statistiskt säkerställd nedgång i förtroende.

Andersson är kvar på en förstaplats och är den enda partiledaren med ett positivt balansmått, d.v.s. fler som har förtroende för henne än som inte har det. Alla andra partiledare har ett negativt balansmått. Kristersson är kvar på en andraplats, medan Åkesson är på tredjeplats, dock en bra bit bakom Kristersson och långt efter Andersson. Dadgostars nedgång i förtroende har gjort att hon tappat tredjeplatsen till Åkesson. Övriga partiledare behåller samma positioner som de hade i juni.

Väljarstödet byggs upp utifrån två parametrar: partiledarförtroendet ger en indikation på hur trovärdiga partierna är när det gäller att leverera politiskt. Om du som väljare anser att partiledarna är trovärdiga, är det lättare att värdera deras politiska förslag, och om du sympatiserar med dessa, kan du tänka dig att rösta på partier. SD befinner sig dock i en något annorlunda situation. De har en tydlig position som ”motparti”, där väljarna röstar på dem för att uttrycka sin oro och sitt missnöje med att de andra partierna inte levererar. I det här fallet blir förtroende och politiska lösningar mindre viktiga, eftersom väljarna är mer överens om problemen än om lösningarna. Det är bl.a. därför som SD kan behålla sitt väljarstöd trots skandaler kring deras förtroendevalda. Detta förutsätter dock att SD inte sitter i regeringen, eftersom de då skulle bedömas på samma sätt som alla andra partier, utifrån sin faktiska förmåga att leverera, snarare än utifrån andras misslyckanden.

Det är också värt att notera den politiska polariseringen, där förtroende numer i stor utsträckning likställs med sympati. Med andra ord, många väljare har svårt att känna förtroende för någon som de inte kan tänka sig att rösta på. Fokus ligger på konflikten, snarare än på att man inte håller med om lösningarna men ändå kan respektera andras värderingar om hur ett problem bäst löses. Under Alliansens tid hade Reinfeldt ett högt förtroende, även bland dem som inte sympatiserade med hans politik. Sjöstedt var också en partiledare som många hade förtroende för. Andersson befann sig i en liknande position som statsminister när hon kunde regera på en budget som hade inslag från SD och M. Nu håller dock Andersson på att tappa den fördelen gentemot Kristersson, eftersom få på den politiska motståndarsidan har förtroende för henne. De ligger nu på ungefär samma nivå.

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på eget initiativ under perioden 23–26 augusti 2024 i Novus Sverigepanel. Undersökningen besvarades av totalt 1003 personer i åldern 18–84 år. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Läs hela rapporten här: Novus Partiledarförtroende augusti 2024

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: