Var finns kunskapen kring Corona? Var finns analysen?

Ett blogginlägg om vikten av analys även från myndigheterna, inte bara rubriker och siffror

Om förståelsen för tidsperspektiv.

Vad vet vi och vad vet vi inte?

Även en liten vädjan om mer synlig kunskap och en känga till klickjakten, det gör verkligen ont när myndigheter sysslar med sensationalism, det går inte med gott samvete att säga att vi har varken årtusendets eller århundrades högsta dödsfall utan att göra våld på kunskap och heder.

Det pratas som vanligt om transparens, men det vi ser konstant är de negativa effekterna av att man inte förstår att det är kunskapen som är det viktigaste, inte spridandet av siffror.

Vi översköljs av siffror hela tiden ett tag kunde nog alla svenskar väckas mitt i natten och återge dagens sjukdoms och dödssiffror.

Men skulle man ställa följdfrågor som hur många sjuka är det? Så hade man nog fått siffran konstaterat sjuk tillbaka av de flesta, för det var ju så det lät i media och pressträffar. MEN det är ju inte samma sak.

Men det är så otroligt mycket vi inte vet.

  • Vi vet inte medel-dödsåldern
  • Vi vet inte hur gamla de som dör utan underliggande sjukdomar förutom Corona är
  • Vi vet inte hur länge man är sjuk
  • Vi vet inte när man blev sjuk
  • Vi vet inte när smittan började spridas i Sverige
  • Vi vet inte hur många som är smittade

Novus undersökningar ger ledtrådar på flera av dessa, kommer mer om det sist i inlägget.

Vad betyder antalet döda egentligen? Det behandlas ungefär som PISA resultatet, som ser ut som en internationell tävling mellan våra 15 åringar men i detta fallet en internationell tävling i livslängd. Minst döda vinner!

Men dödstalen säger ingenting utan mer information. Fram till i måndags var det egentligen bara uttalandet att sjukdomen kommit in i äldrevården som var det man visste. Och egentligen borde det nog räcka. Men pga transparensjakten under många många år, så tävlades det i grafer och tyckande kring graferna. Trots att den vitala informationen saknades. Det ser ju så exakt ut. Grafer visar trender osv..

Men man vet inte vad som ligger bakom varje prick på kurvan. Det var egentligen det viktigaste att förstå. Utan den informationen är i alla fall för mig listningar av antal döda helt ointressant, jag blir bara förvirrad för det vi inte vet är mer än det vi vet. Det går inte att dra slutsatser kring bara siffran antal döda, eller antal konstaterat sjuka. Osäkerheten kring dessa siffror är större än säkerheten.

I måndags kom äntligen lite mer information från Socialstyrelsen (27/4).

Dessa två grafer, fanns på deras hemsida (och ett excelark med lite mer info):

(Gjorde nya grafer på deras data, ser så trist ut med inklistrade bilder)

Den uppmärksamme ser att det är mer än 100 % i grafen med underliggande sjukdomar alltså många har mer än en sjukdom.

Skulle jag gissa är det allvarligare med Hjärt- och kärlsjukdomar än högt blodtryck. Lungsjukdomar är det säkert, eftersom viruset sätter sig på lungorna. Summerar man ihop statistiken från Socialstyrelsen så blir summan av sjukdomarna som inte är högt blodtryck 92,1 % (Hjärt-kärlsjukdomar + diabetes + lungsjukdom), det är alltså många som har högt blodtryck och minst ytterligare en annan av sjukdomsgrupperna. Eftersom 14,4 % inte har någon känd sjukdom av de listade alls så bör flera ha mer än två.

Bland dessa 14,4 % som inte har konstaterats haft några av sjukdomarna framgår inte vilken ålder de har. Det är en enorm skillnad om åldern är över 85 eller om de är under 50 så klart.

Statistiken från Socialstyrelsen som kom i måndags säger mycket. Mycket mer än om den inte fanns,

Men det är många frågor man kunde svarat på om analysen kom från Socialstyrelsen. Inte ens ”medeldödsåldern” på Coronasmittade går att räkna ut. Vi vet inte ens om det är över eller under medellivslängden i Sverige.

Men det man ser är att de flesta har hög ålder. minst en underliggande sjukdom, sannolikt flera, och sedan Coronaviruset på det. Det blir tre riskindikatorer, hög ålder + högt blodtryck samt hjärt kärlsjukdom och eller diabetes eller lungsjukdom plus Coronaviruset.

Minst hälften är äldre än medellivslängden i Sverige. Medelåldern i Sverige är ca 83 år. (men saknas data för att räkna ut detta ordenligt)

Men det som verkligen hade behövts här var en sammanfattning från Socialstyrelsen.

Vad säger detta? Var är deras slutsatser kring den information de har? Socialstyrelsen är de som skall vara experter på detta. De har fantastiska resurser, de skall inte släppa statistik, de skall släppa kunskap. Visst kan de få ha med bilagor med lite data.

Detta händer hela tiden tyvärr. BRÅ rapporterna är mitt favoritskräckexempel. De släpper två i datarapporter, en med allmänhetens uppfattning och en med registrerade brott. Ingen slutsats egentligen, utan två separata dataset med oändligt med slagträ för alla opinionsbildare att hitta valfritt tillhygge att drämma i huvudet på sin motståndare. Man slåss med fakta, men kunskapen är i regel helt frånvarande.

Samtidigt som Socialstyrelsen kom SCB med årtusendets statistiska överdrift?

Eller vad kallar man SCBs rapport också i måndags 27/4?

De ändrade sedan till århundradets, men ärligt talat blev det så mycket bättre?

Det enda vi vet med säkerhet om livet är det kommer ta slut, man kommer att dö någon gång och av något.

Ju äldre man är desto högre är risken. När man dör kommer det nästan alltid anses vara för tidigt och fruktansvärt sorgligt.

Döden är en fruktansvärd tragedi.

Att Corona ”snabbar på” döden är klart, men frågan är nog hur mycket. Låter extremt cyniskt, men hur skall man kunna fundera på statistik, dödsfall och en pandemi utan att stänga av känslorna ett tag. Det betyder inte att jag inte har några känslor.

Men det är en enorm skillnad om man var döende och får Corona, dör en vecka tidigare, en månad tidigare eller år tidigare än om inte Corona funnits.

Är man över 85 år och utöver det så pass gammal och svag att man inte kan bo och leva själv är det ju tyvärr bara en tidsfråga för de flesta. Med eller utan Coronaviruset.

Överdödligheten innebär att fler än vanligt dör. Den är beroende av ett tidsperspektiv. Det kan vara på ett år, en månad, en vecka eller en dag. Ju kortare desto osäkrare.

Coronaviruset kommer att öka antalet döda i världen. Det finns det nog inget tvivel om. Men hur många och hur mycket tidigare? Det är faktiskt otroligt viktigt. När man räknar dödligheten för sjukdomen bli det fort krångligt. Inte bara att man inte vet hur många som är smittade, som ju gör absolut mest skillnad i dödligheten. Men också hur man skall tolka vilka som dör. Om Corona varit säsongsinfluensan och en 85 åring med lungsjukdom hade fått influensan, hade det primärt inte blivit ett influensadödsfall. Det hade man räknat fram genom överdödligheten om fler än vanligt dog under influensasäsongen. Men med Corona blir det ett Coronadödsfall. Rätt eller fel får någon annan avgöra. MEN det är annorlunda.

En sak jag vet är att SCB gör alla en enorm otjänst att övertolka detta genom att prata om årtusendets högsta dödstal.

När ett år har gått blir det mycket mer rättvisande. Hur många fler dog i år jämfört med andra år?

Ja det kanske blir årtusendets högsta dödlighet den som lever 980 år till kommer kunna svara på det. Men dom ändrade till århundradets, ja då behöver vi bara vänta 80 år till. Men tyvärr lever de flesta av oss nu inte då heller för att sammanfatta århundradet heller.

Att sjukdomen kom in i äldrevården vet vi tyvärr, men vad det betyder vet vi ju inte riktigt.

Men av reaktioner att döma handlar det inte om hemtjänsten. Utan att de som är så sjuka/gamla att de inte kan bo själva längre har fått smittan. De som redan är väldigt gamla utifrån medellivslängden i Sverige.

Det innebär nog tyvärr att fler dör under en kortare period. Men det behöver inte innebära att så många fler dör under ett längre tidsperspektiv. Vad som är ett långt tidsperspektiv vet jag inte. Men just nu bidrar det inte till något gott med att veva runt om vad som hände en vecka i april.

SCB: gör inte om det! Ni bidrar bara till bränsle för onödig panik genom sådana övertolkningar.

Målet var att skydda de äldre, det verkar inte klarats av fullt ut vilket är en enorm tragedi.

Målet var också att platta till kurvan, det verkar ha gått rätt bra så här långt. Vården verkar hinna med.

Frågorna ovan då?

Vi vet inte medeldödsåldern

Socialstyrelsen kan regelbundet leverera den siffran, den vore bra att få nu

Vi vet inte hur gamla de som dör utan underliggande sjukdomar förutom Corona.

Socialstyrelsen kan regelbundet leverera den siffran, den vore bra att få nu

Vi vet inte hur länge man är sjuk

Detta kan ta tid, men Novus undersökningar visar att nästan en halv miljon har varit sjuka i förkylningsliknande symptom i över 5 veckor. Detta är något jag inte begriper alls. Detta måste väl vara Corona? Hur länge är man sjuk?

Vi vet inte när man blev sjuk

Novus frågar när man blev sjuk, så vi kan följa svenskarnas allmänna sjukdomstillstånd. Men det är bara en ledtråd i brist på annat. Men en viktig ledtråd för att följa sjukdomsförloppet.

Vi vet inte när smittan började spridas i Sverige

Var det verkligen sportlovsresenärer från Italien som spred smittan? Det har hela tiden varit konstigt, för det är en pandemi, alltså mycket smittsamt, och första konstaterade fallet i Sverige var ungefär en månad tidigare 31/1 i Jönköping. Och vi vet att nästan alla blir symptomfria, alltså så friska att de inte märker att de är sjuka. Hur kan då en ensam person i Jönköping vara den enda?

Men tittar vi igen på svenska folket så ser vi i Novus undersökningar att 50 000 svenskar tror de smittats av Corona i december och januari, vilket låter mer rimligt. Vi har många kontakter med Kina och Wuhan. När insjuknade man i det man tror är Corona

Vi vet inte hur många som är smittade

Ja här behövs kliniska slumpmässiga tester för att ens få en bild. Men i väntan på det så är Novus undersökningar igen det enda vi har.

Hursomhelst det var nog årtusendets statistiska överdrift vi såg från SCB

Men årtusendet är ungt och med den här takten kanske vi ser något värre om en vecka…

Glöm inte varje dag är en ny dag detta årtusende. Nya sensationella upptäckter som kan göras braskande utspel om.

Men just nu är det faktiskt viktigare att hålla huvudet kallt och tvätta händerna.

Även om man inte dör av Coronaviruset så är det en hemsk sjukdom, man kan bli jättesjuk och vi måste alla hjälpas åt att hålla smittan under kontroll.

 

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

 

 

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: