Meny
Detta är en tidigare publicerad undersökning av Coronastatus, den senaste finns alltid här: Novus Coronastatus
Uppdaterad 20200405 kl 12:00
Nytt på bloggen: Hur många är egentligen smittade av Corona?
Tidigare blogginlägg: Ser vi en utplanad kurva i Sverige?
Denna sida kommer uppdateras dagligen, Gårdagens inlägg är här:
Coronastatus 0404 (Vilka symtom har de som tror det fått Corona?)
För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering
Hur orolig är man för att bli sjuk?
I dagens uppdatering tittar vi närmare på hela tidsserien sedan 19 mars, 16 dagars undersökningar på förändringen i oro. Men också på den dagliga undersökningen genomförd 4 april basera på 625 intervjuer. Allt utfört i Novus Sverigepanel i åldersgruppen 18-79 år. Den är som alla Novus undersökningar mot allmänheten representativ för svenska folkets åsikter i undersökta frågor.
Det är inga radikala förändringar i oron under dessa 16 dagars undersökning (där vi genomfört ca 10 000 intervjuer i vår dagliga undersökning), men det är stadig stegvis ökning i antalet som är oroliga. Andelen mycket oroliga har ökat från 2 % till 5 %. Andelen som är ganska oroliga har ökat från 12 till 22 % där har vi en signifikant ökning. Samtidigt en signifikant minskning av de som inte alls är oroliga från 25 % till 11 %. Dock trots denna ökning av oro så är det idag 44 % som inte alls eller är inte särskilt oroliga jämfört med 27 % som är mycket eller ganska oroliga för att smittas. 28 % står och väger emellan, de är varken oroliga eller inte oroliga. Så andelen oroliga är mycket mindre än de som inte är det trots ökningen.
Tittar vi på de senaste dagarna är kvinnor signifikant mycket mer oroliga att smittas, 8 % av kvinnor säger att de är mycket oroliga jämfört med 2 % bland män. Åldersgruppen 50-64 är också signifikant mer oroliga (8% mycket oroliga), samtidigt är samma åldersgrupp också signifikant mindre orolig, då 14 % uppger att de inte alls är oroliga.
Jag vet att många funderar på skillnaden i oro mellan partisympatier. Jag kommer inte särredovisa detta nu för jag vill inte riskera att vår undersökning bidrar till en politisering av denna kris. Men kan övergripande nämna att skillnaderna mellan partisympati är mycket små. Det finns inga signifikanta skillnader mellan andelen som är mycket eller inte alls oroliga utifrån partisympati. Det är egentligen bara mindre skillnader mellan olika partiers sympatisörer. Så inte heller väljarna verkar se detta som en politiserad fråga. Det tycker jag är glädjande att se trots allt, och extremt ovanligt.
Vi har nu ändrat presentation av denna grafik och rapporterar tre dagars rullande medelvärde, jämnar ut eventuella hopp i datainsamlingen och ger en helt annan stabilitet i datat, då varje datapunkt då är baserad på ca 1800 intervjuer.
I dagens rullande medelvärde på tre dagar ser det ut som andelen som frisknat till ökar så sakteliga. 7 % uppger nu att de nyligen varit sjuka men symtomfria nu. Men det är små förändringar från dag till dag. Därför ser det fortfarande ut som en tillplattad kurva. Bloggar mer om tankarna kring det här: Ser vi en utplanad kurva i Sverige?
Andelen som ä’r osäkra om de fått Corona ökar, en rätt väntad effekt av att rapporterna nu från olika håll i världen allt mer pekar på att man kan ha haft det och varit i princip symptomfri. Jag räknar inte ut några siffror på antal smittade idag. Jag gillar egentligen inte att sätta siffror för det är otroligt osäkert. Men gjort det ändå för att försöka visa på just osäkerheten och få bort perspektiven från konstaterade smittade, för det är en siffra som mycket lätt blir väldigt missvisande. Skrev om det igår här: Hur många är egentligen smittade av Corona?
Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.
Torbjörn Sjöström
VD
Novus
Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.
Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.
Tidigare blogginlägg:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?
Tidigare dagarns coronastatus:
Coronastatus 0403 (bl.a. 30% av de som är sjuka nu har varit sjuka över 5 veckor)
Coronastatus 0402 (Stockholmarna sköter sig bättre ang påskresor)
Coronastatus 0401 (Förtroende för institutioner och media)
Coronastatus 0331 (Seniorspecial! Hur de äldsta agerar kring Coronaviruset)
Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)
Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)