Meny
Ladda ned senaste rapporten här: Februari Rapport_Novus Förtroende Partiledare
Kort sammanfattning och kommentar
Första partiledarförtroende för valåret och första sedan Magdalena Andersson tillträtt som statsminister. Anderssons förtroende ökar signifikant med 13 procentenheter från 40% i november 2021 till 53% i februari 2022. Andersson uppmäter det högsta förtroende för en Partiledare sedan Fredrik Reinfeldt hade 55 procent i januari 2012.
Anderssons förtroende är så högt för att hon bryter en trend vi rapporterat om länge, att sympati = förtroende. Att man inte har förtroende för en partiföreträdare men inte kan tänka sig rösta på. När Reinfeldt var statsminister hade han förtroende från Socialdemokrater trots att de inte ville rösta på honom. Det försvann efter Reinfeldts sista mandatperiod och polariseringen växte. Andersson t.ex. har förtroende från en tredjedel av Moderaternas sympatisörer. Där är den största ökningen jämfört med föregående undersökning från november 2021. Men även bland SDs sympatisörer har förtroendet ökat och är mycket högre än de hade för Löfven. Motsvarande förtroende för Kristersson finns inte bland S sympatisörer.
Ulf Kristersson ligger kvar på andraplats och uppmäter samma förtroende som i november 2021, 33 procent. Nooshi Dadgostar behåller också hon sin tredjeplats och har inte heller ökat eller minskat i förtroende och ligger på 30 procent.
Magdalena Andersson ökar också sitt balansmått och har nu ett positivt balansmått på 28% jämfört med november 2021 när hon hade 13% – hon är den enda partiledaren som har ett positivt balansmått.
Ebba Busch ökar sitt förtroende signifikant med 4 procentenheter från 24% till 28% och går om Jimmie Åkesson och tar fjärdeplatsen. I botten hittar vi Per Bolund (6%) och Nyamko Sabuni (6%) – båda minskar signifikant.
Magdalena Andersson (53%) håller kvar sin placering som nummer ett och ökar gapet till Ulf Kristersson (33%) som ligger på andraplats, följt av Nooshi Dadgostar (30%) på tredjeplats – samma ordning som i november 2021. Ebba Busch (28%) ökar sitt förtroende och tar över fjärdeplatsen från Jimmie Åkesson (26%) som glider ner på en femteplats. Annie Lööf (22%) ligger kvar på samma förtroende som i november 2021. Märta Stenevi, Per Bolund och Nyamko Sabuni uppmäter alla ett förtroende på 6% – och Nyamko har det sämsta balansmåttet bland dessa tre.
Magdalena Andersson är den enda partiledaren med ett positivt balansmått (28%), efter kommer Ulf Kristersson (-11%) och Nooshi Dadgostar (-12%). Alla tre partiledares balansmått ökar signifikant jämfört med november 2021.
Märta Stenevi (-58%), Per Bolund (-58%) och Nyamko Sabuni (-63%) har alla uppförsbacke in i valåret med låga förtroendesiffror och en hög andel som uppger att de har ganska eller mycket litet förtroende för dem. Här kan man se en koppling till opinionen där både Miljöpartiet och Liberalerna har legat under spärren i de senaste undersökningarna.
Ladda ned senaste rapporten här: Februari Rapport_Novus Förtroende Partiledare
Se vårt webbinarium Ett år kvar till valet, presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström inspelat september 2021:
VD
Novus
Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.
Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1032 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 3 – 8 februari 2022. Av 1750 tillfrågade svarade 1032 personer, vilket innebär att deltagarfrekvensen var 61%. Vid osäkerhet kontakta Novus för hur en siffra skall tolkas.