Meny
Novus har för den här undersökningen intervjuat 4008 personer per telefon under tiden 27 november – 21 december 2017. Andelen osäkra väljare är 6,6 procent.
Novus/SVT väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns. Telefonintervjuerna har genomförts av PFM Research på uppdrag av Novus.
Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen idag.
Resultatet är efterstratifierat på kön, ålder, region och valt parti i riksdagsvalet 2014. Andel osäkra är de som inte vet vilket parti de skulle rösta på.
Kommentar:
Moderaterna ökar lite igen efter den lilla dippen nedåt förra månaden. De fortsätter att ta tillbaka väljare de tappade till Centerpartiet, som mest i april 2017. Men Moderaterna har fortfarande inte hämtat tillbaka alla väljare man tappade efter januari 2017.
Moderaterna är fortfarande under nivån de hade i januari innan utspelet, då var stödet för Moderaterna 22,4. Ett år sedan, i december 2016 hade de 21,8, ungefär samma nivå som nu. Moderaterna slutar med andra ord på samma nivå som de började för ett år sedan. Rätt intressant hur liten förändring det ändå varit efter ett turbulent år. Var detta ett förlorat år för Moderaterna?
Liberalerna får 5,4 %, de är kvar en liten bit över 5 % nivån. I genomsnitt under hela 2017 så har Liberalerna legat på 5,5 %.
Centerpartiet får 9,8 %, de tappar jämfört med november och är nu bara lite större än i januari 2017 då de hade 9,3 Centerpartiet är största förloraren på att Moderaterna bytt partiledare. Centerpartiet avslutar därmed året med det näst lägsta uppmätta stödet i år.
Kristdemokraterna tappar lite och avlutar året på 3,3 %, en bra bit under 4% spärren. De har bara varit över 4 % en gång i år i augusti (som en effekt av transportstyrelsen, är Kristdemokraterna och Ebba stack ut). I genomsnitt denna mandatperiod fram till nu så har Kristdemokraterna i genomsnitt legat på 3,5 %. Motsvarande period föregående mandatperiod var 3,9 kan se ut som en liten skillnad, men Kristdemokraterna har bara varit över eller på 4 % nivån 7 gånger denna mandatperiod, de var på eller över 4 % 18 gånger föregående mandatperiod (oktober 2010 till december 2013). Håller detta i sig så kan det vara svårt att få de tidigare så viktiga stödröster. Men viktigt att veta att det är nutiden vi pratar om, en väljarbarometer är ingen framtidsprediktion, utan vi jobbar med nutidsinsikter. Men det vi vet är att sannolikheten för stödröster för Kristdemokraterna ökar med ett starkare Moderaterna.
Socialdemokraterna går upp lite 29,5 den tredje högsta nivån i år. Högst november på 29,8. Socialdemokraterna har legat runt 29% sedan augusti. Stefan Löfven och Socialdemokraterna red ut transportstyrelsestormen med ökat förtroende. Socialdemokraterna tar väljare från Miljöpartiet, och tar tillbaka lite väljare från Centerpartiet. Men tappar till samtidigt väljare till Vänsterpartiet och Moderaterna jämfört med november.
Vänsterpartiet får 7,5 % och har legat på ungefär denna nivå sedan januari 2016 (genomsnittet sedan jan 2016 är 7,5) Vänsterpartiet tar främst väljare från Socialdemokraterna jämfört med november.
Miljöpartiet får ett stöd på 4,3%, farligt nära 4 % spärren igen. Miljöpartiet tappar främst till Socialdemokraterna. Miljöpartiets utmaning är sannolikt främst det låga förtroendet för de båda språkrören. De har under lång tid varit i botten av förtroendeligan. Politiken är viktig så klart, men om man inte litar på företrädarna spelar politiken ingen roll. Miljöpartiet verkar vara fast i denna fälla. Moderaterna var där under 2017 fram till partiledarbytet, där ser vi nu en snabb återhämtning, ökat förtroende i politiska frågor och för partiledaren. Miljöpartiets huvudfokus borde vara att öka förtroendet för sina talespersoner, först efter det tar väljarna hänsyn till politiken de vill genomföra.
Novus senaste undersökning kring partiledarförtroendet finns här
Sverigedemokraterna får 16, % av rösterna och är fortsatt Sveriges tredje största parti med en mycket god marginal. Sverigedemokraterna tappade en hel del väljare tillbaka till Moderaterna när Ulf Kristersson tillträdde. Men en del Moderater har nu återigen gått till Sverigedemokraterna. De tar även lite fler väljare från Socialdemokraterna nu jämfört med föregående månads undersökning. Sverigedemokraterna tappar flest väljare till soffan jämfört med Novembers undersökning.
Om man tittar lite längre tillbaka är knappt 17 % för Sverigedemokraterna en nivå de hade i april maj 2016, innan regeringen agerade på flyktingsituationen. Sverigedemokraterna har gått tillbaka sannolikt främst på grund av Socialdemokraternas hantering av flyktingsituationen, samt att Moderaterna bytt partiledare. Dom två sakerna ser ut att vara de två viktigaste anledningarna till att Sverigedemokraterna backat från tidigare toppnoteringar. Sverigedemokraterna toppade i stöd i samband med de stängda gränserna december 2015. Nästa topp under Moderaternas partiledarkris under 2017.
För lite mer inblick i SD väljarnas prioriteringar se denna undersökning
Undersökningen visar bl.a. att 59 % av Sverigedemokraternas sympatisörer ser en röst på dem som en protest mot övriga partier. Med andra ord ökar förtroendet för andra partiledare och dess politik så sjunker Sverigedemokraternas stöd.
Rödgröna ökar lite i förhållande till alliansen. De Rödgröna är nu 1,5 % enheter större än alliansen.
Vilka politiska frågor som anses vara viktigast idag presenteras här (invandringen, lag och ordning och jämställdhet ökar i viktighet)
Hur starka de olika partierna är i respektive politisk sakfråga finns här
Torbjörn Sjöström
VD
Novus
Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: M 78, L 20, KD 0, C 62, S 109, V 28, MP 16, SD 62