Novus/SVT Väljarbarometer okt 2021: M ökar och V tappar
Regeringskrisens effekter var kortlivade och har klingat av. Vänsterpartier fortsätter att tappa i opinionen och Moderaterna ökar. M är nu återigen statistiskt säkerställt Sveriges näst största parti.
Novus har för den här undersökningen sökt 9686 personer. Av dessa har 4922 personer svarat per telefon, SMS och post under tiden 30 augusti – 3 oktober 2021. Deltagarfrekvensen var 51%. Andelen osäkra väljare 5,5%.
Kommentar
Om vi går tillbaka till augusti så har nu S ökat signifikant samt V och SD tappat signifikant. S uppgång mellan augusti och september var precis inom felmarginalen men nu är den trenden bekräftad genom att öka ytterligare en månad och blir alltså signifikant på en tvåmånadersperiod.
Delvis har regeringskrisens effekter klingat av, de var kortvariga. Men då S fortsätter att vinna väljare från V ser det ut som det ideologiska sug V väckte hos väljarna i samband med misstroendeomröstningen nu projiceras mer på S. Det finns ett hopp att ett S lett av Magdalena Andersson inte skall fokusera på makten utan mer på en socialdemokratisk politik. Andersson har högre förtroende bland väljarna än Löfven har. Förtroendet för Andersson är mer på nivån Löfven hade när han tillträdde och stod emot Reinfeldt som hade förtroende bland varannan svensk. Det kan vara så att man hoppas på samma sak med Andersson som med Löfven när han tillträdde att det skall vara en person som driver socialdemokratisk politik. Väljarna vill i regel ha politik som stämmer med partiet man röstade på, kompromisserna som kantat de senaste mandatperioderna är inte riktigt det man hoppats på, och sannolikt hoppas att det skall försvinna när Löfven lämnar. En politik som såg ut mer att fokusera på makten än på politiken. Hoppet att S skall gå från en mer pragmatisk än ideologisk politik till det omvända kanske man kan kalla det.
Moderaterna ökar lite även denna månaden och är nu statistiskt säkerställt större än Sverigedemokraterna som samtidigt tappar för andra månaden i rad. Den korta perioden då de var lika stora i samband med regeringskrisen är alltså över för denna gång.
Ytterligare en förklaring till Moderaternas uppgång finns nog även i att de vunnit i förtroende i några ytterligare sakfrågor och några har flyttat högre upp i väljarnas prioritering, M anses nu vara bäst på jobben, samt den nya frågan på topp tio, energifrågan. Väljarna väljer faktiskt parti utifrån politiska frågor förutsatt att man litar på partiets företrädare tillräckligt mycket för att tro på deras förslag och intentioner.
SD tappar för andra månaden i rad och deras nedgång är nu signifikant jämfört med augusti och är som sagt nu endast Sveriges tredje största parti om det vore val idag.
V och SD lyckades alltså kortsiktigt vinna på att sänka regeringen, men väljarnas belöning är kortsiktig. De vann på missnöje inte på lösningar. Och när ändå regeringen satt kvar efter det så tittar man snarare åt andra håll.
Även om L går upp lite är det hopplöst långt under 4 % spärren, det är den femte lägsta noteringen sedan valet. Alla andra lägre är de 4 tidigare undersökningarna från juni 2021. L är idag det enda parti som är statistiskt säkerställt under 4 % spärren om det vore val idag.
Men KD är fortfarande farligt nära 4 % spärren och är inte statistiskt säkerställt över den. KD tappar ganska stort till M men räddas av att de vinner från S, C och L
Även MP är precis på 4 % spärren nu och kan lika gärna ligga under som över.
C står i princip till, även om det under ytan finns en del förändringar när de vinns från Soffan och S och tappar till M och KD så blir nettot noll.