Väljarbarometern

Här hittar du samtliga väljarbarometrar som gjorts i samarbete med Novus.

Juli 2022

Novus/SVT väljarbarometer juli: L fortsätter öka

Liberalerna fortsätter öka – andra signifikanta ökningen i rad

Kristdemokraterna ökar för fjärde undersökningen i rad – är nu femte största parti

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer juli 2022

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 72, Liberalerna 18, Centerpartiet 20, Kristdemokraterna 25, Socialdemokraterna 117, Vänsterpartiet 33, Miljöpartiet 0, Sverigedemokraterna 64.

Novus har för den här undersökningen sökt 5595 personer. Av dessa har 2838 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 6 – 26 juni 2022. Deltagarfrekvensen var 51%. Andelen osäkra väljare 5,7%.

Kommentar

Liberalerna får det högsta uppmätta stödet sedan mars 2020. Uppgången för L på 1,5 procentenheter är statistiskt säkerställd. Detta innebär att L för första gången sedan mars 2021 är över 4 % spärren.

Orsaken till uppgången kan ses i förtroendeundersökningarna för partiledarna, där Johan Pehrson ökar i förtroende och kännedom. Även om uppgången inte bara är bland de som har förtroende för honom utan även de som inte har förtroende för honom, är varje uppgång på den positiva sidan viktig för att väljarna skall se L som ett valbart parti.

Vi ser också att L anses vara näst bäst i skolfrågan. Alltså L ses nu som ett valbart alternativ i sin gamla profilfråga. Kanske lite oväntat då skolfrågan inte varit topp på agendan alls på samma sätt som andra frågor, som Nato, brottsligheten och energifrågan. Men den är samtidigt på fjärde plats av väljarnas viktigaste frågor, så det är en bra fråga att ha förtroende i för att locka möjliga väljare.

Miljöpartiets står still under 4 % spärren, och deras problem är nu det omvända jämfört med L. Visst de har starkast förtroende i klimat och miljö, men det är främst miljödelen inte klimatdelen i frågan. Och det är på ett nationellt plan i globala frågor. Deras språkrör är altjämnt fast i botten av listan över förtroende för partiföreträdare. Och har väljare inte förtroende för partiföreträdarna är det svårt att har förtroende för politiken de säger sig vilja föra och i sin tur inte så troligt att man ser det partiet som ett parti man kan tänka sig att rösta på om det vore val idag. Miljöpartiet har två tydliga problem, konstant lågt förtroende för språkrören och att deras kärnfråga som är en global fråga för väljarna hanteras som en lokal fråga. Nationellt är Sverige redan idag et föregångsland, väljarna vet att de största klimatbovarna är Kina, Ryssland, Indien och USA. Väljarna ser inte heller att de gör det dom borde för att ta ansvar för sin påverkan. Att då behandla kanske vår största utmaning som mänsklighet som primärt en nationell fråga är inget som känns trovärdigt utifrån både allvaret i problemet och att sverige har andra problem här och nu. Det betyder inte att väljaren inte förstår att klimatkrisen är viktig. Man förstår att det bästa man som individ kan göra är att minska konsumtionen. Men man efterfråga globala lösningar. Vi ser i våra undersökningar att det viktigaste svensken ser som en lösning på klimatkrisen är internationella klimatdomstolar. Något som inte alls lyfts upp i Svensk politik. Klimatpolitiken blir inte relevant för väljarna pga man inte pratar om hur vi kan påverka de värsta förövarna nu. Är en fråga akut kan man inte försöka få till en förändring indirekt. Det krävs direkta handlingar mot de som är de största förövarna.

Centerpartiet har också problem, det är inget nytt och något jag refererat till tidigare. De tappar sakta med säkert och är nu inte mycket större än L, bara 0,4 procentenheter större. C har tappat i sakfrågeägarskap, t.ex. i både miljö och företagarfrågor anser väljarna att både S och M är tydligt bättre alternativ. C äger ingen politiskt fråga längre. C har blivit ett spelteoretiskt parti i vem tar vem leken och väljarna ser inte att de har en politik. Annie Lööf har ett hyfsat förtroende, så problemet är inte som de inom MP på samma sätt. Men vill C bli relevanta och stärka sin position måste de visa att de har sakpolitiskt intresse mer än vem man inte kan tänka sig att samarbeta med.

En generell en påminnelse: Väljarna fokuserar på sakfrågor och värderingar. Vem som samarbetar med vem är sekundärt förutsatt att inte en politisk kompromiss innebär att man på köpet får något annat politiskt förslag man inte kan gå med på.

Torbjörn Sjöström

VD

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer juli 2022

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: