Väljarbarometern

29 juni 2021

Novus/SVT Väljarbarometer 29 juni 2021: SD & V ökar samt C tappar efter misstroendeomröstningen

Novus/SVT väljarbarometer 29 juni som enbart har genomförts efter misstroendeomröstningen innehållet tre signifikanta förändringar jämfört med föregående publicerad väljarbarometer. Sverigedemokraterna ökar med 2,2 procentenheter. Vänsterpartiet ökar med 1,6 procentenheter och Centerpartiet tappar 1,5 procentenheter. Vänsterpartiet når också det högsta stödet någonsin i Novus väljarbarometer.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 2408 personer som svarat per telefon, SMS och post under tiden 21-27 juni 2021. Andelen osäkra väljare 4,1 procent.

Kommentar

Eftersom Novus/SVT följer väljaropinionen nästan alla veckor under året kan vi som nu fokusera på tiden EFTER misstroendeomröstningen. En händelse stor nog att motivera en kortare fältperiod som vi normalt annars endast har under en valrörelse.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vinner båda på att skapa en regeringskris. Att Sverigedemokraterna vinner på att hamna i centrum för en regeringskris är inget ovanligt. Deras väljare vill att det sker en radikal förändring och SD är det enda parti nu som varken aktivt eller passivt varit del av ett regeringsunderlag. SD ökar kraftigt i stöd efter misstroendeomröstningen. SD:s sympatisörer är också de som helst vill ha ett extra val. Vänsterpartiets uppgång är kanske inte lika uppenbar eftersom de vill ha en Löfven regering, men de vinner väljare från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. V:s uppgång började redan innan misstroendeomröstningen. Samtidigt pekar V:s agerande på den tidigare olösbara ekvationen att ha Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i samma regeringsunderlag utan att någon får stryka på foten ideologiskt eller sakfrågemässigt.

Även om Novus/SVT i söndags kunde visa att C sympatisörer hellre ser en S regering med stöd av V så betyder det inte att man vill ge V en starkare position än de haft nu. Det betyder att man föredrar januariavtalet före ett där Moderaterna tar stöd av Sverigedemokraterna för att bilda en regering. Centerpartiet fick ju faktiskt igenom många viktiga punkter i Januariavtalet och därför är det väntat att de flesta som skulle rösta på C om det vore val idag därför föredrar detta. Avståndstagandet från SD var ett viktigt argument i regeringsbildningen. Det är också viktigt att komma ihåg att sympatisörer inte är detsamma som partiaktiva för att förstå väljarnas resonemang. Även att väljarrörligheten är mycket större nu än vi någonsin varit vana vid att se tidigare.

Att Centerpartiet tappar när de nu i rapporteringen ansetts sitta på nyckeln till lösning är därför inte jätteförvånande. Diskussionen har handlat om att C skall närma sig antingen V eller SD.

Även om jag själv har lite svårt att förstå varför C skulle suttit på nyckeln till lösning när ju L på måndagen direkt efter att regeringen fallit sagt att Januariavtalet var över. Underlaget för en regering och framför allt en budget blir mycket tunn om L går emot den samtidigt som V signalerat att de inte längre accepterar att passivt stödja januariavtalet.

Å andra sidan trodde jag att detta skulle leda till ett extra val. En påminnelse om att man inte skall försöka förutsäga framtiden utan fokusera på att förhålla sig till nutiden.

Novus/SVT väljarbarometer visar hur väljarna skulle rösta om det var val idag, i detta fall efter en historisk misstroendeomröstning.

Väljarbarometern visar förutom ovannämnda statistiskt säkerställda förändringar också att MP återigen trillar under 4 % spärren för första gången sedan november 2020 (då de hade 3,9 %)

Liberalerna är extremt långt under 4 % spärren, trots en liten uppgång efter förra månadens bottennotering på 2,3. L har nu varit under 4 % spärren konstant i två års tid (4,1 i juni 2019). Även om de var och nosade på gränsen med 3,9 i februari 2020. L har alltså inte vunnit väljare på att deklarera att Januariavtalet var över och därmed säkerställa att det skulle bli antingen talmansrunda eller extra val.

Lite om väljarflödena sedan föregående undersökning:

  • V tar väljare från S och MP
  • SD tar från M, S och L
  • C tappar förstagångsväljare och till L och S

Men utöver att titta på tiden efter misstroendeomröstningen har vi också tittat på förändringen mellan veckorna innan misstroendeomröstningen och veckan efter.

Jämför vi perioden 7-20 juni med 21-27 juni ser vi att KD tappat signifikant på misstroendeomröstningen och att SD vunnit signifikant.

Vänsterpartiets uppgång påbörjades redan innan misstroendeomröstningen. När de hamnade i centrum och fick fokusera på sin sakfråga vann de alltså väljare. De partier som syns mest brukar påverkas mest i väljaropinionen. Det gäller även för SD:s då alla partier nästan konstant verkar förhålla sig till SD ibland till synes mer än till sakpolitiska frågor. Det parti andra förhåller sig till får på så sätt automatiskt makt.

Det omvända gäller också för M som hamnat i skymundan och som innan omröstningen tappade väljare, men som de sedan vann tillbaka lite efter misstroendeomröstningen.
Misstroendeomröstningen ledde också till att en uppgång för S veckorna innan vändes ned till ett tapp.

Eller kort sammanfattning som Novus/SVT väljarbarometer visar:

Den solklara vinnaren på misstroendeomröstningen är Sverigedemokraterna. Vänsterpartiets uppgång var begynnande innan men förstärktes och når en historisk toppnotering. Kristdemokraterna tappade också signifikant på omröstningen jämfört med veckorna innan.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: