Väljarbarometern

22/8-22

Novus/SVT 22 aug 2022: Moderaterna tappar, SD ökar och är nu större än M

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 61, Liberalerna 16, Centerpartiet 24, Kristdemokraterna 21, Socialdemokraterna 98, Vänsterpartiet 34, Miljöpartiet 19, Sverigedemokraterna 76.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 1431 personer per telefon, SMS och post under perioden 19 – 21 augusti 2022. Andelen osäkra väljare 5,8 procent.

Sverigedemokraterna får idag ett högre stöd än Moderaterna. Moderaterna får ett väljarstöd på 17,4 procent, en minskning på 2,2 procentenheter medan Sverigedemokraterna får ett stöd på 21,5 procent, en ökning på 2,7 procentenheter. Socialdemokraterna har fortsatt högst stöd på 27,8 procent, en minskning på 0,7 procentenheter från senaste väljarbarometern. Vänsterpartiet tappar 0,1 procentenheter och hamnar på ett väljarstöd på 9,6 procent. Centerpartiet ökar 0,7 procentenheter och får ett väljarstöd på 6,7 procent. Kristdemokraternas väljarstöd ökar även, med 0,4 procentenheter och hamnar på ett väljarstöd på 6,0 procent. Miljöpartiet ligger kvar över spärren med 5,5 procent, en ökning på 1,0 procentenheter medan Liberalerna tappar 1,4 procentenheter och får ett väljarstöd på 4,4 procent.

Kommentar

Novus/SVT:s första dagliga väljarbarometrar bjuder på en rejäl väljarförändring.

Moderaterna tappar och Sverigedemokraterna ökar, sammantaget leder detta till att undersökningen nu visar att SD om det vore val idag skulle vara drygt 4 procentenheter större än Moderaterna. Det är statistiskt säkerställt att SD är större än M i Novus väljarbarometer som visar vad väljarna skulle rösta på om det vore val idag.

Hur kan detta komma sig tänker nog många?

Det finns några förklaringar som vi ser. Till att börja anses nu SD vara det parti som är bäst på Lag och ordning. En undersökning vi såg i slutet på förra veckan men som ännu inte hunnit publiceras, den kommer inom kort även den.

När vi får höra om dagliga skjutningar i Sverige påminns väljarna hela tiden om det problemet. Lägg sedan till politikernas ansvar kring energifrågan som ju är något alla svenskar oroar sig för, något vi rapporterade om bl.a. här: Var femte svensk är mycket orolig för inflationens påverkan på privatekonomin

SD är idag det enda parti som inte har haft något ansvar i att skapa den situation vi har idag. Det enda parti som faktiskt inte suttit i en regering.

Apropå regering, SD:s roll i en regeringsbildning är också väldigt central i hur M skall bilda regering. Att SD också lett till att hela synen på invandringen förändrades och är inget som någon höjer på ögonbrynen kring i det offentliga rummet spelar också in så klart. S svängning i flyktingfrågan är ju ett tydligt tecken som S bekräftar att SD hade rätt där. Om man lyssnar på medias bevakning och granskning idag: Vill man ha regeringsskifte är det ingen tvekan om att SD är en central del i en sådan lösning. Även om SD inte säger så mycket själva. Men det har ju sedan länge varit deras paradgren. Folk pratar om SD mer än de kanske pratar själva. Deras position är supertydlig, men de andra partiernas roll är det inte.

Bara för att ta några orsaker som förklarar vad som ligger bakom förändringen nu. Det är inte heller första gången SD är större än M i denna valrörelse, det var bara ett par veckor sedan vi såg det sist.

Men se väljarbarometern som en bild av hur resultatet är nu, inte hur det kommer att gå på valdagen. Jag har skrivit om detta allt mer på sista tiden, även t.ex. detta inlägg: En opinionsundersökning är ingen framtids förutsägelse

Så se detta som att SVT/Novus visar att SD vinner med 3 mål mot M i kampen om vem som kan bli näst största parti, men väljarna kommer att reagera på vad partierna och nyhetsmedia gör och det är inte klart förrän rösterna är lagda på valdagen. Novus/SVT:s dagliga väljarbarometer följer detta fram till fredagen. Sen kommer vi precis som alla andra att vänta på valresultatet.

Torbjörn Sjöström

VD

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: