Novus väljarbarometern 6/9 med felmarginalen utplottad, utan felmarginaler finns längre ned
Felmarginal för denna enskilda mätning: M 1,8%, L 1,0%, C 1,3%, KD 1,1%, S 2,2%, V 1,3%, MP 1,1%, SD 1,9%, Annat 0,5%.
Analys
Novus väljarbarometer publiceras först i SVT på deras site och kort därefter på Novus hemsida. Här kompletteras den med en kommentar från mig för att försöka skapa lite mer förståelse kring vad som händer och var som kanske inte händer.
Liten metodrekapitulering
Novus är idag det enda undersökningsföretag som inte ändrat metod i närtid. Vilket jag mer oro noterat sedan många år tillbaka. Att undersökningar skiljer sig åt när vi nu har en extremt turbulent valrörelse och metoderna som används skiljer sig åt… Det är inte bra, men väntat. Novus har valt att använda den metod vi vet fungerar och som har stöd i den forskning vi vet fungerar. Att dåliga undersökningar i USA inte fungerar betyder ju inte att det inte går att göra undersökningar så klart. Men det finns faktiskt bra undersökningar i USA, de som är baserad på samma metod som Novus, är de som är de mest tillförlitliga i hela världen. Det har inte ändrat sig.
Men man måste också förstå att de som ändrar sig och faktiskt får ändra sig är väljarna.
För de ändrar sig verkligen. Pga politiker, media och verkligheten. Undersökningarna visar detta, de är inte orsaken eller problemet…
Varför ändrar man sig?
Gå till dig själv (om du inte är medlem i ett parti), hur lätt eller svårt tycker du att valet nu är? Vad säger folk i din omgivning? Om svaret är att det är lättare än förra valet så skulle jag bli väldigt förvånad.
Det vi snarare ser i våra undersökningar är problemet att veta om det blir någon skillnad med regeringsskifte. Om det blir bättre eller sämre? Vem som är ansvarig för frågorna är rätt tydliga för de flesta svenskar. Men vem som kan lösa dem är det mindre enkelt att svara på. Självklart blir det en hög väljarrörlighet från dag till dag då. Konstigt vore annat.
Dagliga undersökningar minskar fokus på undersökningarna
Men dagliga undersökningar sänker faktiskt fokus på undersökningarna, och de blir en fond. Hade vi släppt en gång i veckan hade ändringarna varit jättestora och det hade dominerat nyhetsinslagen både dagen de släpps och nyhetsrapporteringen flera dagar senare. Nu är de fonden kring väljarnas åsikt nu. För dagliga undersökningar gör att man inte kan säkerställa en förändring från en dag till en annan. SVT har faktiskt bara gjort några enstaka nyhetsinslag på de dagliga undersökningarna. Däremot ser jag att andra redaktioner dagligen lyfter både SVT och SvD:s undersökningar. Men skall man klandra Novus och SVT för att andra redaktioner refererar till dem hela tiden? Skall man förbjuda andra redaktioner att referera till undersökningar de inte är först att publicera? Vilka andra nyheter skall man tänka så kring i så fall?
För en undersökning som är korrekt gjort ger en god bild kring nuläget. Kan man inte som nyhetsredaktion förhålla sig till nuläget kanske man borde stanna upp lite och sluta livesända och börja göra nyhetsinslag som faktiskt förklarar hur läget är. Iofs det borde man göra ändå. God journalistik är inte livesändningar. Man kan göra mycket god journalistik med stöd av tillförlitliga undersökningar. Eftersom man då utgår från Svenska folkets åsikt i en fråga. Det bör alltid vara en viktig parameter när man granskar makten, särskilt i ett valårs skälvande sista dagar. På fredag släpper vi vår sista väljarbarometer. Det kommer INTE vara en framtidsförutsägelse. Utan en nulägesbild då. Jag är säker på att många kommer att stå och väga mellan olika partier ända fram till man lagt sin röst.
Att det är så är inget problem. Vi skall vara tacksamma att det är svårt och att man bestämmer sig själv. Men det är oroande att det är så svårt. Jag är lite rädd att det nästa val blir så svårt att man struntar att rösta. För att det inte känns som det finns något bra alternativ eller att det inte känns som det spelar någon roll, för politiker och media representerar ändå inte väljaren. Och att säga att man inte skall förhålla sig till väljaren i en valrörelse är ett första mycket oroväckande steg i en extremt destruktiv riktning. För va 10 år sedan utbildade jag många redaktioner i hur man gör undersökningar, vad som fungerar eller inte fungerar. Men man stannar inte så länge på en redaktion, och nu känns det som att de inte begriper vad vi gör och istället för att lära sig, så kritiserar man det man inte förstår. Det är mycket illa. Men om någon redaktionschef läser. Jag kan komma och förklara varför man gör undersökningar, vad man kan lita på, varför man kan det, var en undersökning säger och kanske minst lika viktigt vad den INTE säger.
Nu blev det ytterligare en text om undersökningars roll och inget om väljarnas rörlighet. Hoppas jag inte gör er som läser besviken pga det. Men tvingas ju gång på gång att förklara saker jag trodde folk visste, och som jag pratat och skrivit om i över 10 års tid. Går nog att sätta ihop en bok av bara det jag skrivit på Novus hemsida om detta… Imorgon kommer en ny väljarbarometer. Hoppas jag kan fokusera lite mer på väljarna då… Inte bara varför det är viktigt att visa vad väljarna tycker.

Torbjörn Sjöström
VD
Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 63, Liberalerna 16, Centerpartiet 31, Kristdemokraterna 22, Socialdemokraterna 101, Vänsterpartiet 26, Miljöpartiet 20, Sverigedemokraterna 70.
Novus har för den här undersökningen sökt 3637 personer. Av dessa har 1855 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 3 – 5 september 2022. Deltagarfrekvensen var 51%. Andelen osäkra väljare 4,4 procent.
Socialdemokraterna backar 0,2 procentenheter och hamnar på ett väljarstöd på 28,7 procent. Sverigedemokraterna får 19,9 procent, en minskning på 0,1 procentenheter jämfört med gårdagen. Moderaterna ökar 0,5 procentenheter och har nu ett väljarstöd på 17,9 procent. Centerpartiet ligger kvar på samma stöd som gårdagen, 8,8 procent av svenskarna uppger att de skulle rösta på partiet. Vänsterpartiet backar 0,5 procentenheter och får ett väljarstöd på 7,5 procent. Även Kristdemokraterna backar 0,5 procentenheter och 6,1 procent uppger att de skulle rösta på partiet. Miljöpartiet ökar 0,1 procentenheter och får ett väljarstöd på 5,6 procent. Liberalerna får ett stöd på 4,4 procent en ökning på 0,2 procentenheter.
För att räkna signifikanta förändringar behöver förenklat en förändring vara större än summan av felmarginalen är. Men det tillkommer en extra dimension när vi har ett tredagars rullande medelvärde, vi genomför 500 intervjuer om dagen och tittar på de tre senaste dagarna. Förändringen kan inte jämföras med en undersökning där samma personer är med i båda. Så man behöver för att säkerställa en statistiskt säkerställd förändring jämföra dagens undersökning med en som är tre dagar gammal eller äldre.