
Novus i Almedalen 2025
Novus deltog i Almedalsveckan 2025 med ambitionen att bidra till samhällsdebatten genom faktaunderlag, expertanalyser och insikter från våra undersökningar. Tillförlitliga undersökningar ger beslutsfattare, företag och civilsamhällesaktörer underlag som stärker förståelsen för aktuella frågor och utmaningar i samhället.
Vi inledde veckan på invigningsdagen med att presentera Demokratirapporten 2025, följt av ett panelsamtal tillsammans med rapportens samarbetspartners Peab, Skandia, Ledarna och Sveriges Kommunikatörer.
Seminariet blev en lyckad programpunkt med många besökare som delade vårt intresse för demokrati. Demokratirapportens syfte är att ge en nulägesbild av Sveriges befolknings syn på demokrati och att bidra med ett faktabaserat underlag till diskussionen om nuläget. Nytt för i år var att rapporten vände ett särskilt fokus på näringslivets syn på demokratin.
Seminariet sändes av SVT Forum och finns att ta del av i efterhand här: https://www.svt.se/nyheter/svtforum/hur-mar-den-svenska-demokratin-awqib1
Tillsammans med Reform Society presenterade vi en Novusundersökning och medföljande panelsamtal om väljarnas syn på krig, kris och kaos. Resultaten riktade sig särskilt till politiken och personer inom kampanj- och strategiskt arbete för att skapa en skarpare förståelse för hur opinionen rör sig i osäkra tider, samt vad som krävs för att nå fram.
Under veckan presenterade vi bland annat nya resultat om lärares digitala kompetens, en rapport framtagen på uppdrag av Dustin Group. Undersökningen låg till grund för ett samtal om hur lärares digitala färdigheter påverkar elevers lärande och hoppades bidra till viktiga insikter för skolhuvudmän och beslutsfattare i arbetet med digital utveckling i skolan.
Vi deltog också i ett seminarium om etik i reklam på uppdrag av tankesmedjan Nocturum och presenterade en Novusundersökning om allmänhetens inställning till kändisar som marknadsför alkohol. Resultaten väckte samtal om ansvar, påverkan och reglering samt belyste hur fakta kan stödja ett mer informerat samtal om normer och lagstiftning.
I ett annat sammanhang deltog vi i ett samtal med Giva Sverige om civilsamhällets roll i samhällsutvecklingen, med utgångspunkt från Demokratirapporten 2025. Genom att lyfta chefers syn på internationella politiska strömningar samt hur dessa påverkar svenska organisationers arbete med mångfald och hållbarhet kunde vi visa på konkreta följder av globala trender i en svensk kontext.
Novus medverkan i Almedalen speglar vårt ändamål: Att erbjuda faktabaserade underlag som en kunskapspartner som står i fronten för tillförlitliga undersökningar. När samhället ställs inför komplexa frågor krävs viljan att ifrågasätta invanda mönster och fatta beslut grundade på uppdaterad kunskap och fakta.