Svenskarna om Melodifestivalen samt Eurovision och Israel

I en ny undersökning framtagen av Novus svarar svenskarna på frågor om Melodifestivalen samt om Israels medverkan i Eurovision Song Contest. Undersökningen har presenterats av SVT och kommenterats av HR- och kommunikationsdirektören Åsa Barsness.

”Att Novus på eget initiativ gör en undersökning om detta visar att det är en komplex fråga som många bryr sig om. Det är EBU som bestämmer vilka som deltar i tävlingen. ”

En av fyra svenskar (25%) tittar på de flesta eller alla avsnitt av Melodifestivalen, nära tre av sex (46%) tittar på något eller några avsnitt och nära tre av tio (29%) tittar aldrig.

“Hur ofta brukar du titta på Melodifestivalen?”

Drygt en av tre svenskar (36%) anser att Israel bör bojkottas från Eurovision Song Contest, medan drygt tre av tio (32%) anser att de skall vara kvar.

Torbjörn Sjöström, VD på Novus:

“Precis som andra undersökningar kring Israel och Palestina-frågan just nu är det är väldigt komplicerat. Svensken ser inte någon enkel svar på det här. Det är i princip lika många som tycker det ska bojkottas som inte.”

“Anser du eller anser du inte att Israel skall bojkottas från Eurovision Song Contest?”

Av de svenskar som tittar på de flesta eller alla avsnitt av Melodifestivalen anser nära fyra av tio (39%) att Israel bör bojkottas från Eurovision. Av de som tittar på något eller några avsnitt anser drygt en av tre (35%) att Israel bör bojkottas. Av de som aldrig tittar på Melodifestivalen anser drygt en av tre (35%) att Israel bör bojkottas.

Av de svenskar som tittar på de flesta eller alla avsnitt av Melodifestivalen anser nära tre av tio (29%) att Israel skall vara kvar. Av de svenskar som tittar på något eller några avsnitt anser drygt tre av tio (31%) att Israel skall vara kvar.  Av de svenskar som aldrig tittar på Melodifestivalen anser nära fyra av tio (37%) att Israel skall vara kvar.

“Anser du eller anser du inte att Israel skall bojkottas från Eurovision Song Contest?”

 

Vill du se inslaget om undersökningen på SVT klicka här.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på eget initiativ under perioden 2–7 februari 2024 i Novus Sverigepanel. Undersökningen besvarades av 1063 personer i åldern 18–84 år. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta info@novus.se.

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: