Desinformation och demokrati – presenterad i nyhetsmorgon

Den 1 februari 2024 var det dags för den tredje upplagan av Stora PR-dagen, en årlig sammankomst organiserad av Svensk PR. Evenemanget har etablerat sig som en oumbärlig mötesplats för alla som strävar efter att hålla sig ajour med den senaste kunskapen, delta i debatter och knyta värdefulla kontakter inom PR- och kommunikationsbranschen. Årets evenemang lade tonen i det brännande temat: “Sanning, lögn och konsekvens! Hur stärker man förtroendet när demokratin hotas?”

Novus VD Torbjörn Sjöström presenterade undersökningen ”Desinformation och demokrati”. Novus har ställt tio frågor om desinformation och demokrati till ett riksrepresentativt och obundet slumpmässigt urval. Resultatet visar på flera intressanta resultat – bland annat att fem av sex svenskar anser att desinformation och ”fake news” är ett hot mot demokratin samt att fler tror att dessa två begrepp har en påverkan på journalister.

Presenterades i Nyhetsmorgon

Bara timmar efter avrundningen av Stora PR-dagen presenterades undersökningen i TV4 Nyhetsmorgon. Torbjörn fick då diskutera desinformation och ”fake news” tillsammans med Åsa Larsson, faktagranskare på Källkritikbyrån.

Torbjörn Sjöström:

”Man kan börja med att titta på ryska trollfabriker, vilket visar att det här varit en konstant i lång tid nu. Man kan exempelvis titta på LVU-kampanjen, som visar att över 70% av medborgarna i Irak tror att Sverige tar barnen från muslimska familjer. Vilket mynnade ut i ett terrorhot mot Sverige. Desinformation finns överallt och det handlar inte om att exempelvis TV4 sprider ”fake news”, men desinformationen kan komma in då det går såpass fort och man helt enkelt inte hinner stoppa det.”

Vidare diskuterades det kommande EU-valet, och Svenskarnas möjlighet till källkritik.

”EU har en speciell relation till Sverige. Det finns egentligen ingen permanent bevakning på Europaparlamentet från svensk sida, vilket gör det vidöppet för spridning av mycket tveksam information. Samtidigt som detta är ett av de viktigaste EU-valen på länge, på grund av konflikten i Ukraina, energifrågan samt andra konflikter som befinner sig under ytan.”

Här kan du se klippet från Nyhetsmorgon på TV4.

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: