Novus egna undersökningar

En majoritet av världen skulle rösta på Harris

Novus / Gallup International – Harris vs Trump

Läs hela rapporten här: Novus samt Gallup International – Harris vs Trump 2024

Gallup International har, tillsammans med Novus, undersökt synen på Kamala Harris och Donald Trump i 44 länder. Totalt täcker undersökningen 1,7 miljarder människor.

Om de fick möjlighet att rösta i det amerikanska valet skulle Harris vinna med 54% mot Trumps 26%. 20% har svarat ”Vet inte”. Hade svenskarna fått rösta i det amerikanska valet skulle Harris vinna med stora marginaler över Trump. I Västeuropa är stödet för Harris också mycket stort. Likaså i Mexico som i denna undersökning representerar Latinamerika. Resultat per länder är listat längre ned.

Var tredje medborgare i de 44 länder som undersökts tror att världen får en ökad stabilitet om Harris blir president i USA. 36 % tror att det blir oförändrat och 17 % tror att det kommer försämras. I Sverige tror 38 % på en ökad stabilitet, 44 % tror det blir oförändrat och 10 % att det kommer försämras.

I samtliga regioner tror man att det kommer bli en ökad stabilitet i världen om Harris vinner än som tror det kommer bli instabilare. I samtliga regioner är tron att Harris som president ger en ökad stabilitet generellt högre än motsatsen.

I Libanon tror 60 % av medborgarna att världsläget blir mer stabilt med Harris som president, medan 54 % tror att världstabiliteten kommer försämras.

Det finns några enstaka länder där en majoritet tror att världsläget kommer försämras om Harris vinner. Det är Bulgarien (35 %), Serbien, Syrien och Slovakien. Även Grekland sticker ut med 27 % som tror det försämras med Harris. Grekland har också en högre andel som skulle rösta på Trump (33 %) jämfört med Harris (51 %) om de fick välja.  Däremot tror fortfarande en hög andel att det kommer försämras med Trump som president.

I en del länder, bland annat Ryssland, ställdes inte denna fråga.

Varannan medborgare i de 44 undersökta länderna tror att stabiliteten i världen kommer att försämras om Trump vinner valet i USA. I Sverige är det 74 % som tror att det kommer bli en ökad instabilitet om Trump vinner.

Det är en större majoritet för samtliga regioner som tror att en vinst för Harris ger en ökad stabilitet i världen. Ingen region tror i sin helhet att en vinst för Trump ökar stabiliteten, men några länder som i större utsträckning tror på Trump som president är Bulgarien (35 %), Georgien (33 %), Slovenien (37 %) och Kazakstan (33 %).

I en del länder, bland annat Ryssland, ställdes inte denna fråga.

Sverige står helt bakom Ukraina och anser att USA bör göra detsamma. Endast 6 % av svenskar anser att USA ska dra ner på sitt stöd till Ukraina. 60 & anser att stödet från USA bör ökas och 22 % anser att det kan hållas på samma nivå som idag.

Harris vs. Trump Dashboard

Vi har även sammanställt all information i en översiktlig dashboard där du själv kan fördjupa dig mer i vad folk i de olika länderna svarat. För att komma till dashboarden, klicka här.

Om undersökningen

Undersökningen från 2024 genomfördes av Gallup international i 44 länder under september och oktober. Novus genomförde undersökningen i Sverige, som besvarades av totalt 1 058 personer i åldern 18–84 år. De 44 Länder som undersökts är: Sweden, Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Denmark, Ecuador, Estonia, Finland, France, Georgia, Germany, Greece, Hungary, Indonesia, Iran, Iraq, Ireland, Italy, Japan, Kazakhstan, Kosovo, Latvia, Lebanon, Lithuania, Malaysia, Mexico, Moldova, Netherlands, Norway, Pakistan, Poland, Portugal, Romania, Russian Federation, Serbia, Slovakia Republic, Slovenia, South Korea. Spain, Switzerland, Syria, United Kingdom

Totalt har 39 888 intervjuer genomförts. Beroende på land har metoden varit besöks-, telefon- eller onlineintervjuer. Metoden har valts av Gallup Internationals medlemmar. Gallup International har ingen koppling till Gallup Inc i Washington DC, som inte längre är medlem i Gallup International. Undersökningen måste refereras till som en Gallup International-undersökning (inte Gallup eller Gallup-undersökning).

För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta info@novus.se.

Läs hela rapporten här: Novus samt Gallup International – Harris vs Trump 2024

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: