Novus svar på ESOMARs 37 frågor
Novus är medlem i den internationella branschorganisationen ESOMAR.
Esomar har tagit fram 37 frågor som stöd för köpare av onlineundersökningar, med syftet att underlätta bedömningen av leverantörers arbetsmetoder, kvalitet och transparens. De 37 frågorna ersätter Esomars tidigare version med 28 frågor.
Här är Novus svar på följande 37 frågor:
Företagsprofil
-
Vilken erfarenhet har ert företag av att tillhandahålla onlineundersökningar för marknadsundersökningar? Hur länge har ni erbjudit denna tjänst? Tillhandahåller ni även liknande tjänster för andra ändamål, såsom direktmarknadsföring?
Novus har sedan 2006 erbjudit analyser inom varumärke, affärs- och verksamhetsutveckling, samhälle samt opinion. Vi hjälper våra kunder att förstå vad målgruppen tycker, varför de tycker så och hur resultaten strategiskt kan användas i det fortsatta arbetet. Det har positionerat Novus till ett av Sveriges främsta undersökningsföretag.
Sedan start har vi arbetat med Gallup-metoden för att med obundna, slumpmässiga befolkningsurval bygga och underhålla vår egen Webbpanel; Novus Sverigepanel. Vi arbetar aktivt med processer, urvalshantering, panelvård, panelhantering och den så kallade “paneleffekten”.
Idag består Novus Sverigepanel av cirka 60 000 slumpmässigt rekryterade panelmedlemmar från hela landet, som enligt branschorganisationen Esomars riktlinjer besvarat minst en undersökning under det senaste året. Undersökningar i panelen kan genomföras snabbt, kostnadseffektivt och med hög kvalitet. Resultat från undersökningar i panelen speglar verkligheten och levererar riksrepresentativa, tillförlitliga resultat. Panelen är färskvara vilket innebär att vi kontinuerligt nyrekryterar medlemmar till panelen. Webbpanelundersökningar från Novus Sverigepanel är idag de mest citerade webbpanelundersökningarna i svensk media.
Novus tillhandahåller endast tjänster kopplade till undersökningar och erbjuder därmed inte exempelvis tjänster för direktmarknadsföring eller liknande ändamål.
-
Har ni personal med ansvar för att utveckla och övervaka prestandan hos urvalsalgoritmerna och relaterade automatiserade funktioner som också har kunskap och erfarenhet inom detta område? Vilken typ av utbildning i urvalstekniker ger ni till er personal i frontlinjen?
Novus använder endast statistiska metoder och använder därför inga algoritmer och tillhörande automatiserade funktioner för urvalsdragningar. Vi stratifierar våra urval på för projektets relevanta variabler.
-
Vilka andra tjänster erbjuder ni? Täcker ni endast urval, eller erbjuder ni ett brett utbud av datainsamling och analys?
Novus erbjuder inte “sample-only” eftersom vi vill ha full kontroll över kvaliteten i alla formulär där datainsamling sker. Vi genomför datainsamling med många olika metoder, exempelvis elektronisk post, telefon, SMS och fysisk post. Novus levererar förädlade data i form av rapporter inklusive analys och insikter från våra experter.
Urvalskällor och rekrytering
-
Från vilka källor genomför ni undersökningar?
Novus använder sig av Novus Sverigepanel när vi genomför undersökningar i Sverige. Vid undersökningar i mindre geografiska områden använder vi Novus SMS-urval. Vid undersökningar utanför Sverige använder vi Gallup International eller andra samarbetspartners.
-
Vilka av dessa källor är proprietär eller exklusiv och vilken procentandel utgör varje källa av det totala urvalet som tillhandahålls en köpare?
Novus Sverigepanel används exklusivt av Novus. Ingen utomstående kan därför tillhandahålla ”sample only”.
-
Vilka rekryteringskanaler använder ni för var och en av de källor ni har beskrivit? Är rekryteringsprocessen ”öppen för alla” eller endast på inbjudan? Använder ni probabilistiska metoder? Använder ni nätverk och referensprogram, och i vilka proportioner? Hur varierar er användning av dessa kanaler beroende på geografi?
Novus rekryterar inte från flera olika källor. Rekryteringen sker i stället regelbundet via obundna slumpmässiga befolkningsurval. Novus rekryterar panelmedlemmarna via alla relevanta metoder som till exempel telefonintervjuer, SMS-inbjudan samt postala utskick med personlig kod.
-
Vilken form av validering använder ni i rekryteringen för att säkerställa att deltagarna är verkliga, unika och verkligen är de som de påstår sig vara? Beskriv detta både när det gäller de praktiska stegen ni tar inom er egen organisation och de teknologier ni använder.
Novus använder inte självrekryterade paneler, utan genomför rekrytering via obundna och slumpmässiga urval bland svenska befolkningen. Detta innebär att initiativet vid rekrytering alltid kommer från Novus och att ingen själv kan anmäla sig till eller ansöka om att vara med i webbpanelen. Vi kontrollerar även att den som slumpmässigt rekryteras i panelen inte redan är med samt att all bakgrundsdata hos de rekryterade stämmer överens med informationen vi har tillgång till i rekryteringsurvalet.
Anledningen till att vi inte använder självrekrytering, där personerna själva anmäler sig, är för att vi ha full kontroll över urvalet och tillförlitligheten. Det minimerar risken för överrepresentation av exempelvis så kallade proffstyckare eller personer med starka agendor. Dessutom krävs ett slumpmässigt rekryterat befolkningsurval för att kunna redovisa tillförlitliga statistiska felmarginaler.
-
Vilket varumärke (domän) och/eller app använder ni med proprietära källor? Sammanfatta, per källa, proportionen av urvalet som får tillgång till enkäter via mobilapp, e-post eller andra specificerade medel.
Novus Sverigepanel har tillgång till en panelsajt på webben med information om panelens syfte samt hur Novus hanterar personuppgifter enlig GDPR. Dessutom finns möjlighet att exempelvis uppdatera sin e-postadress, lösenord samt beställa belöningar. Novus panelmedlemmar bjuds in till undersökningar via e-post.
-
Vilken/vilka modeller erbjuder ni för att leverera urval? Hanterad tjänst, självbetjäning eller API-integration?
Novus levererar inte endast urval (Not applicable).
-
Om ni erbjuder avlyssningar eller tillhandahåller tillgång till mer än en källa, vilken nivå av transparens erbjuder ni över sammansättningen av ert urval (urvalskällor, urvalsleverantörer som ingår i blandningen)? Låter ni köpare kontrollera vilka källor av urval som ska inkluderas i deras projekt, och i så fall hur? Har ni några integrationsmekanismer med tredjepartskällor som erbjuds?
Detta är inget som Novus erbjuder (Not applicable).
-
Av de urvalskällor ni har tillgängliga, hur skulle ni beskriva lämpligheten av varje källa för olika forskningsändamål? Till exempel, finns det urval som är lämpliga för produktprovning eller andra rekryterings-/återkallningssituationer där köparen kan behöva återgå till samma urval? Är urvalet lämpligt för kortare eller längre enkäter? För mobil- eller desktoponly enkäter? Är det lämpligt för rekrytering till gemenskaper? För online fokusgrupper?
Novus erbjuder endast Novus Sverigepanel för alla typer av panelundersökningar som vi genomför, både kvantitativa och kvalitativa. Novus panelundersökningar kan genomföras på alla olika typer av enheter. Novus kan genomföra både kortare och längre undersökningar, men är restriktiva till att skicka ut för många, långa undersökningar till Novus panelmedlemmar.
Urval och projekthantering
-
Beskriv kortfattat er övergripande process från inbjudan till enkätslut. Vilka steg tar ni för att uppnå ett urval som ”ser ut som” målpopulationen? Vilka demografiska kvotkontroller, om några, rekommenderar ni?
Novus använder inte självrekryterade paneler, utan genomför rekrytering via obundna och slumpmässiga urval bland svenska befolkningen.
Inför varje undersökning dras ett stratifierat urval på kända variabler ur webbpanelen i den relevanta målgruppen. I databearbetningarna vägs resultaten på kända variabler som kön, ålder och boenderegion.
I alla urvalsundersökningar är resultaten att betrakta som närmevärden. Tillförlitligheten i resultaten bestäms av frågeformuleringar och urvalets egenskaper. Novus lägger därför mycket stor vikt vid dessa aktiviteter. Detta innebär sammantaget att resultat från Novus Sverigepanel ger riksrepresentativa resultat.
-
Vilken profilinformation har ni om minst 80 % av era panelmedlemmar samt eventuella avlyssningar som ni känner till genom tidigare kontakt? Hur skiljer detta sig åt mellan de källor ni erbjuder? Hur ofta uppdateras varje datapunkt? Kan ni tillhandahålla dessa datapunkter som tillägg till datamängden? Samlar ni in denna profilinformation direkt eller tillhandahålls den av en tredjepart?
Novus använder sig endast av Novus Sverigepanel. Vi uppdaterar panelens bakgrundsdata minst en gång per år. Nya bakgrundsdata kan adderas oavsett tidpunkt om behov uppstår. 90 – 95% av alla panelmedlemmar uppdaterar sin information varje år.
Alla bakgrundsdata som finns tillgänglig lämnas ut till kunder och inför offerter om så önskas.
-
Vilken information behöver ni om ett projekt för att kunna ge en uppskattning av genomförbarheten? Vad gör ni, om något, för att ge övre eller undre gränser kring dessa uppskattningar?
Den information Novus behöver är undersökningens syfte, vad undersökningen handlar om, antal intervjuer, antal frågor/intervjulängd samt estimerad penetration.
I de fall som penetrationen inte finns tillgänglig i officiell statistik eller inom Novus strukturkapital och är okänd kan vi relativt tidseffektivt ta fram ett estimat genom att fråga ett urval från Novus Sverigepanel och på så sätt ge en uppskattning kring penetrationen.
-
Vad gör ni om projektet visar sig vara omöjligt för er att genomföra? Informerar ni urvalsköparen om vilka ni skulle använda för att slutföra projektet? I sådana omständigheter, hur upprätthåller och certifierar ni tredjepartskällor/underleverantörer?
Novus har god kontroll över vår kapacitet för datainsamling i fält. Om det mot förmodan skulle inträffa att Novus Sverigepanel inte kan leverera utlovat antal intervjuer kompletterar vi i första hand med vår datainsamlingsmetod Novus SMS. I andra hand för vi en dialog med kunden för att avgöra om det faktiska antalet intervjuer ändå är tillräckligt för att uppfylla syftet med undersökningen. Skulle en underleverantör behöva anlitas, informerar vi alltid om för- och nackdelar med det aktuella alternativet, där vi i så fall väljer att komplettera med telefon- eller webbintervjuer.
-
Använder ni en ”enkätroute”r eller några ”yield management”-tekniker? Om ja, beskriv hur ni går tillväga för att tilldela deltagare till enkäter. Hur ombeds potentiella deltagare att delta i en studie? Vänligen specificera hur detta görs för var och en av de källor ni erbjuder.
Detta är inget Novus använder (Not applicable).
-
Sätter ni gränser för hur länge en deltagare kan vara i routern innan de kvalificerar sig för en enkät?
Detta är inget Novus använder (Not applicable).
-
Vilken information ges om ett projekt till potentiella deltagare innan de väljer att delta i enkäten eller inte? Hur skiljer detta sig åt mellan de källor ni erbjuder?
Den information som finns i inbjudan är beräknad tid för undersökningens genomförande, eventuell belöning samt sista svarsdatum. I inbjudan står det endast i undantagsfall vad undersökningen handlar om, till exempel vid forskningsprojekt.
-
Tillåter ni deltagare att välja en enkät från ett urval av tillgängliga enkäter? Om så är fallet, vad får de veta om varje enkät som hjälper dem att göra det valet?
Nej. Novus bjuder endast in deltagare slumpmässigt till våra undersökningar. Det är därför inte möjligt att välja bland olika flera undersökningar att medverka i, men det är alltid frivilligt att besvara de undersökningar man bjuds in till.
-
Vilken möjlighet har ni att öka (eller minska) incitamenten som erbjuds potentiella deltagare (eller delgrupper av deltagare) under genomförandet av en enkät? Om så är fallet, kan detta flaggas på deltagarnivå i datamängden?
I de fall vi mot förmodan behöver ändra belöning under ett pågående projekt så är detta möjligt och det går även att identifiera vem som fått vilken belöning.
-
Mäter ni deltagarnas tillfredsställelse på den individuella projektnivån? Om så är fallet, kan ni tillhandahålla normativa data för liknande projekt (efter längd, typ, ämne, målgrupp)?
Vi mäter regelbundet respondentens nöjdhet. Respondenten får då bedöma innehållet, frågornas utformning, längd, hur noggrant man läste frågor och svar samt om ytterligare synpunkter.
Dessa svar klassificeras på målgrupp, längd och typ av undersökning.
-
Tillhandahåller ni en debrief-rapport om ett projekt efter att det har slutförts?
Vi inkluderar alltid information om målgrupp, antal intervjuer och fältperiod. Vid önskemål kan ytterligare information inkluderas som exempelvis deltagarfrekvens, andel som screenas ut, andel som inte avslutar undersökningen och/eller bortfall per målgrupp.
Datakvalitet och Validering
-
Hur ofta kan samma individ delta i en enkät? Hur varierar detta mellan era urvalskällor? Vad är medel- och maximaltiden en person kan ha deltagit i enkäter innan de går in i denna enkät? Hur hanterar ni detta?
I genomsnitt medverkar Novus panelmedlemmar i drygt tio undersökningar per år. Efter att ha genomfört en undersökning hamnar medlemmen i karantän. Hur länge beror på typ av undersökning samt om panelmedlemmen lärt sig något i en undersökning som kan ge en bias i nästkommande undersökning. Karantänstid bedöms därför från fall till fall.
-
Vilken data behåller ni om individuella deltagare, såsom senaste deltagande historia, datum för inträde, källa/kanal, etcetera? Kan ni tillhandahålla köpare med en projektanalys av sådan data på individnivå? Kan ni lägga till sådana datapunkter till era deltagarregister?
Vi har registrerad information när panelmedlemmarna blev medlem samt om alla undersökningar som panelmedlemmarna bjudits in till, besvarat, blivit utscreenad eller ej avslutat samt när detta skett.
-
Vänligen beskriv era procedurer för bekräftelse av deltagaridentitet på projektnivå. Beskriv dessa procedurer som de genomförs vid inträdespunkten till en enkät eller router.
Novus rekryterar panelmedlemmar med obundna, slumpmässiga befolkningsurval, vilket säkerställer att urvalet är representativt från början. Vid inbjudan till undersökningar används unika undersökningslänkar, och kan vid behov ställa kontrollfrågor för att ytterligare verifiera respondentens identitet och urvalskvalitet.
-
Hur hanterar ni källkonsekvens och blandning på projektnivå? När det gäller ”trackingar” över tid, hur säkerställer ni att naturen och sammansättningen av urvalskällor förblir densamma över tid? Har ni rapporter om blandningar och källor som kan tillhandahållas till köpare? Kan källan läggas till deltagardataregister?
Novus använder endast Novus Sverigepanel för detta så det är inget problem (Not applicable).
-
Vänligen beskriv er kvalitetsspårning av deltagare/medlemmar, tillsammans med eventuella hälso-metriker ni upprätthåller om medlemmar/deltagare, och hur dessa metriker används för att bjuda in, spåra, sätta i karantän och blockera personer från att gå in på plattformen, routern eller enkäten. Vilka processer har ni på plats för att jämföra profilerade och kända data med svaren i enkäten?
Novus använder endast Novus Sverigepanel för detta så det är inget problem (Not applicable).
-
För arbete där ni programmerar, hostar och levererar enkätsdata, vilka processer har ni på plats för att minska eller eliminera oönskade beteenden i enkäten, såsom (a) slumpmässigt svarande, (b) ologiskt eller inkonsekvent svarande, (c) överanvändning av item nonresponse (t.ex. ”Vet inte”), (d) inte korrekta eller inkonsekventa svar, (e) ofullständigt svarande, eller (f) besvarat enläten för snabbt?
Novus genomför löpande kvalitetskontroller av inkomna svar, inklusive svarstider, ”vet ej”-svar, logiska kontroller och rimlighet i svarsmönster. Eftersom vår panel är slumpmässigt rekryterad utifrån befolkningsurval ser vi sällan några kvalitetsproblem relaterade till dessa aspekter.
Policy och efterlevnad
-
Vänligen tillhandahåll länken till panelmedlemmarnas integritetsmeddelande (ibland kallat integritetspolicy) samt en sammanfattning av de centrala begrepp som den tar upp. (Observera: Om ert företag använder olika integritetsmeddelanden för olika produkter eller tjänster, vänligen ge ett exempel som är relevant för de produkter eller tjänster som omfattas av ert svar på denna fråga).
Denna information finns tillgänglig för panelmedlemmarna på panelsajten, https://panel.novus.se/
-
Hur efterlever ni de viktigaste dataskyddslagarna och förordningarna som gäller i de olika jurisdiktioner där ni verkar? Hur hanterar ni kraven gällande samtycke eller andra lagliga grunder för behandling av personuppgifter? Hur hanterar ni kraven för respons vid dataintrång, gränsöverskridande överföring och datalagring? Har ni utsett ett dataskyddsombud?
Novus har ett personuppgiftsombud och följer GDPR-lagstiftningen.
-
Hur kan deltagare ge, hantera och revidera samtycke för behandling av sina personuppgifter? Vilka stödkanaler erbjuder ni för deltagare? I ert svar, vänligen ta upp de urvalskällor ni helt äger, liksom de som ägs av andra parter som ni ger tillgång till.
Novus erbjuder en panelsupport till medlemmarna i Novus Sverigepanel, främst via e-post men det finns även möjlighet att kontakta via telefon.
-
Hur spårar ni och efterlever andra tillämpliga lagar och förordningar, såsom de som kan påverka incitamenten som betalas till deltagare?
Novus följer svensk lagstiftning.
-
Vad är er strategi för att samla in och behandla personuppgifter om barn och unga? Följer ni standarder och riktlinjer som ges av ESOMAR eller GRBN-medlemsföreningar? Hur efterlever ni tillämpliga dataskyddslagar och förordningar?
Novus följer regelverket från Esomar. Novus sparar ingen personliga data från personer under 16 år.
-
Implementerar ni ”dataskydd genom design” (ibland kallat ”integritet genom design”) i era system och processer? Om så är fallet, beskriv gärna hur.
Vi begränsar åtkomsten till data till de fåtal inom vår organisation som behöver den. Vi raderar personuppgifter som inte behövs.
Novus använder pseudonymisering och kryptering. Personliga data och svarsdata sparas i olika databaser.
-
Vilka är de centrala elementen i ert informationssäkerhetsprogram för efterlevnad? Vänligen specificera vilket/vilka ramverk eller granskningsprocedurer ni följer eller certifierar er till. Inkluderar ert program en tillgångsbaserad riskbedömning och intern granskningsprocess?
Novus har en kontinuitetsplan för verksamheten och en grupp med definierade ansvarsområden för riskbedömningar av alla tillgångar, inklusive internrevision och utbildning för alla. Novus har ett eget utvecklat kvalitetssystem.
-
Är Novus certifierade eller följer ni ett kvalitetsramverk som ISO 20252?
Novus är inte ISO certifierade men har ett eget motsvarande kvalitetssystem.
Matris
-
Vad av följande kan ni tillhandahålla till köpare, i aggregat format, per land och källa?
Novus har möjlighet att redovisa de punkter nedan som är relevanta och tillämpliga för Novus Sverigepanel om kunden efterfrågar detta.
- Genomsnittlig inbjudnings- eller genomförandegrad, redovisat per månad
- Procent av genomförda och avvisade per månad/projekt, redovisat per månad
- Procent av medlemmar/konton som tagits bort eller hamnat i karantän, redovisat per månad
- Procent av genomförda från medlemmar som varit med 0–3 månader, redovisat per månad
- Procentgenomförda från mobil, redovisat per månad
- Procent av genomförda jämfört med deltagare från ej avslutade, redovisat per månad
- Genomsnittligt antal ej avslutade, ”utscreenade” och genomförda per panelmedlem, redovisat per månad
- Genomsnittligt antal genomförda per panelmedlem, redovisat per månad
- Aktiva unika panelmedlemmar under de senaste 30 dagarna
- Aktiva unika panelmedlemmar av manligt kön i åldern 18-24 under de senaste 30 dagarna
- Maximalt antal möjligt genomförda i ett specifikt land med nationella representativa kvoter, sju dagar i fält, 100% penetration, 10-minuters intervju
- Procent av kvoter som nådde full kvot vid leveranstid, redovisat per månad