Meny
Läs hela rapporten här: Novus Bästa parti i politiska sakfrågor april 2025
I rapporten kring viktigaste politiska frågan såg vi flera statistiskt säkerställda förändringar, och att miljöfrågan petades ned till en 10:e plats av landets ekonomi, försvaret och jobben. Se den rapporten för mer information om detta. Men trots ganska dramatiska förändringar i väljarnas prioritering av sakfrågor, så har inte partiernas sakfrågeägarskap förändrats. Det är fortfarande S som anses bäst i de två viktigaste frågorna, sjukvård och skola. Lag och ordning anser lika många att M och SD är bäst på. SD anses vara bäst på invandringsfrågan, MP på klimatet, S på äldreomsorgen, och M och S delar på landets ekonomi osv.
Att prioriteringen i politiska sakfrågor ändrats, men inte sakfrågeägarskap är faktiskt intressant. Det betyder att deras prioriteringar har förändrats på grund av att världen förändrats, men partierna står kvar där man hade dom senast. Jag har tidigare beskrivit det som att partierna mest åker med, och detta blir väl en påminnelse om det igen, inga partier har klivit fram med några nya lösningar, utan de är fast i samma position som sist. Att S äger flest frågor men också de två viktigaste är en förklaring till det starka väljarstöd de har i Novus väljarbarometer. Att M och SD slåss om att vara det näst största partiet likaså. M har totalt ett lite starkare sakfrågeägarskap, men SD går framåt, se sid 3. SD har också en sak som ökar deras väljarstöd trots bristande bredd i sakfrågeägarskapet och det är de är ett ”motparti” att de även lockar väljare pga oro. Medan alla andra partier behöver locka väljare med lösningar och förtroende. SD har lyckats att hantera den balansgången väldigt väl, genom att styra regeringen kring frågor SD prioriterar, utan att deras sympatisörer håller SD ansvariga för problemen som oroar dem.
M lyckas inte lyfta på samma sätt som S gjorde under pandemin, när andra länders statsministrar har tal till nationen och sätter ut en nationell och internationell något Kristersson inte lyckats med. Sverige satsar rekordmycket på försvaret, men uppgången i förtroende för M i den frågan är begränsat. Det är möjligt att detta ses som en sak som skett oavsett politisk ledning, när hela Europa rustar så mycket de bara kan, och Sverige genom Nato medlemskapet också förväntas satsa mer på försvaret. Att Sverige följer en europeisk trend mer än att man stakar ut sin egen framtid. Att regeringen återigen upplevs följa med snarare än att leda. Något som jag inser att jag skrivit så många gånger i min analys.
Det gäller att både visa att man kan ta kommando över de problem som uppkommer men också visa på en positiv framtid, en där Sverige inte bara åker med i de internationella kriserna, sjukvården, skolan, jobben bara för att nämna några är saker som rör svenska folkets vardag och framtidstro. Något alla partier kan börja presentera lösningar och visioner kring. Väljarna vill se lösningar, inte politiska konflikter, där det finns öppningar både för regeringspartierna och oppositionen att visa framfötterna kring ett ljusare Sverige som inte styrs av omvärldens kriser och problem.
MP är värt att nämna, delvis så sjunker miljöfrågan i prioritering, men också att klimatfrågan är global, när USA backar bort från globala klimatmål, så blir frågan mer akut hos väljarna, men lösningen ligger inte inom Sveriges gränser, svenskarna vill att vi skall vara det föregångsland vi ju redan är, men att det också leder till att andra följer efter. Så MP anses vara bäst på klimatfrågan, men det kan lika gärna tolkas som en brist från de andra partiernas fokus på frågan, som ju också är global, den löses enligt svenska folket genom EU och FN, inte genom nationell lagstiftning i Sverige. Miljöfrågan är nationell i högre grad, men den sjunker i prioritering.
MP:s väljarstöd i Novus väljarbarometer för april var 4,6 en nedgång från 5,3 i mars. Så trots att klimatet är akut och MP anses vara bäst i frågan så har de inte de lösningar för tillräckligt många svenskar som gör att man kan tänka sig att rösta på dem om det vore val idag. Nyckeln är som sagt att ett parti som skall vinna väljare i ett nationellt val på klimatfrågan måste göra det genom internationella lösningar. Skillnaden mellan riksdagsvalet och EU valet.
Torbjörn Sjöström, VD Novus
Nedan redovisas en sammanräkning av sakfrågeägandeskap per politiskt parti. Här är det totala sakfrågeägarskapet summerat per parti.
Undersökningen genomfördes av Novus på eget initiativ under perioden 25–28 april 2025 i Novus Sverigepanel och besvarades av totalt 1759 personer i åldern 18–84 år. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti tycker du har bäst politik i nedanstående politiska frågor?”. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanligafragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.
Läs hela rapporten här: Novus Bästa parti i politiska sakfrågor april 2025