Meny
Läs hela rapporten här: Novus Förtroende för EU-kandidater maj 2024
Partiernas toppkandidater inför EU-valet, med endast en vecka kvar, har lika lågt förtroende som de hade för två månader sedan. De som innan är kända från TV eller har varit ministrar eller partisekreterare är de som ligger i topp. Att det inte har skett några större förändringar är kanske inte så konstigt eftersom det inte har varit någon vidare synlighet i media heller under denna period. KD:s kandidat tappar dock statistiskt säkerställt, en av förklaringarna till att KD ligger under 4 % spärren i Novus EU väljarbarometer.
EU-kampanjen kommer sent och har haft en tendens att ses som partiernas möjlighet att lyfta nationella frågor istället för EU-frågor, något vi känner igen från de flesta europeiska länder. Är det ett grundläggande problem med EU att det är mer en byråkratisk än en politisk organisation? Vi har en president för EU som medborgarna inte röstar fram, även om Ursula von der Leyen kampanjar för EU-valet runt om i Europa. Kanske mer för att öka valdeltagandet och påminna om EU:s position och existens?
Enligt svenska väljare är trygghetsfrågorna viktiga, och klimatet är något som EU sköter bättre än Sverige, så EU har en viktig roll. Sedan har vi kriget i Ukraina, där Ryssland tydligt flyttar fram sina positioner mot EU:s östra gräns, samt osäkerheten med valet i USA. Om Trump vinner, kommer det att ha en direkt säkerhetspåverkan för Europas länder.
Men vad spelar det för roll vilka man röstar på i EU-valet? Det är mycket oklart, särskilt eftersom toppkandidaterna inte ens har lyckats skapa kännedom. Egentligen är detta steg ett: i EU-valet är kandidatens personliga arbete ännu viktigare än i svenska valet. Det finns ingen tydlig partipiska; den svenska kandidaten är med i en europeisk partigrupp, och vad de sedan genomför är oklart. Vi har många exempel på hur besluten i EU beskrivits helt annorlunda på hemmaplan, ett ja har beskrivits som ett nej och vice versa. Detta leder sedan till en inrikespolitisk debatt… Men EU:s roll och ansvar diskuteras sällan, och vad partierna vill och vad de faktiskt kan påverka i EU är ytterst oklart. Det är väl också därför som valutfallet i EU-valet ser ut att likna riksdagsvalet på många sätt, även om småpartier kunde ha haft ett bra läge att sticka ut i EU-valet. MP, PP och Fi har tidigare gjort genom att hitta en fråga som är aktuell i Europa men som inte är så aktuell i Sverige. Den enda man ser idag är miljön och MP, men för de andra partierna behöver de både hitta en fråga och lyfta fram sina kandidater bättre.
Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ under perioden 17–22 maj 2024 i Novus Sverigepanel. Undersökningen besvarades av 1027 personer i åldern 18–84 år. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se
Läs hela rapporten här: Novus Förtroende för EU-kandidater maj 2024