Dags att tänka om kring synen på människans roll i samhället

Coronapandemin blottlade flera saker, bland annat att sjukvården var beroende av att personalen gick och arbetade även om man var lite småhängig. Ersättningen är i regel så låg också att man inte har råd att vara sjuk. Med Corona som är en anmälningspliktig sjukdom och de initiala symptomen väldigt lika en lättare förkylning kunde man förlora jobbet om man gick till jobbet.

Detta har så klart påverkat den akuta personalbrist som pressar en redan ansträngd sjukvård under pandemin. Där det väl egentligen hela tiden varit personalbrist?

Men hur kommer detta sig?

Det har ju inte skett i ett vakuum utan som en del i en längre trend att människor är en kostnad för det offentliga. En kostnad som kan kapas för att spara pengar för stat, region och kommun.

Men vad kostar egentligen en offentliganställd? Hur mycket kostar en tusenlapp i löneökning till en offentliganställd?

Tusenlappen kanske kostar ett par hundra kronor om allt spenderas. Mer? Mindre? Det är inte jättesvårt att räkna ut, men det lämnar jag med varm hand till någon annan.

Poängen är att det är långt under kostnaden för en privatanställd för ett privat företag, eftersom skatten går tillbaka till den offentliga.

Lönen till offentliganställd går en del till kommunal skatt, en del till statlig skatt. En del till arbetsgivaravgifter, lite till pensionsavsättning och sedan när den spenderas går en fjärdedel till moms som ju också går tillbaka till det offentliga.

Det stannar inte där om man tänker även nästa steg. Det som konsumeras går också till löner för butikspersonal, fabriksarbetare som i sin tur beskattas. I slutändan går det mesta pengarna tillbaka till vår offentliga stat. Ett stort ekonomiskt ekosystem där de flesta pengar börjar och stannar i det offentliga.

Så länge pengarna spenderas inom landet kommer det mesta gå tillbaka till vår gemensamma statskassa.

Att pengarna kommer tillbaka verkar inte finnas med i det ekonomiska tänket. I stället verkar man tro att man sparar pengar genom att dra ned på personal. Men som det leder till arbetslöshet kommer det faktiskt leda till en mycket högre kostnad för samhället.

En arbetslös är verkligen en kostnad jämfört med en offentliganställd? Om det står mellan arbetslöshet och offentliganställd så borde det vara en ren vinst att ha fler anställda i det offentliga. Men det bör vara riktiga jobb, jobb som faktiskt behövs. Inte bara inom vård om omsorg. Behovet borde vara jättestort och kostnaden långt mindre än man tror om man lyfter blicken från sin egna budget.

Detta förutsätter så klart att det privata näringslivet också finns och skillnaden mellan det offentliga och privata är tydligt. Men mer om det längre fram.

Detta är del 1 i min bloggserie om behovet av att tänka om kring synen på det människan, samhället och offentliga.

Del 2 finns att läsa här: Privata näringslivet vs det offentliga

Torbjörn Sjöström
Vd
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: