Meny
Ladda ned rapporten här: Novus Partiledarförtroende juni 2023
Sammanfattning
Det finns många tecken som pekar på att politiken är i otakt med väljarna och drygt var tredje svensk anser att politikerna skadar demokratin. Ändå anser 91 % att demokratin är värd att försvara. Behovet av lösningar finns där, och önskan att politiken skall kunna lösa dom. Men man ser inte att det infrias. Vilket syns i det generellt låga förtroendet för partiledarna. Även om Andersson är kvar på en hög nivå, så bör egentligen de flesta partiledare kunna tolereras av åtminstone varannan svensk. Att ha förtroende för innebär inte att röstar på dom. Men idag är det bara Andersson som är ens i närheten av att bryta vallarna mellan de två politiska lägren.
Demirok är kvar på en absolut bottennotering i förtroende, skillnaden mellan nu och februari är försumbar, från 3 till 4 %. Centerns problem är exakt dom samma nu som i februari, inga politiska sakfrågor som de äger och en partiledare som har extremt lågt förtroende bland svenska folket. Skall man vinna väljare behövs båda. Men framför allt förtroende för partiföreträdaren, har man det kan man sedan titta på politiken som de för fram. Men politiken tappade man innan Lööf lämnade, partiet vann valet pga Lööf och att de var mot SD. Men båda saker är borta av olika nu. SD stödjer regeringen, och visst det kanske inte är många problem som lösts med regeringsbytet. Men att det skulle vara SD:s fel är det nog inte så många som tycker. Tvärtom är det nog så att allt fler känner att Sverige bara dras med i globala händelser och att regeringen mest hänger med. Nationella problem finns det så klart, men t.ex. skjutningarna och elkrisen fanns där redan innan valet bara för att ta två exempel. Att det är så små förändringar under en turbulent tid är inte bra och ett tecken på att svenska politiker snarare är passagerare precis som väljarna, även om väljarna röstar på och längtar efter en kapten.
Om vi tittar i toppen är förhållandet detsamma. Andersson är ohotad etta, och Kristersson tvåa. Detta är ändå lite intressant, för när Reinfeldt och Löfven stod mot varandra så låg dom på samma nivå. Sen blev Löfven statsminister och Reinfeldt lämnade politiken så rasade Löfvens förtroende. Andersson blev en pragmatisk statsminister som hade förtroende även bland en hel del M väljare, det har hon kvar. Kristersson har inte förtroende från S väljare, vilket Reinfeldt hade.
Torbjörn Sjöström
VD
Novus
Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare. Undersökningen är genomförd mellan den 15 – 20 juni 2023 i ett sannolikhetsurval mot svenska folket. Åldern på de tillfrågade var 18 – 84 år och 1089 personer besvarade undersökningen. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.