Väljarbarometern

September 2023

Novus väljarbarometer september 2023: L, C och KD under 4%-spärren

Ladda ner rapporten här: Novus Väljarbarometer september 2023

 

Analys

Frågan är om det kan vara så att fokus på brottsligheten nu efter sommaren gör att S tappar lite stöd och SD ökar. SD är fortfarande det enda riktigt ”oprövade” kortet. S regerade för inte så längesedan, väljarna minns det. När S säger att de nu kan lösa detta är det svårt för väljare att tro på det. M är kvar på samma nivå i opinionen, och SD ökar.

S är tillbaka på samma nivå som juli, uppgången i augusti är borta.

SD återhämtar en del av tappet i augusti, men är fortsatt lite mindre än M. Skillnaden mellan M och SD är fortfarande i inom felmarginalen från varandra.

Nu är tre partier under 4%-spärren. L, C och KD. Varför det är svårt för små partier att hävda sig nu för tiden har jag skrivit om många gånger. I den tid vi lever i nu styrs Sveriges utveckling mycket av omvärldens händelser, och det är mycket svårt för små partier att hitta in i den kontexten. Lägg sedan till att stödpartier/regeringsbärande partiet brukar tappa. Men L och KD borde vara oroliga.

L tappar även dem. Men de är fortfarande över lägstanivån de hade i juli, då endast 2,8% skulle rösta på dem om det vore val idag. Förtroende för Pehrsson är mycket lågt. Det är bara Demirok som har lägre förtroende.

KD är också kvar under 4%-spärren, men på samma nivå som föregående månad. När vinter kommer och elpriserna med största sannolikhet kommer att öka och fluktuera, tror jag att de riskerar att tappa ytterligare eftersom Ebba Busch är energiminister.

C tappar rätt markant, och hamnar nu under 4%-spärren, problemen för C förvärras snarare än förbättras. Förtroendet för Demirok är också extremt lågt. Lågt förtroende för ett partis partiledare minskar sannolikheten att titta på den politik partiet för, vilket också minskar sannolikheten att rösta på partiet om det var val idag.

Mp ökar och ligger över valresultatet och det högsta stödet under denna mandatperiod. Det är den högsta nivån sedan precis innan valet, så de låg på de nivåerna i Novus dagliga undersökningar några dagar. Tittar man på ”normala” månadsundersökningar måste man gå tillbaka till juli 2019 för att hitta ett högre väljarstöd (5,9%)

Sommarens heta och extrema väder runt om i världen har säkert en påverkan på stödet för Mp. Även om det är en global fråga, så kan aktuella klimatförändringar öka trycket på svenska regeringens agerande och Mp vinner lite väljare pga det.

Torbjörn press

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Ladda ner rapporten här: Novus Väljarbarometer september 2023

Om det vore val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 76, Liberalerna 0, Centerpartiet 0, Kristdemokraterna 0, Socialdemokraterna 147, Vänsterpartiet 31, Miljöpartiet 23, Sverigedemokraterna 72.

Novus väljarbarometer genomförs med hjälp av telefonintervjuer, SMS och vykort. Telefonintervjuerna har genomförts av PFM Research på uppdrag av Novus.

Novus väljarbarometer för september 2023 genomfördes under perioden 21 augusti – 17 september 2023. Totalt besvarade 2 907 personer undersökningen, som är baserad på ett riksrepresentativt och obundet slumpmässigt urval (OSU) av 5 658 röstberättigade svenskar i åldern 18 år och uppåt utan övre åldersgräns. Detta ger en deltagarfrekvens på 51,38%, avrundat till heltal = 51%. Andelen osäkra väljare ligger på 9,1%.

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: