Väljarbarometern

Här hittar du samtliga väljarbarometrar som gjorts i samarbete med Novus.

Juni 2023

Novus väljarbarometer juni: SD tar väljare från S

Ladda ner rapporten här: Novus Väljarbarometer juni 2023

 

Analys

Två lite större förändringar som är värda att notera. S bryter trenden och har nu tappat en stor del av vårens uppgång, även om de fortfarande är kvar på historiskt höga nivåer. I januari hade de 34,7, feb 37,1. Men fortfarande säkerställt över valresultatet. S tappar främst till L, SD och V i ungefär samma omfattning. Lite mer om detta nedan.

SD bryter en nedåtgående trend. De har nu den högsta uppmätta nivån sedan januari 2023. Vi vet också att de gått fram i frågan lag och ordning. Invandring och integration är också i många väljares ögon sammankopplat med brottsligheten i Sverige, och SD är det parti flest svenskar anser har bäst politik i den frågan. SD vinner väljare från S jämfört med föregående månads Novus väljarbarometer. Sverigedemokraternas uppgång sker främst på bekostnad av S. De vinner även lite väljare från M och Soffan (de som inte röstade i valet).

L ligger fortsatt under 4 % spärren, men inom felmarginalen från den. Dock var de där även i april, så det är mer en återhämtning från en mycket låg nivå i maj (3,2), L:s bottennotering efter valet var i februari 2023 (3,0). Sedan december 2022 har L varit konstant under 4% spärren. L vinner som sagt främst väljare från S. Men även från KD och C. Samtidigt tappar man lite till Soffan och M.

V ökar så smått och jämfört med valet är det en framgång. Näst högsta noteringen för V efter valet. Den högsta var januari 2023 (7,9), även V vinner väljare från S jämfört med föregående månad. Dock dämpas uppgången att V tappar en del till MP.

MP står still trots väljarvinsten från V. MP tappar nämligen lika mycket till soffan, folk som röstade på MP i valet men nu inte känner att de har något parti alls att rösta på. MP vinner också lite från C.

Trots tappet från C till MP, det mycket låga förtroendet för Demirok och att de egentligen inte har någon politisk sakfråga alls att luta sig mot så går C upp lite. Men det är en mycket liten uppgång som man nog snarare skall se som att de ligger kvar inom felmarginalen. Ser ingen förändring i andra undersökningar som kan förklara denna också lilla förändring. De tappar lite här och där och vinner lite från andra partier. OM något kan det vara missnöje med M, men man vill inte gå till S.

KD är värt att nämna också, det är det parti som ligger längst från 4 % spärren nu. Även om de är inom felmarginalen så är det extremt lågt. Det är lägsta uppmätta sedan valet. KD:s positionering och turerna kring partiledningen har inte hjälpt. Utöver att man traditionellt också tappar som stödparti till regeringen. Att Busch är energiminister och det är en fråga som berör alla svenskar och som inte är löst, har också en negativ påverkan på detta. KD tappar främst till regeringskollegan L men också till Soffan (de som röstade på KD i valet men nu inte har något parti alls att rösta på)

Torbjörn press

Torbjörn Sjöström, VD

Ladda ner rapporten här: Novus Väljarbarometer juni 2023

Om det vore val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 77, Liberalerna 0, Centerpartiet 18, Kristdemokraterna 0, Socialdemokraterna 139, Vänsterpartiet 30, Miljöpartiet 18, Sverigedemokraterna 67.

Novus väljarbarometer genomförs med hjälp av telefonintervjuer, SMS och vykort. Telefonintervjuerna har genomförts av PFM Research på uppdrag av Novus.

Novus väljarbarometer för juni 2023 genomfördes under perioden 29 maj – 21 juni 2023. Totalt besvarade 3 140 personer undersökningen, som är baserad på ett riksrepresentativt och obundet slumpmässigt urval (OSU) av 6 182 röstberättigade svenskar i åldern 18 år och uppåt utan övre åldersgräns. Detta ger en deltagarfrekvens på 50,79%, avrundat till heltal = 51%. Andelen osäkra väljare ligger på 8,7%.

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: