Väljarbarometern

April 2023

Novus/SVT Väljarbarometer april 2023: Små förändringar i opinionen

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer april 2023

Analys

På väljarfronten egentligen inget nytt. Sverige påverkas av internationella skeenden och inrikespolitiken åker mest med. Trots EU värdland, NATO förhandlingar. Inflation, Ryska hot och krig och allt vad det är verkar inte svenskarna omvärdera vilket parti man skulle rösta på om det vore val idag. De som ändrade sig gjorde det för några månader sedan efter det avvaktar man mest och de som nu valt parti verkar inte tro att något annat parti kunnat göra det bättre.

Dock är det värt att påminna om att det fortsatt främst handlar om de tre stora partierna. Valrörelsen var mer i media ett “presidentkandidatsval”, eller vem som var bäst VD att förvalta landet Sverige AB, även om Åkesson inte var tal om att ta den posten så handlar det om stora frågor och de stora partierna förmåga att regera. Ideologierna kanske finns där i bakgrunden men det är svårt att säga att de har någon större påverkan på hur landet leds beroende på vilket parti som sitter i regeringen. Frågorna det kretsar om är också stora svåra frågor som inte löses med någon ideologi egentligen. Alla är för NATO, alla utom SD har ett finger med i spelet vad gäller orsakerna till det instabila energipriset. Räntan styrs av Riksbankerna. Inflationen beror på kriget.

På så sätt är det nog ännu svårare än innan att positionera sig som mindre parti. Långt ifrån den tydliga sakfrågeägaruppdelningen som Alliansen hade, där de olika partierna i regeringen tydligt ägde olika sakfrågor, och det framgick var kompromisserna var och det fanns nog fortfarande lite mer spår av ideologi i alla partiers politik.

C minskar lite pga partiledarbytet och Demiroks rekordlåga förtroende, ingen partiledare har haft så lågt förtroende när den tillträtt, samtidigt har Demirok förhållandevis högt förtroende jämfört med många andra nytillträdda partiledare. Men nedgången är inte säkerställd och C är fortfarande statistiskt säkerställt över 4 % spärren, dock är det mycket dåliga förutsättningar för att kunna vinna väljare. C tappade under förra mandatperioden väljarnas förtroende i alla sakfrågor som traditionellt hört till deras politik och ideologi. Istället handlade det om MOT SD och FÖR Annie Lööf. Flyktiga saker som de borde fokuserat på att åtgärda under valrörelsen, men inte alls lyckades med. Båda saker har de nu i stort tappat. Annie Lööf har lämnat och SD är stödparti till sittande regering, visst SD polariserar fortfarande många, men sprängkraften i det har minskat, även C:s position att vara garanten för en politik som inte är S politik MOT SD. För att vinna väljare behöver man ha förtroende för partiföreträdaren och sedan tittar man på politiken och värderar om den är någon man uppskattar. C saknar nu båda.

Men man kan skriva liknande analyser om flera partier. T.ex. MP har liknande situation, mycket lågt förtroende för språkrören och bottnar dålig i sakfrågor som man anser att svenska politiken kan adressera. Visst de “äger” miljö och klimat bland väljarna. Men det är en global fråga man vinner mycket få väljare på om man behandlar den som en nationell fråga. Väljarna vill ha internationella klimatdomstolar och att de länder som är de största klimatbovarna gör mer för att minsk sitt utsläpp. Visst att vara ett föregångsland har ett litet värde, men det väger inte så tungt när inte de viktigaste länderna följer efter, vilket inte svensken anser att de gör idag.

KD kvar under 4% spärren, precis som L

S uppgång är bruten och deras väljarstöd planar ut, det är kanske det mest intressanta ändå jämfört med mars väljarbarometer. Även om det så klart alltid finns mycket att säga om väljarnas syn partierna trots små förändringar jämfört med föregående månads väljarbarometer.

Torbjörn press

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer april 2023

Om det vore val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 76, Liberalerna 0, Centerpartiet 18, Kristdemokraterna 0, Socialdemokraterna 143, Vänsterpartiet 29, Miljöpartiet 16, Sverigedemokraterna 67.

Novus har i den här undersökningen sökt personer via telefon, via sms och per post under perioden 27 februari – 2 april 2023. 3995 personer besvarade undersökningen. Andelen osäkra väljare låg på 8,9 procent.

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: