Väljarbarometern

Här hittar du samtliga väljarbarometrar som gjorts i samarbete med Novus.

september 2021

Novus/SVT väljarbarometer september: V tappar signifikant, S & M ökar samt SD tappar

Vänsterpartiets framgång bryts och går från en signifikant uppgång förra månaden till en signifikant nedgång i denna. Även Sverigedemokraterna tappar, men förändringen är precis inom felmarginalen. Socialdemokraterna och Moderaterna ökar i stöd, likaså Miljöpartiet som nu ligger över 4-procentspärren.

Novus har för den här undersökningen sökt 9275 personer. Av dessa har 4765 personer svarat per telefon, SMS och post under tiden 2-29 augusti 2021. Deltagarfrekvensen var 51%. Andelen osäkra väljare 6,4%.

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer sept 2021

Kommentar

Vänsterpartiet tappar sommarens uppgång och är tillbaka på höga men nivåer, men inte den rekordnivå de hade i juli. Orsaken till uppgången var ett missnöje med Socialdemokraternas ideologiska kompromisser för att behålla regeringsmakten, och nedgången nu är en reaktion på Stefan Löfvens aviserade avgång och med det hoppas man sannolikt att kompromisserna skall bli färre och ett mer ideologiskt Socialdemokratiskt parti skall komma med en ny ledare, många förväntar sig också sannolikt redan att det blir Magdalena Andersson. Men att hennes tillträde skall leda till fortsatt uppgång är inget man kan dra slutsatser kring ännu. Men det är en tydlig påminnelse om att väljare lätt röstar mot något nu istället för något. Vänsterns uppgång var sannolikt mer en protestaktion mot S än ett nyfunnet intresse för Vänsterpartiets politik.

Förtroendet för Dadgostar är långt under förtroendet för Sjöstedt och den politik som ledde till misstron och uppgången är långt ned på väljarnas lista av viktiga politiska frågor.

Rent generellt är det ju svårt som väljare att förstå hur man som politiken kategorisk kan förkasta partier och politik för att senare kompromissa och föra igenom samma politik. När det ser ut att vara på liv och död och sedan något som accepteras efter. Väljarna hänger inte med och det ger en rejäl törn på deras för politiken som helhet. Samtidigt är väljare pragmatiska kring politiskt samarbete och mer intresserad att se att sakfrågor förs igenom genom samarbete än att aldrig prata med partier.

Moderaterna vinner väljare på grund av den ökade oron för de grova brotten. M anses ha den bästa politiken inom lag och ordning. Sverigedemokraterna tappar då de är svagare kring politiska lösningar. De äger på många sätt problembeskrivningen, det räcker en bit. Men SD är fortfarande mer ett protestparti och förväntan ligger hos många att de andra partierna skall lösa problemen som SD pratar om. M vinner också väljare på grund av klimatet och energifrågan. Där energikapacitetsbristen och klimatförändringen anses kunna motarbetas med kärnkraften samtidigt som man har en bibehållen energiproduktion.

Men i ett politiskt klimat som styrs av negativa drivkrafter blir väljarrörligheten hög och den kommer sannolikt att fortsätta att vara så under valåret. Jag är rädd att det kommer att bli en smutsig valrörelse där inte bara klimatet kommer vara hotat, demokratin kommer också hävdas vara förstörd om fel parti får makten. Ett fokus på att skrämma väljare bort från de politiska motståndarna i stället för att locka till sitt eget parti. En kortsiktig kamp som kan leda till att man vinner valet men sedan kommer vara minst lika politiskt bakbunden som S varit under denna mandatperiod. Det är det faktiska hotet mot demokratin som sakta men säkert kryper närmare. Likgiltigheten och misstron mot politiker generellt och politiken som verktyg att lösa de samhällsproblem vi verkligen har.

Säger man att ett demokratiskt valt parti är ett hot mot demokratin är man ute på farlig mark. Det man då säger är att väljarna är ett hot mot demokratin och att man själv inte accepterar demokratins grundregler.

Som vanligt är mitt råd för en långsiktig stabilitet, minskad väljarrörlighet och en starkare demokrati att tala om vad man själv vill göra och varför man skall rösta på just det partiet. Undvik att smutskasta och skrämmas, det kommer inget bra från det.

Att vinna ett val är inte målet, det är starten.

Undersökningen ger svar på vad man hade röstat på om det var val idag. Detta är alltså en nulägesbild inte en framtidsförutsägelse. Kommentaren är baserad på undersökningen och Novus kunskap kring väljarbeteende baserat på denna samt andra undersökningar Novus gör löpande om politik och mänskligt beteende.

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer sept 2021

Se vårt webbinarium: Ett år kvar till valet, presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström

Ladda ned presentationen som PDF här: 20210902 Novus ett år innan valet print

Torbjörn Sjöström

VD

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: