Väljarbarometern

Mars 2022

Novus/SVT väljarbarometer mars 2022: Socialdemokraterna högsta nivå sedan 2015

Socialdemokraterna ökar till toppnotering denna mandatperiod

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer mars 2022

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 79, Liberalerna 0, Centerpartiet 25, Kristdemokraterna 19, Socialdemokraterna 120, Vänsterpartiet 33, Miljöpartiet 0, Sverigedemokraterna 73.

Novus har för den här undersökningen sökt 7485 personer. Av dessa har 3825 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 31 jan – 27 feb 2022. Deltagarfrekvensen var 51%. Andelen osäkra väljare 5,7%.

Kommentar

Socialdemokraterna började tappa i stöd när man tröttnade på pandemirestriktionerna, men sedan släpptes det och vi fick tyvärr en ny kris. Yttre kriser och osäkerheter gynnar regeringen så länge de inte gör bort sig. Även om invasionen av Ukraina skedde i slutet av undersökningsperioden så fanns det många tecken på osäkerhet ett tag. Rapporteringen om drönare vid kärnkraftverken som observerades av polis följt av massor med drönarrapporter i nyhetsmedia är en del. Men också militärens ökade närvaro på Gotland. Tecknen har funnits i andra Novus undersökningar. Försvarsfrågan var den politiska fråga som ökade mest även om de fortfarande inte är bland svenska folkets topp 10 frågor så var det ett tydligt trendskifte som senast sågs 2014 när det jagades ubåtar i Stockholms skärgård. Natofrågan ökade också och nu är det första gången fler är för ett Natomedlemskap jämfört med de som är emot. Socialdemokraterna vinner i väljarstöd på denna kris, och Magdalena Anderssons förtroendesiffror är historiskt höga och har förtroende både från sympatisörer för regeringen och flera från M och SD:s sympatisörer. S har denna månad det högsta stödet sedan januari 2015, då de också hade 32.0 i väljarstöd.

Det andra parti som ökar lite är Moderaterna, de återhämtar sig för andra månaden i rad och är tillbaka på samma nivå de hade i december. De ökar därmed avståndet till SD, men skillnaden dem emellan är fortfarande inom den statistiska felmarginalen.

Övriga partier tappar väljarstöd, det kan inte vara lätt att driva partipolitik nu när det är krig i Europa. Även om ett val känns lite fjuttigt när människor slåss för sitt liv. Men man skall komma ihåg att Putins största hot är demokratin. Diktaturer censurerar både nyhetsmedia och opinionsundersökningar för att på så sätt hålla folk i schack. Därför är det så viktigt att vi följer bland annat väljaropinionen regelbundet trots krig i Europa. Folkviljan måste vara närvarande inte bara på valdagen utan hela tiden måste väljarna få komma till tals. Det gör dom genom tillförlitliga undersökningar som de Novus gör. Så även om det kan kännas konstigt med en väljarbarometer nu så är det en viktig påminnelse om just detta. Sverige är en demokrati sedan lite drygt 100 år och skall så förbli i minst 100 år till. Men Novus följer av den anledningen också publikt synen på Ukraina och säkerhetsläget. Igår kunde vi rapportera om att 60% av svenskarna var beredda att aktivt försvara landet. Något som visar att även svenskarna förstår allvaret och mentalt förbereder sig även på att det kan hända i Sverige. Dessa undersökningar publiceras här: https://novus.se/ukraina-och-sakerhetslaget/

Torbjörn Sjöström

VD

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer mars 2022

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: