Väljarbarometern

25/8-22

Novus 25 augusti: SD och M fortsätter öka medan S minskar något

Analys

Inga stora förändringar sedan igår, tendenserna ligger kvar. SD större än M, även om både M och S ökar lite jämfört med igår.  Det jag funderar på nu är om S inte är nervösa att SD kommer närma sig S i storlek, för S både för de har svårt att de är sittande regeringsparti och därmed ansvarig för många av de frågor som kommer nu. Även idag innehöll nyhetsrapporteringen från natten en skjutning. Så lag och ordning är verkligen högst upp på agendan i nyheterna och därmed också för politikerna. Se denna undersökning vi släppte häromdagen: Svenskarnas oro för att utsättas för våldsbrott och påverkan på Sverige

Nu har vi släppt undersökningen kring orsak och ansvar för de höga elpriserna:
Novus: 33 % av svenskarna anser att nedlagd kärnkraft är orsaken till de höga energipriserna. 48 % anser att det är politikerna som är främst ansvariga för de höga priserna.
Läs mer och ladda ned rapporten här: Orsak och ansvarig de höga elpriserna

Torbjörn Sjöström

VD

 

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 63, Liberalerna 21, Centerpartiet 23, Kristdemokraterna 19, Socialdemokraterna 97, Vänsterpartiet 30, Miljöpartiet 17, Sverigedemokraterna 79.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 1641 personer som svarat per telefon, SMS och post under perioden 22 – 24 augusti 2022. Andelen osäkra väljare 4,7 procent.

Socialdemokraterna får ett något lägre väljarstöd jämfört med gårdagen då 27,5 procent uppger att de skulle rösta på S, en minskning med 0,7 procentenheter. Sverigedemokraterna fortsätter få ett ökat stöd även idag då deras väljarstöd har ökat med 0,4 procentenheter till 22,4 procent. Även Moderaternas stöd ökar med 0,4 procentenheter vilket gör att de hamnar på ett väljarstöd på 17,9 procent. Med 8,5 procent av väljarna som uppger att de skulle rösta på Vänsterpartiet har de ett oförändrat stöd jämfört med gårdagen.  Centerpartiet får idag ett väljarstöd på 6,5 procent vilket är en minskning på 0,4 procentenheter, medan Kristdemokraterna ökar med 0,4 procentenheter och hamnar på 5,5 procent i väljarstöd. Både Liberalerna och Miljöpartiet tappar 0,1 procentenheter av sitt väljarstöd, L får 6,0 procent och MP får 4,7 procent.

Samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. Felmarginal för denna enskilda mätning: M 1,9%, L 1,2%, C 1,2%, KD 1,1%, S 2,2%, V 1,4%, MP 1,1%, SD 2,1%, Annat 0,5%. Svarsalternativet ”Annat” har ökat 0,1 procentenheter för att få jämna 100 procent.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: