Väljarbarometern

29/8-22

Novus/SVT 29 aug 2022: C fortsätter öka – M & SD fortsätter tappa

Analys

I dagens väljarbarometer har vi en statistiskt säkerställd uppgång för Centerpartiet jämfört med undersökningen för tre dagar sedan.

Orsaken till detta lyfte jag igår, då vi först såg tendensen till uppgång. Den kan läsas här: Novus/SVT väljarbarometer 28 augusti: C ökar – M & SD tappar – Novus – Kunskap och undersökningar

Men lite kort hålls Centerpartiet främst uppe av Annie Lööf. C har tappat politiskt sakfrågeägarskap i alla frågor de tidigare förknippas med. När nyheten då kommer att Lööf var ett tilltänkt offer för almedalsmördaren lyfter det stödet för C. Samtidigt anklagas SD för att spä på hatet mot Lööf och att det skulle vara en orsak. Analys av väljarnas ändrat stöd tyder på att det är detta orsaken till C:s uppgång, men också varför M och SD tappar. Men som sagt står mer i min analys kring gårdagens undersökning.

Väljarflödena jämfört med den 26 augusti är dessa bland de 4 partier med störst förändring i väljarstöd:

C vinner från L, MP och SD och tappar inte några väljare. (3 dagars förändring +2,4)

S vinner främst från SD men även från V, soffan och KD och tappar till MP och L (3 dagars förändring +2,4)

SD vinner från M men tappar stort till S och Soffan, samt även till L och C (3 dagars förändring -2,2)

M vinner från L men tappar ganska stort till, KD, Soffan och SD (3 dagars förändring -2)

C är nu lite större än V, det har inte hänt att C haft ett större väljarstöd än V sedan augusti 2019, även om skillnaden är inom felmarginalen, så har V i regel varit ett par procentenheter större än C. Men nu är de ungefär lika stora för första gången på länge.

L är kvar farligt nära 4 % spärren, MP ökar lite, dock är även MP fortfarande inom felmarginalen från spärren. MP vinner främst väljare från S jämfört med igår, men tappar till V.

SD har nu tappat stöd för tredje dagen i rad, och jämfört med väljarbarometern för tre dagar sedan presenterad den 26:e är stödet 2,2 procentenheter lägre.

M har också tappat stöd för fjärde dagen i rad och jämfört med väljarbarometern för tre dagar sedan presenterad den 26:e är stödet 2 procentenheter lägre.

S har gått upp tre dagar i rad, och jämfört med väljarbarometern för tre dagar sedan presenterad den 26:e är stödet 2,4 procentenheter högre.

Novus/SVT visar vad man skulle rösta om det vore val idag. Undersökningsmetodiken vi använder vet vi är mycket tillförlitlig, inför EU valet 2019, var Novus undersökning den som gav bäst bild av valutgången. Både på grund av att undersökningen är tillförlitlig, men också på grund av att väljare inte ändrade sig efter att vi slutat undersöka.

Vi försöker inte förutsäga vad som kommer hända, tex. Att C skulle öka på detta sätt kan ingen förutse så klart. Centerpartiets uppgång är främst på grund av känslor som också kan klinga av innan valdagen, det beror mycket på vad som dominerar nyhetsrapporteringen och debatten fram till valet.

Vår väljarbarometer följer förändringen ända fram till fredagen, men stannar innan SVT:s slutdebatt. Närmare än så publicerar vi inga väljarbarometrar. Sen kommer också vi att med spänning följa det faktiska valresultatet på söndagkvällen.

Torbjörn Sjöström

VD

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 56, Liberalerna 16, Centerpartiet 28, Kristdemokraterna 23, Socialdemokraterna 107, Vänsterpartiet 28, Miljöpartiet 18, Sverigedemokraterna 73.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 1575 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 26 – 28 augusti 2022. Andelen osäkra väljare 4,6 procent.

Socialdemokraterna fortsätter att öka något även idag med 0,1 procentenheter och får ett väljarstöd på 30,3 procent. Sverigedemokraterna tappar 0,5 procentenheter i väljarstöd och får nu ett stöd på 20,6 procent. Även Moderaterna tappar, de får ett väljarstöd på 15,8 procent vilken är en minskning med 0,4 procentenheter. Centerpartiet ökar däremot med 0,6 procentenheter och får nu ett väljarstöd på 8,0 procent. Tätt efter hamnar Vänsterpartiet med ett väljarstöd på 7,9 procent, en minskning med 0,7 procentenheter. Kristdemokraterna ökar något och 6,4 procent uppger att de skulle rösta på dem, en ökning med 0,5 procentenheter. Miljöpartiet får ett ökat väljarstöd med 0,6 procentenheter vilket ger dem ett stöd på 5,0 procent. Liberalerna varken ökar eller minskar i väljarstöd utan ligger kvar med ett väljarstöd på 4,5 procent.

Felmarginal för denna enskilda mätning: M 1,9%, L 1,1%, C 1,4%, KD 1,3%, S 2,4%, V 1,4%, MP 1,1%, SD 2,1%, Annat 0,6%.

För att räkna signifikanta förändringar behöver förenklar en förändring vara större än summan av felmarginalen är. Men det tillkommer en extra dimension när vi har ett tredagars rullande medelvärde, vi genomför 500 intervjuer om dagen och tittar på de tre senaste dagarna. Förändringen kan inte jämföras med en undersökning där samma personer är med i båda. Så man behöver för att säkerställa en statistiskt säkerställd förändring jämföra dagens undersökning med en som är tre dagar gammal eller äldre.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: