Väljarbarometern

28/8-22

Novus/SVT 28 aug 2022: C ökar – M & SD tappar

Analys

Centerpartiets är ett parti som tappat sakpolitiskt ägarskap inom de flesta frågor de tidigare var starka i. Jag har tidigare sagt att partiet hålls uppe primärt av Annie Lööf. Rollen de haft har varit att vara med och sy ihop regeringsunderlag. T.ex. När V och SD fällde regeringen var det direkt frågor hur C skulle kunna rädda detta. Det är så klart en del av politisk taktik, lite från C men nog ännu mer andra partier som vill placera C i ett fack, som stöd eller är arga över att de inte är på deras sida. Att C så starkt markerar mot SD och därmed inte vill vara med och hjälpa till med ett regeringsbyte är en stor orsak till upprörda känslor också. Det upplevs nog också av många som hyckleri att de kan samarbeta med V och även S som de tidigare sagt aldrig skulle ske. Centerns position är dock sakpolitiskt mycket svag bland väljarna, vilket gjort deras stöd svagt och sårbart eftersom det främst handlar om partiledare.

När då nyheten att hon också var almedalsmördarens tilltänkta offer påverkar det väljarna, det är vad vi ser i dagens Novus/SVT. Ett parti som kretsar främst kring partiledaren leder till stora väljarrörelser när fokus för en nyhet är partiledaren. När också andra partier inte bara utrycker sitt stöd till Lööf men också startar en diskussion kring SD:s skuld i orsaken till hatet mot henne skapar det ytterligare känslor. Känslor som slår åt båda håll beroende på hur man ser på SD:s roll i det som inträffat och SD som parti. Men det är känslor som kan vara ganska kortvariga beroende på hur länge diskussionen håller i sig och vart den bär, samt vilka andra frågor som tar över i det offentliga rummet.

Men är vad vi ser i dagens Novus/SVT. Centerpartiet ökar kraftigt jämfört med igår. De vinner väljare från L, S, SD och MP. Samtidigt går även S upp och vinner ganska stort från SD. SD tappar stort till S men också soffan, dock tar de igen en del av detta tapp genom att vinna väljare ganska stort från M. M tappar förutom till SD även till Soffan

För mig är detta tydligt att väljarnas rörelse nu handlar om hotet mot Lööf och synen på SD. Både väljare som känner att SD är delansvariga, och därmed går till C och S, men också, kanske tydligast inom M, de som anser att diskussionen kring skuld är fel och i stället går till SD.

Men som sagt, detta är reaktioner på en nyhet baserat på känslor kring något som kunde ha hänt under almedalsveckan, som tack och lov inte hände. Det mord som skedde var tragiskt nog som det är och det var bra att mördaren inte kom undan.

Men det väcker känslor av typen som kan lägga sig efter några dagar. Men svenskarnas reaktion kring vilket parti de skall rösta på och vad som påverkar och hur länge kommer vi kommer kunna följa detta i Novus/SVTs väljarbarometer och jag kommer skriva ned min analys kring förändringarna på Novus hemsida.

Fler saker att hålla koll på i denna undersökning är att både L och MP nu ligger nära 4 % spärren igen. L tappade stort till C nu. Men det får vi titta mer på en annan dag, men värt att notera.

 

Torbjörn Sjöström

VD

 

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 57, Liberalerna 16, Centerpartiet 26, Kristdemokraterna 21, Socialdemokraterna 107, Vänsterpartiet 31, Miljöpartiet 16, Sverigedemokraterna 75.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 1564 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 25 – 27 augusti 2022. Andelen osäkra väljare 5,6 procent.

Socialdemokraternas siffror ökar något jämfört med gårdagen, 30,2 procent uppger att de skulle rösta på partiet idag om det vore val, en ökning med 1,2 procentenheter. Sverigedemokraterna minskar med 1,3 procentenheter till 21,1 procent. Partiet ligger fortfarande över Moderaterna som även dem backar. 16,2 procent uppger att de skulle rösta på Moderaterna, en minskning på 1,2 procentenheter jämfört med igår. Vänsterpartiet ligger på 8,6 procent, en minskning på 0,5 procentenheter. Centerpartiet ökar med 2,0 procentenheter och 7,4 procent skulle rösta på partiet om det var val idag. Kristdemokraterna minskar med 0,3 procentenheter jämfört med gårdagen och får ett väljarstöd på 5,9 procent. Liberalerna backar till 4,5 procent, en minskning på 0,2 procentenheter. 4,4 procent uppger att de skulle rösta på Miljöpartiet, en ökning på 0,1 procentenheter jämfört med gårdagen.

Felmarginal för denna enskilda mätning: M 1,9%, L 1,1%, C 1,4%, KD 1,2%, S 2,4%, V 1,5%, MP 1,1%, SD 2,1%, Annat 0,7%.

För att räkna signifikanta förändringar behöver förenklar en förändring vara större än summan av felmarginalen är. Men det tillkommer en extra dimension när vi har ett tredagars rullande medelvärde, vi genomför 500 intervjuer om dagen och tittar på de tre senaste dagarna. Förändringen kan inte jämföras med en undersökning där samma personer är med i båda. Så man behöver för att säkerställa en statistiskt säkerställd förändring jämföra dagens undersökning med en som är tre dagar gammal eller äldre.

 

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: