Väljarbarometern

Augusti 2024

S ökar och SD tappar


Läs hela rapporten här: Novus väljarbarometer augusti 2024

Analys

Två statistiskt säkerställda förändringar jämfört med juni. S ökar med 3,6 procentenheter och SD tappar 2,6 procentenheter. S ökning handlar nog mycket om en sommar som kantats av skjutningar och allmän osäkerhet, vilket har skadat regeringspartierna. Varför SD tappar mest beror nog på att de är ett stödparti till regeringen, och vi vet att just osäkerheten kring brottsligheten är störst bland SD:s sympatisörer. Att M samtidigt kommunicerat förändringar kring lag och ordning där de tydligt är avsändaren gör att det kan finnas fler som känner att de trots allt har viss kontroll på situationen och att det kommer bli bättre. SD sitter mer i baksätet här.

S ökning sammanfaller med MP:s och V:s tapp. Den största förklaringen till S ökning är att EU-valet är över, och man vinner tillbaka väljare från MP och V som såg dessa som alternativ i EU-valet. S är också det tydliga alternativet för dem som inte gillar regeringen med stöd av SD:s sätt att hantera samhällsutmaningarna, som gjort sig påminda under sommaren.

Även om M är större än SD är skillnaden mellan de två partierna dock inom felmarginalen i kampen om att vara näst största parti. Hade skillnaden varit 0,1 procentenheter större hade M varit säkerställt större än SD, så det är med minsta möjliga marginal. S är dock säkerställt störst med god marginal. M är det parti som vinner flest väljare från SD. SD tappar dock inte bara till M, utan främst till ”soffan”, d.v.s. väljare som röstade på SD i valet 2022 men som skulle avstå från att rösta om det vore val idag.

Vad gäller MP:s och V:s nedgång är min analys att det rör sig om ett tapp efter EU-valet, där de vann momentum och väljare som nu klingar av på nationell nivå. Under EU-valrörelsen fanns det en överspill-effekt till nationell nivå, men som inte håller i sig eftersom EU:s sakfrågefokus är helt annorlunda än på den nationella. Även Sjöstedt-effekten för V hjälpte så klart.

Bland de mindre partierna är det inga större förändringar. L och KD är kvar under 4%-spärren. Båda är dock inom felmarginalen från spärren. Symboliken i att de ligger under än precis över bör dock inte avfärdas. L har nu legat under varje månad sedan november 2022. Förutom en notering på 4,0% i maj 2024 har KD legat under sedan mars 2023.

Att C har ett väljarstöd på drygt 5% är i det högre spannet för dem under det senaste året, och med fortsatt lägst förtroende för Demirok av alla partiledare så är det svårt att se partiet öka i väljarstöd.

Generellt är det svårt för de mindre partierna att hävda sig. De riktigt allvarliga frågorna domineras av M, SD och SD, och fokus ligger oftast på var dessa tre partier står. Det krävs en viss storlek för att anses trovärdig nog att kunna genomföra förändringar, vilket gör att mindre partier oftast ses som stödpartier med begränsat inflytande.

Även om SD är ett stödparti till regeringen vinner de väljare som hoppas att partiet skall leda en egen regering med snabbare åtgärder kring de frågor som oroar dem mest. Deras väljare drivs som sagt mer av oro. SD måste dock visa att de är en pålitlig samarbetspartner för de andra partierna för att kunna få förtroende i politiken. Denna balansgång är dock svår för deras väljare att uppfatta. Faktiskt politik tar tid och kräver kompromisser, men väljarna ser att varje dag utan förbättring innebär att situationen förvärras och att politiken måste lösa problemen omedelbart.

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Novus väljarbarometer genomförs varje månad. Undersökningen ger svar på frågan hur svenska folket skulle rösta om det vore val till riksdagen idag.

Novus väljarbarometer för augusti 2024 genomfördes under perioden 29 juli – 25 augusti 2024. Undersökningen besvarades av totalt 2361 röstberättigade svenskar i åldern 18 år och uppåt utan övre åldersgräns. Resultatet är efterstratifierat på kön, ålder, utbildning, region och valt parti i riksdagsvalet 2022. För ytterligare information, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Andelen som skulle rösta på annat parti är 0,5 procent (-0,2) och andelen osäkra väljare, d.v.s. de som inte vet vilket parti de skulle rösta på, är 9,4 procent. Om det vore val till idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 75, Liberalerna 0, Centerpartiet 21, Kristdemokraterna 0, Socialdemokraterna 129, Vänsterpartiet 33, Miljöpartiet 25 och Sverigedemokraterna 66.

Läs hela rapporten här: Novus väljarbarometer augusti 2024

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: