Väljarbarometern

Maj 2024

Väljarbarometern: MP upp 1,4 procentenheter – når sitt högsta sedan 2015

Läs hela rapporten här: Novus väljarbarometer maj 2024

Analys

Inga statistiskt säkerställda förändringar, men MP är nära. Sannolikt är detta en EU-effekt, där MP får mer fokus i EU-valet på väljarnas näst viktigaste EU-fråga, miljö och klimat, där partiet anses vara bäst.

Vi ser ingen tydlig effekt av Kalla faktas avslöjande om anonyma konton. Vi vet att en klar majoritet av svenska folket ogillar detta. Men hur det skulle utmynna i att en större grupp väljare byter parti beror på hur diskussionerna landar, både den mediala granskningen och den politiska diskussionen.

Här kan du se en presentation av väljarbarometern för maj 2024 på en och en halv minut:

Om det blir för mycket fokus på Tidö-samarbetet, leder det troligen till låsta positioner. Om det istället landar i att andra partier tar tydligt avstånd från denna typ av hemliga smutskastningsaktiviteter, kan SD tappa väljare på grund av detta. Men om alla uppfattas som lika goda kålsupare, händer det nog inte så mycket. Hela SD:s tillväxt grundar sig på en djup misstro mot de andra partierna och att de är de enda som inte misslyckats med att förvalta landet. Det är oro och vanmakt som driver väljare dit.

Men om de andra partierna tydligt kan visa att de vill bygga och förvalta väljarnas förtroende, kan detta vända. Annars kan det bli som med järnrörsskandalen, att man förväntar sig att SD ska vara vildar när det ändå är djungelns lag som råder mellan partierna.

En utmaning i detta är att nyhetsmedia också ses som politiska spelare. En majoritet av svenska folket tror att media presenterar nyheter som gynnar deras agenda. Det är också detta Åkesson tar spjärn emot i sitt försvar. Väljarna vill ha granskande och oberoende media, men i brist på detta kan de acceptera de medier som åtminstone bäst delar deras värderingar. Det sistnämnda är dock en kompromiss från medborgarna på grund av bristen på, i deras ögon, riktigt oberoende media som granskar makten på medborgarens mandat.

SD tappar inte väljare om inte de andra partierna kan visa att de kan ta ansvar och leda landet bättre än SD. Det betyder dock inte att SD inte skadas av detta avslöjande, eftersom svenska folket inte tycker att partier skall hålla på med sådana aktiviteter och inte alls uppskattar anonyma konton som visats i avslöjandet. Det tar också tid att se om detta har en effekt på det faktiska väljarbeteendet. Man vet i stort sett var man har SD, men frågan är snarare att det inte är lika klart var man har de andra partierna, som ändrat attityd och riktning många gånger under de senaste mandatperioderna.

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Novus väljarbarometer genomförs varje månad. Undersökningen ger svar på frågan hur svenska folket skulle rösta om det vore val till riksdagen idag.

Novus väljarbarometer för maj 2024 genomfördes under perioden 22 april – 19 maj 2024. Undersökningen besvarades av totalt 2263 röstberättigade svenskar i åldern 18 år och uppåt utan övre åldersgräns. Resultatet är efterstratifierat på kön, ålder, utbildning, region och valt parti i riksdagsvalet 2022. För ytterligare information, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Andelen som skulle rösta på annat parti är 0,8 procent (+0,1) och andelen osäkra väljare, d.v.s. de som inte vet vilket parti de skulle rösta på, är 9,4 procent. Om det vore val till idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 72, Liberalerna 0, Centerpartiet 17, Kristdemokraterna 15, Socialdemokraterna 125, Vänsterpartiet 26, Miljöpartiet 23 och Sverigedemokraterna 71.

Läs hela rapporten här: Novus väljarbarometer maj 2024

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: